Povežite se s nama

U fokusu

Kći bivšega Habuševog direktora iz Zelendvora zaposlena u Gradu

Objavljeno:

- dana

Namješteni natječaj

Od 1. listopada u Gradu Varaždinu na radnom mjestu višega informatičkog suradnika radi Dunja Tomaić. Ona je najnovija zaposlenica gradske uprave, u kojoj od početka listopada radi ukupno 109 osoba, od čega su dvojica dužnosnika – gradonačelnik Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić, dok su 102 djelatnika zaposlena na neodređeno vrijeme, a njih pet na određeno vrijeme.

Natječaj za radno mjesto u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika, za koji se tražila visoka stručna sprema informatičke struke, raspisan je 17. srpnja ove godine. Iako je provedena sva formalno propisana procedura – od raspisivanja javnog natječaja preko testiranja do razgovora s kandidatima, sve upućuje na to da je natječaj namješten.
Naime, informaciju o tome tko će dobiti posao dobili smo još u kolovozu, mjesec i pol prije nego što je s Dunjom Tomaić potpisan ugovor o radu! Za to imamo i dokaz: 13. kolovoza smo kod javnog bilježnika ovjerili izjavu da raspolažemo informacijom da je natječaj za zapošljavanje višega informatičkog suradnika namješten, jer se unaprijed zna da će biti zaposlena Dunja Tomaić.

To smo učinili dan nakon što smo u Gradu Varaždinu zamolili za podatke o tome koliko molbi je stiglo na natječaj te tko je zaposlen.

„Natječaj je raspisan, ali postupak nije okončan“, odgovorili su nam iz Grada 12. kolovoza te nas uputili da im upit pošaljemo kada sve bude okončano.

„Ništa ga nisam zamolio“, odgovorio je Tomaić na pitanje je li molio Habuša da mu zaposli kćer

To smo i učinili krajem rujna, kada smo dobili informaciju da je stiglo ukupno šest prijava, pri čemu jedan kandidat nije ispunjavao formalne uvjete. Na testiranje provjere znanja i sposobnosti odazvala su se četiri kandidata, no dva nisu uspjela dobiti više od 50 posto bodova, pa nisu stekla pravo na intervju. Na intervju su pozvane dvije kandidatkinje koje su ostvarile više od 50 posto bodova.

– Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja je konstatiralo da su obje kandidatkinje u razgovorima iskazale zadovoljavajuću razinu interesa i motiviranosti za rad (…). Objedinjavanjem rezultata na pismenoj provjeri znanja i utvrđivanjem interesa i motivacije kandidata za rad kroz intervju (…) izrađena je rang-lista prema ukupnom broju ostvarenih bodova te je utvrđeno da je Dunja Tomaić postigla najbolje ukupne rezultate – detaljno su objasnili iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i napomenuli da je datum početka rada 1. listopada.

”Po proceduri“

Dunja Tomaić je kći mr. sc. Marina Tomaića, bivšeg direktora Zelendvora, danas djelatnika Hrvatskih šuma. U Zelendvoru je bio direktor i Goranu Habušu, koji je tamo, prema podacima iz biografije, počeo raditi 1997. godine, dok je Tomaić direktor postao 1998. godine. Obojica su radili i u Hrvatskim šumama, gdje je bivši direktor Zelendvora i danas zaposlen.

Habuš: Nisam utjecao na izbor predložene kandidatkinje te nije postojao dogovor

Je li gradonačelnika Habuša zamolio da mu zaposli kćer? – Ne, ništa ga nisam zamolio – odgovorio nam je Tomaić i istaknuo da je njegova kći u Gradu bila godinu dana na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. – Kada je bio raspisan natječaj, moja kći se javila i prošla proceduru, od testiranja do razgovora te je na temelju njezinih rezultata Povjerenstvo donijelo odluku o zapošljavanju – rekao je Tomaić. Upitali smo ga zašto je onda unaprijed bilo poznato da će upravo ona dobiti posao? – Nisam s tim upoznat – odgovorio je.

Odgovor smo zatražili i od gradonačelnika. 

– Kolegica Dunja Tomaić je zaposlena temeljem svojih kvalifikacija i provedenog javnog natječaja na koji se ni jedna stranka nije žalila. Svi kandidati imali su pravo uvida u dokumentaciju, uvid u rezultate testiranja, a razgovor s dvije kandidatkinje koje su zadovoljile formalne kriterije i prošle testiranje provelo je nezavisno, tročlano povjerenstvo na čiji rad nitko ne može utjecati. Dakle, ni ja kao gradonačelnik nisam utjecao na izbor predložene kandidatkinje te o tome nije postojao nikakav dogovor. To što njen otac radi u Hrvatskim šumama, u kojima sam i sam radio prije mandata gradonačelnika, nema baš nikakve veze s izborom navedene kandidatkinje – ustvrdio je Goran Habuš.

Tko je manipulator?

Gradonačelnik Goran Habuš se u pisanom odgovoru oštro obrušio na Regionalni tjednik. 
– Netočna je informacija i nova izmišljotina Regionalnog tjednika da je nama u Gradu bilo unaprijed poznato koja će osoba biti zaposlena na mjestu informatičara u gradskoj upravi. Takva netočna i zlonamjerna konstrukcija možda je bila poznata urednicima Regionalnog tjednika i onima koji njima manipuliraju dojavljujući im takve neprovjerene informacije. Gradskoj upravi to je bilo poznato tek nakon provedenog javnog natječaja, ocjenjivanja kandidata i isteka svih zakonskih žalbenih rokova, o čemu smo vas na vrijeme izvijestili – istaknuo je u pisanom odgovoru.
Međutim, kako je onda moguće da je baš ta osoba – čije je ime i prezime “procurilo“ u javnost – na kraju i zaposlena u Gradu? Na temelju izjave ovjerene kod javnog bilježnika itekako imamo pravo postaviti pitanje je li riječ o namještenom natječaju.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje