Povežite se s nama

Život i društvo

Kemičari rasturili: na Državno natjecanje pozvano 14 učenika, njih čak pet iz VI. OŠ Varaždin!

Objavljeno:

- dana

SVAKA ČAST

Državno natjecanja iz kemije održat će se od 25. do 28. travnja 2017. godine u Svetom Martinu na Muri, a Varaždinsku županiju će predstavljati čak 14 osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Iznimne rezultate postigli su učenici osnovnih škola: u kategoriji sedmih razreda na Državno natjecanje pozvano je četvero učenika.

Riječ je o učenicama VI. OŠ Varaždin Mariji Klampfl, Dori Težak i Pauli Jukić, čija je mentorica Mihela Vrbnjak Grđan, a uz njih poziv je izborio i Filip Premužić iz OŠ Petar Zrinski Jalžabet, čija je mentorica Vesna Jeremić Premec.

U kategoriji osmih razreda imat ćemo još više predstavnika, čak petero. Ako se zna da se na Državno natjecanje u toj kategoriji plasiralo svega 20 učenika, onda je jasno da je riječ o velikom uspjehu.

U Svetom Martinu na Muri natjecat će se Edita Lukić iz II. OŠ Varaždin, čija je mentorica Ksenija Pintarić, Alisa Pevec i Korina Klampfl iz VI. OŠ Varaždin, čija je mentorica Karmen Holenda, Robert Bačani iz OŠ Ludbreg, čija je mentorica Natađa Vađon, i Jurica Radović iz OŠ Kneginec Gornji, čija je mentorica Silvana Čubrić.

Iskazali su se i srednjoškolci. U kategoriji prvih razreda na Državno natjecanje pozvane su Andrea Križanić i Maja Špoljarić, učenice Prve gimnazije Varaždin, čija je mentorica Lidija Klampfl.

Ona je mentorica i Ilije Srpaka te Aleksandre-Saše Božović, koji su Državno natjecanje izborili u kategoriji trećih razreda.

Na Državno natjecanje plasirao se i Vedran Dubravec, učenik četvrtog razreda Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, čija je mentorica Vesna Vrček.

Izvor:
Foto: Arhiva RT / 6. oš / RUDARSKA.HR

Život i društvo

FOTO Čiselsko proščenje, najstarija novomarofska manifestacija i ove godine okupila sve generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja, Čiselsko proščenje v Remetincu i ove je godine okupilo sve generacije, a glavni organizator, KUD Remetinec ponovno je pokazao kako se čuva tradicija.

Iako je i ove godine održana u nešto smanjenom obliku, u programu je bilo ponešto za svakoga, a središnji dio četverodnevne tradicionalne vjerske, kulturne i zabavne manifestacije, uz vjerski program, bio je Remečki sejem koji je okupio brojne OPG-ove.

Čiselsko proščenje v Remetincu, koje se odvija uz štovanje Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice, Majke Božje Čiselske, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji postalo je nezaobilazna manifestacija novomarofskog kraja što je potvrdio i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Mještani Remetinca tradicionalno su vezani uz crkvu i u velikom broju pohode samo proštenje. Značaj Remetinca je dalekosežan u povijest, a pogotovo naše remečke crkve koja je unazad 15 godina obnovljena sredstvima Ministarstva kulture i Grada Novog Marofa. Radi se o jednom kulturnom spomeniku – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Na vjersku se svečanost svake godine veže i zabavni program, pa je tako subotnji dio programa, nakon svete mise koju je predvodio velečasni Anđelko Cindori iz župe Gospe Brze pomoći iz Slavonskog Broda, nastavljen nastupom stand up komičara Vlatka Štampara te koncertom Begina. U nedjelju je pak, nakon župne svete mise koju je predvodio velečasni Josip Pavlek, otvoren je Remečki sejem koji je i ove godine okupio velik broj lokalnih OPG-ova i ponovno potvrdio da je odličan spoj tradicije i domaćih proizvoda.

– Ovo je kombinacija i vjerskog i društvenog. Nekad su se tu na trgu držali govori i održavao se i tradicionalni sajam te smo tradiciju nedjeljnog sajma održali sve do danas. Drago mi je što su se ti običaji i tradicija očuvali. Nažalost, korona je donijela svoje i najviše je štete napravila upravo kulturno – umjetničkim društvima koja sad dosta teško funkcioniraju, tako da se nadamo da će se KUD-ovi u budućem vremenu oporaviti, zanoviti članstvo i smoći snage te prisustvovati budućim smotrama i gostovanjima – poručio je Jenkač.

Subotnji dio vjerskog programa dodatno su upotpunili članovi Kulturno-umjetničkog društva Remetinec koji su već tradicionalno, uz svetu misu pjevali, a iako je pandemija koronavirusa negativno utjecala na njihov rad i broj članova, prema riječima predsjednice KUD-a Nade Puškadije, i dalje se trude tradiciju održavati živom.

– I ove godine tradicionalno smo pripremili Remečki sejem koji je okupio 25 izlagača iz naše okolice. To je prilika da se prezentiraju njihovi proizvodi, kao i radovi raznih naših prijateljskih udruga. I naša sekcija rukotvorina predstavila je radove naših vrijednih žena – rekla je Puškadija.

Uz KUD Remetinec, organizator Čiselskog proščenja je Turistička zajednica Novog Marofa, a direktorica Turističkog ureda Renata Horvatić pohvalila je KUD koji i dalje čuva tradiciju i stare običaje.

– Čiselsko proščenje nakon dvije pandemijske godine ipak ide u nekom svom starom smjeru. Možda je ove godine nešto manje bogato nego u pretpandemijskima, ali se i dalje održava tradicija ovog kraja što je i najvažnije. To je jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja koja je na ponos Remetincu i cijelom ovom kraju – naglasila je Horvatić. 

Nakon Sejma kojeg je otvorio gradonačelnik Jenkač, održana je svečana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio prečasni monsinjor Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za učenike Centra Tomislav Špoljar nastavna godina započela u sportskom duhu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Centra Tomislav Špoljar brinu o zdravlju! Cijeli rujan u Centru bio je prožet raznim sportskim događajima.

Tako su učenici odmah prvi tjedan obilježili Hrvatski olimpijski dan. Već sljedeći tjedan uključili su se u Mliječnu stazu 2022 te su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture skupljali kilometre za mentalno zdravlje djece i mladih. Potom su se uključili u Europski tjedan sporta koji se održavao od 23. do 30. rujna, a zadnji dan mjeseca rujna obilježili su i Europski školski sportski dan.

Bilo je tu trčanja, hodanja, raznih sportskih igara za sve uzraste. Najdraže su učenicima bile ipak štafetne igre koje je za  učenike osmislila i prilagodila njihova učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Kristina Kralj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje