Povežite se s nama

U fokusu

Kći bivšega Habuševog direktora iz Zelendvora zaposlena u Gradu

Objavljeno:

- dana

Namješteni natječaj

Od 1. listopada u Gradu Varaždinu na radnom mjestu višega informatičkog suradnika radi Dunja Tomaić. Ona je najnovija zaposlenica gradske uprave, u kojoj od početka listopada radi ukupno 109 osoba, od čega su dvojica dužnosnika – gradonačelnik Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić, dok su 102 djelatnika zaposlena na neodređeno vrijeme, a njih pet na određeno vrijeme.

Natječaj za radno mjesto u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika, za koji se tražila visoka stručna sprema informatičke struke, raspisan je 17. srpnja ove godine. Iako je provedena sva formalno propisana procedura – od raspisivanja javnog natječaja preko testiranja do razgovora s kandidatima, sve upućuje na to da je natječaj namješten.
Naime, informaciju o tome tko će dobiti posao dobili smo još u kolovozu, mjesec i pol prije nego što je s Dunjom Tomaić potpisan ugovor o radu! Za to imamo i dokaz: 13. kolovoza smo kod javnog bilježnika ovjerili izjavu da raspolažemo informacijom da je natječaj za zapošljavanje višega informatičkog suradnika namješten, jer se unaprijed zna da će biti zaposlena Dunja Tomaić.

To smo učinili dan nakon što smo u Gradu Varaždinu zamolili za podatke o tome koliko molbi je stiglo na natječaj te tko je zaposlen.

„Natječaj je raspisan, ali postupak nije okončan“, odgovorili su nam iz Grada 12. kolovoza te nas uputili da im upit pošaljemo kada sve bude okončano.

„Ništa ga nisam zamolio“, odgovorio je Tomaić na pitanje je li molio Habuša da mu zaposli kćer

To smo i učinili krajem rujna, kada smo dobili informaciju da je stiglo ukupno šest prijava, pri čemu jedan kandidat nije ispunjavao formalne uvjete. Na testiranje provjere znanja i sposobnosti odazvala su se četiri kandidata, no dva nisu uspjela dobiti više od 50 posto bodova, pa nisu stekla pravo na intervju. Na intervju su pozvane dvije kandidatkinje koje su ostvarile više od 50 posto bodova.

– Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja je konstatiralo da su obje kandidatkinje u razgovorima iskazale zadovoljavajuću razinu interesa i motiviranosti za rad (…). Objedinjavanjem rezultata na pismenoj provjeri znanja i utvrđivanjem interesa i motivacije kandidata za rad kroz intervju (…) izrađena je rang-lista prema ukupnom broju ostvarenih bodova te je utvrđeno da je Dunja Tomaić postigla najbolje ukupne rezultate – detaljno su objasnili iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i napomenuli da je datum početka rada 1. listopada.

”Po proceduri“

Dunja Tomaić je kći mr. sc. Marina Tomaića, bivšeg direktora Zelendvora, danas djelatnika Hrvatskih šuma. U Zelendvoru je bio direktor i Goranu Habušu, koji je tamo, prema podacima iz biografije, počeo raditi 1997. godine, dok je Tomaić direktor postao 1998. godine. Obojica su radili i u Hrvatskim šumama, gdje je bivši direktor Zelendvora i danas zaposlen.

Habuš: Nisam utjecao na izbor predložene kandidatkinje te nije postojao dogovor

Je li gradonačelnika Habuša zamolio da mu zaposli kćer? – Ne, ništa ga nisam zamolio – odgovorio nam je Tomaić i istaknuo da je njegova kći u Gradu bila godinu dana na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. – Kada je bio raspisan natječaj, moja kći se javila i prošla proceduru, od testiranja do razgovora te je na temelju njezinih rezultata Povjerenstvo donijelo odluku o zapošljavanju – rekao je Tomaić. Upitali smo ga zašto je onda unaprijed bilo poznato da će upravo ona dobiti posao? – Nisam s tim upoznat – odgovorio je.

Odgovor smo zatražili i od gradonačelnika. 

– Kolegica Dunja Tomaić je zaposlena temeljem svojih kvalifikacija i provedenog javnog natječaja na koji se ni jedna stranka nije žalila. Svi kandidati imali su pravo uvida u dokumentaciju, uvid u rezultate testiranja, a razgovor s dvije kandidatkinje koje su zadovoljile formalne kriterije i prošle testiranje provelo je nezavisno, tročlano povjerenstvo na čiji rad nitko ne može utjecati. Dakle, ni ja kao gradonačelnik nisam utjecao na izbor predložene kandidatkinje te o tome nije postojao nikakav dogovor. To što njen otac radi u Hrvatskim šumama, u kojima sam i sam radio prije mandata gradonačelnika, nema baš nikakve veze s izborom navedene kandidatkinje – ustvrdio je Goran Habuš.

Tko je manipulator?

Gradonačelnik Goran Habuš se u pisanom odgovoru oštro obrušio na Regionalni tjednik. 
– Netočna je informacija i nova izmišljotina Regionalnog tjednika da je nama u Gradu bilo unaprijed poznato koja će osoba biti zaposlena na mjestu informatičara u gradskoj upravi. Takva netočna i zlonamjerna konstrukcija možda je bila poznata urednicima Regionalnog tjednika i onima koji njima manipuliraju dojavljujući im takve neprovjerene informacije. Gradskoj upravi to je bilo poznato tek nakon provedenog javnog natječaja, ocjenjivanja kandidata i isteka svih zakonskih žalbenih rokova, o čemu smo vas na vrijeme izvijestili – istaknuo je u pisanom odgovoru.
Međutim, kako je onda moguće da je baš ta osoba – čije je ime i prezime “procurilo“ u javnost – na kraju i zaposlena u Gradu? Na temelju izjave ovjerene kod javnog bilježnika itekako imamo pravo postaviti pitanje je li riječ o namještenom natječaju.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje