Povežite se s nama

Život i društvo

Na Susretu prijateljstva na hrvatsko-slovenskoj granici okupilo se više od 200 ljudi

Objavljeno:

- dana

Granica između dviju država nikada nije bila prepreka za prijateljstvo hrvatskog i slovenskog naroda, što je samo potvrđeno tradicionalnim Susretom prijateljstva na hrvatsko-slovenskoj granici, održanim u nedjelju, 8. listopada, kod kapelice sv. Augustina i sv. Magdalene na brdu Jamno u Općini Bednja.

Mjesto je to uz koje su vezani mnogi događaji zajedničkog suživota Hrvata i Slovenaca koji su oduvijek živjeli složno, surađujući i poštujući jedni druge, stoga ne čudi da su se i ove godine na događanju okupili brojni mještani općina Bednja, Videm i Podlehnik.

Okupljene je pozdravio predsjednik Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva Mirko Bistrović koji je i pokrenuo inicijativu da se svi zajedno nađu na križanju nekadašnjih puteva.

– Naše je prijateljstvo dugogodišnje i plodonosno, njegujemo ga s puno pažnje i to rezultira međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem, možemo reći i ljubavlju. Kao što su naši preci s obiju strana granice kroz stoljeća živjeli složno, tako i mi danas idemo njihovim stopama, nastavljamo to prijateljstvo i suradnju na obostrano zadovoljstvo – rekao je Bistrović.

Bednjanski načelnik Damir Poljak istaknuo je da je veza između dvaju prijateljskih naroda neraskidiva, a ulaskom Hrvatske u šengenski prostor stvorene su prilike za još čvršću i bolju suradnju na gospodarskom planu.

– I jedni i drugi dio smo Europe, u Schengenu smo, imamo svi zajedničku valutu, sada će neke stvari biti mnogo lakše realizirati i to ćemo iskoristiti. Povezat ćemo se još jače, kroz zajedničke ciljeve i projekte, bolja će biti i cestovna povezanost i sve će to doprinijeti još kvalitetnijem suživotu, na zadovoljstvo i dobrobit svih mještana naših krajeva uz granicu – rekao je načelnik Poljak.

Podsjetio je načelnik kako su ljudi iz bednjanskoga kraja u davna vremena odlazili pješke do Maribora kako bi prodali svoje proizvode, a pješke su se i vraćali.

– Danas je, naravno, sve mnogo lakše i jednostavnije, a naša je želja sačuvati uspomenu na te dane, sjećati se svojih predaka, njihove muke i truda. Oni su utrli put ka toj suradnji i prijateljstvu, a mi činimo sve kako bi ga još i produbili, još se bolje upoznali i čvršće povezali. O tome govorimo i našim mladim generacijama koje su naša budućnost i uvjeren sam da će i oni ostati na tom putu prijateljstva, u čemu će im pomagati naše Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva, kao što je činilo i svih ovih godina – kazao je Poljak.

Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili KUD „Josip Genc” iz Bednje, KUD „Josip Jedvaj” iz Vrbna te pjevačka društva iz Podlehnika i Leskovca.

Na Susretu prijateljstva okupilo se više od 200 ljudi, među njima i župan Občine Videm Brane Kolednik i župan Občine Podlehnik Sebastian Toplak koji je okupljene pozvao na druženje i iduće godine, ali ovoga puta sa slovenske strane granice, u mjestu Pesak.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje