Povežite se s nama

Međimurje

„Katruže“ ugostile 20 čuvara kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

IVANOVEC

Ivanovec je 13. godinu zaredom bio domaćin Smotre izvornog pjevanja starih međimurskih pjesama i sakralnih napjeva „Pjesmarica naših mamica“.

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Katruže“, u Domu kulture uz domaćine okupilo se još 20 solista i vokalnih skupina KUD-ova iz Međimurske županije i susjedne Slovenije.

– Gotovo svaka stara narodna međimurska pjesma jedna je životna priča, koja riječju i melodijom govori o dalekoj prošlosti i životu naših predaka. Ona pjeva o radu, ljepoti prirode, o ljubavi. S pjesmom se raduje, tuguje, plače, ona je bogatstvo nama ostavljeno u naslijeđe, kulturna baština koju treba sačuvati od zaborava, za buduće generacije – rekao je Đuro Horvat u ime Organizacijskog odbora.

U Ivanovcu je nastupilo i četvero solista: Cecilija Merkač-Hudopski, Marija Biber, Ivan Lisjak i Jelena Bašek.

U Ivanovcu su osim domaćina nastupili još KUD-ovi Mursko Središće, Sumarton, Goričan, „Mura“ Novakovec, Mačkovec, Podturen, Žiškovec, Strahoninec, Društvo žena Gornji Kraljevec, pjevački zborovi umirovljenika Čakovec, Donja Dubrava i Nedelišće, Ženska vokalna skupina „Dr. Vinko Žganec“ Vratišinec, Pjevački zbor Strahoninec i Međimursko folklorno društvo Ljubljana, kao i solisti Cecilija Merkač-Hudopisk, Marija Biber, Ivan Lisjak i Jelena Bašek.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje