Povežite se s nama

Život i društvo

Kinč, proba purana, stolček za coprnice i gaće pod jastukom

Objavljeno:

- dana

VREMEPLOV

Iako nam blagdan Svete Katarine 25. studenoga nije donio snijeg na vrata kako to stara narodna prognoza kaže, mnogim je starijim generacijama donio sjećanja na dane djetinjstva.

Naime, tim su blagdanom nekad počinjali narodni običaji kojima su se naši stari pripremali za božićne blagdane. Blagdan Svete Katarine, zatim blagdan Svetog Andrije, Barbare, Nikole, Tome, Lucije, svaki svetac nosio je drugačije običaje u iščekivanju Božića. O tim nam je običajima u novomarofskom kraju govorio etnolog Tibor Martan, a mi ih prenosimo vama, možda na taj način obnovite neka stara sjećanja ili jednostavno saznate kako su nekad protjecali dani koje danas često i zaboravimo.

Prizivanje snova

Blagdani Svete Katarine i Svetog Andrije uvode nas u razdoblje adventa i označavaju kraj jeseni u tradicijskoj kulturi. – Katalenje je izrazito ženski blagdan jer se toga dana nije smjelo šiti, a naročito se izbjegavala uporaba preslice i kolovrata. Posebno se pazilo da se kotač kolovrata slučajno ne pomakne – govori Tibor Martan objašnjavajući da se time iskazivala osobita čast svetoj Katarini, koja je bila mučena razapinjanjem na kotaču s oštricama. Uz to, običaj je nalagao da se na stolu nađe pečeni puran. – Tog se dana po prvi put zaklao ovogodišnji puran ili pura kako bi se isprobala kvaliteta mesa za nadolazeći božićni objed – dodaje. Došel je, došel sveti Jendraš, pitam te počem vino daš! – stihovi su koji svjedoče o tome da je 30. studenoga, blagdan Svetog Andrije, bio „rezerviran“ za prodaju vina. Osim toga, bio je to dan za ljubavna proricanja.

– Djevojke stasale za udaju pokušavale su odgonetnuti tko će im po svršetku adventa doći u snoboke. Dan uoči samog blagdana morale su postiti, tek bi uvečer prije spavanja smjele pojesti tri zrna pšenice i popiti žlicu vode. Prije odlaska na spavanje ispod jastuka stavile bi britvu, zrcalo, muške gaće ili kakvu fotografiju muškarca. Vjerovale su da će tako u svom prvom snu ugledati budućeg zaručnika – objašnjava Martan.

Izrada kinča, tradicijskog ukrasa za bor, nekad je započinjala na blagdan Svete Barbare, 4. prosinca. -Kinč je bio ukras izrađen od raznobojnog papira u obliku cvijeća, kuglica i lančića koji se mogao ukrasiti zrncima kukuruza ili graha – napominje Martan. Sveta Barbara podnijela je mučeničku smrt na način da joj je na panju odrubljena glava, a krvnik je bio njezin otac koji se nije mogao pomiriti s činjenicom da je njegova kći kršćanka. – Upravo iz tog razloga na blagdan Svete Barbare nije se smjelo na panju cijepati drva, oštriti kolje te sjeći živicu i drugo raslinje. Osim toga, sveta Barbara je i zaštitnica rudara, pa se iz štovanja prema njoj tog dana nije smjelo raditi u zemlji – pojašnjava.

Odnekad je 6. prosinca bio dan za darove te zamaskirane goste. Sveti Nikola bi u pratnji Krampusa i anđela svraćao u ona domaćinstva u kojima je bilo male djece te bi jabukama darivao djecu koja su znala moliti. U molitvama su djeci pomagali anđeli, dok je Krampus djecu plašio zvoneći lancima i prijeteći šibama. Martan napominje i da je sveti Nikola zaštitnik putnika i pomoraca, pa se na njegov blagdan nije se smjelo prati rublje, izrađivati užad te vezivati čvorove.

Coprnica ili zaručnica?

Uz blagdan Svete Lucije, 13. prosinca, i danas se veže običaj sijanja božićne pšenice. Tibor Martan govorio nam je i o običaju pravljenja stolčeka koji bi se započeo izrađivati na taj blagdan i dorađivao bi se do Badnjaka, a tada bi se nosio na polnoćku. – S njega se moglo vidjeti koje su među ženama coprnice, po tome što su one leđima okrenute oltaru. Vidjelac je potom morao bježati kući da ga coprnice ne bi raznijele, a kako ga ne bi sustigle, morao je za sobom prosipati zrnca maka. U Madžarevu se vjerovalo da će mladić sa stolčeka vidjeti buduću zaručnicu – govori. Djevojke bi pak na blagdan Svete Lucije na jedanaest komadića papira ispisale imena mladića koji su im se posebno sviđali, dok bi jedan papirić ostavile praznim. Papire bi presavile i spremile u zemljani lonac te svakog jutra izvlačile po jedan papir s imenom mladića i bacale ga u vatru, s tim da papir nisu smjele otvarati. Na božićno jutro otvorile bi posljednji papir te saznale hoće li se te godine udati i za koga.

Nadalje, 21. prosinca slijedi blagdan Svetog Tome, Tomaševo. Na taj se dan odlazilo na sejem kupiti meso i svinjske kožice potrebne za spravljanje božićne hladetine. Žene su kupovale i rupce koje će na Božić nositi k misi. Osim toga, to je bio dan velikog čišćenja kuće prije Božića. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO FOI-jev jubilarni, 10. Tjedan karijera u znaku umrežavanja s poslodavcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak, 18. listopada, u koncertnoj dvorani Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu započelo je održavanje najvećega karijernog događanja za studente u Hrvatskoj – 10. Tjedna karijera.

Suočeni s glavnim pitanjima kao što su „Kako povezati studente i poslodavce?“ te „Kako studentima prenijeti konkretna znanja i pripremiti ih za nove izazove koji im slijede?“, u samim počecima na FOI-ju je organiziran Dan karijera, koji se tijekom vremena razvio u višednevni događaj koji pokriva tehnološke i poslovne teme te na FOI dovodi poznata imena alumnija i poslodavaca, a studentima omogućuje jedinstvenu priliku za prve karijerne korake.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup putem povezivanja tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca. Ovogodišnji Tjedan karijera na FOI-ju do petka, 22. listopada, ugošćuje gotovo 60 poslodavaca i studentima nudi više od 120 različitih aktivnosti.

U pet dana održavanja poslodavci se predstavljaju putem četiriju panel-diskusija na stručne teme, 27 radionica, triju pozvanih predavanja međunarodnih stručnjaka, četiriju online pitcheva, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te jednog tech showa, uz predstavljanja još 56 poslodavaca na Karijernom španciru, odnosno mogućnosti za neformalno umrežavanje studenata s poslodavcima u razgovorima „jedan na jedan“.

– Cilj Tjedna karijera i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je transfer znanja i tehnologija iz prakse u nastavni proces jer FOI intenzivno radi na uvođenju inovativnih koncepata učenja i poučavanja poput work-based learninga i project-based learninga. Želimo što prije pripremiti naše studente za tržište rada. Također, jedan smo od još uvijek rijetkih fakulteta u Hrvatskoj koji imaju obveznu stručnu praksu na preddiplomskoj razini studija, a i na diplomskoj, jer smatramo kako je iznimno važno da studenti steknu znanja i iskustva u praksi prije nego što završe studij – navodi dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, ističući da je gotovo 80 % studenata FOI-ja već zaposleno na diplomskoj razini studija, i to vrlo često kod IT tvrtki u kojima su obavljali praksu.

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

Prateći tehnološke trendove, FOI je ovogodišnje otvorenje Tjedna karijera odlučio posvetiti nikad aktualnijoj temi umjetne inteligencije, a ponose se i time što su i na preddiplomskim  studijima uveli nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre.

Voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić istaknula je da se ove godine obilježava 10 godina Tjedna karijera te da će se u danima koji slijede mnogo raspravljati o budućnosti, no ne bježe ni od prošlosti.

– Osvrnula bih se na 2012. godinu, kada je na FOI-ju osnovan Centar za podršku studentima i razvoj karijera. Te godine imali smo prvi Dan karijera te smo od tada, u ovih 10 godina, ugostili doista velik broj predavača i uspješnih tvrtki. Naglašavamo od samog početka da su naša ključna tri partnera u Centru za podršku studentima i razvoj karijera poslodavci, studenti FOI-ja i naši alumniji koji su do jučer bili naši studenti, a danas su poslodavci. Oni nam daju potvrdu da je sve što se radi na Fakultetu vrlo relevantno na tržištu rada – istaknula je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

Uvodno predavanje na temu „People&Robots: what’s next?“ održao je uspješni FOI alumni Matija Kopić, suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers. Nedavno je ta tvrtka zaključila dokapitalizaciju serije A vrijednu 31 milijun dolara, odnosno 25,4 milijuna eura, a sredstva su ciljano primijenjena za ubrzani razvoj, istraživanje i komercijalizaciju autonomnih mobilnih robota, kao i za internacionalizaciju poslovanja. 

– Lijepo se vratiti u Varaždin, bio sam ovdje davno kao student. Mislim da trebamo našim studentima promovirati ljepote ovoga grada, ali i ono što mogu dobiti studiranjem na FOI-ju. Događanja poput Tjedna karijera pomažu nama kao poslodavcima da studentima prezentiramo ono što radimo, ali još više omogućuju studentima otvoriti im prozor u svijet, u budućnost. Tu smo da ostvarimo dijalog između tema kojima se bave tvrtke poput naše, od umjetne inteligencije i robotike pa do tehnologija koje će tek preplaviti budućnost, kao i da razgovaramo sa studentima i profesorima na FOI-ju i iznađemo najbolje modele suradnje za taj svijet koji nam dolazi – poručio je Matija Kopić.

Jedna od panelistica Tjedna karijera bila je i Hajdi Ćenan, suosnivačica tvrtke „airt“ i potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, koja je naglasila da se u dijelu novih tehnologija i umjetne inteligencije traže i drugi stručni kadrovi, ne samo vezani uz umjetnu inteligenciju i nove tehnologije.

– Naravno da stručno znanje dobro dođe, ali i sva su ostala područja dobrodošla. Ako student još ne zna što će u budućnosti raditi, to ne znači da neće saznati putem događanja kao što je Tjedan karijera – izjavila je Hajdi Ćenan.

Tjedan karijera omogućuje studentima svih godina i smjerova FOI-ja da iskoriste jedinstvenu priliku i povežu se s budućim poslodavcima već tijekom fakultetskih dana. Jedan od studenata FOI-ja koji sudjeluju na ovom događanju je Andrija Krmpotić, kojeg Tjedan karijera zanima jer se što više želi povezati s poslodavcima i upoznati nove tehnologije.

– FOI ostvaruje mnogo dobrih veza s poslodavcima, dopušteno nam je da stupimo u kontakt s njima i prije nego što stupimo na tržište rada – naveo je Andrija Krmpotić, sretan što putem Tjedna karijera njegovi kolege studenti imaju na raspolaganju jedinstvenu priliku za usvajanje znanja iz prakse, pripremu za ulazak u poslovni svijet i jačanje vlastitih kompetencija kojima postaju konkurentniji i atraktivniji na tržištu rada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje