Povežite se s nama

U fokusu

Kišić: Ginekološka ordinacija u Ludbregu dobit će novi ultrazvučni aparat do kraja godine

Objavljeno:

- dana

DOM ZDRAVLJA LUDBREG U PROBLEMIMA

– Kada se planira investicija vezana uz vodovodne instalacije u Domu zdravlja Ludbreg s obzirom na problem kvalitete vode u toj ustanovi?

Zgrada je stara, napuštali su je liječnici, dio po dio zgrade se praznio i ostajao van funkcije. Pojavio se problem s vodom i instalacijama, pa su predstavnici Grada Ludbrega i koncesionari prostora, u koje spadaju medicinsko-biokemijski laboratorij, ljekarna, gradsko Društvo Crvenog križa i drugi, zatražili hitan sastanak s ravnateljem Doma zdravlja i Varkomom, koji su u najkraćem roku obećali rješavanje ovog problema. Kada se planira sanacija vodovodnih instalacija?  – pitala je vijećnica SDP-a Ivana Pomahač na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine, a ujedno je upozorila i na zastarjeli ultrazvučni aparat kojeg koristi ginekološka ordinacija u Domu zdravlja.

Problem s vodom se riješava, a i problem s aparatom

– To je jedan od najstarijih ultrazvučnih aparata u Županiji, a ambulanta je puna žena. Na području Ludbrega gravitira preko 20.000 stanovnika, od čega je 10.000 žena, koje su potencijalne korisnice ove ambulante. Kakvi su planovi sa zamjenom ovog ultrazvučnih aparata?  – pitala je.

Dožupan Alen Kišić upoznat je sa svim problemima ludbreškog Doma zdravlja.

– Dosad je uloženo oko 60.000 kuna u čišćenje i sanaciju vodovodnih cijevi, no postupak još nije dovršen do kraja te su radovi u tijeku – rekao je.

Što se pak tiče ginekološke ordinacije i zastarjelog ultrazvučnog aparata, zamjenik varaždinskog župana Kišić je rekao da je taj problem prisutan već godinama.

– Natječaj koji je bio raspisan je poništen, pa je dogovoreno da će Dom zdravlja kupiti aparat vlastitim sredstvima i trenutno je u tijeku postupak nabave – rekao je Kišić koji očekuje da će do kraja godine ginekološka ordinacija dobiti novi ultrazvučni aparat.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje