Povežite se s nama

U fokusu

Zemlja “gutala” sve pred sobom: u 48 sati nestao cijeli brijeg s kućicom

Objavljeno:

- dana

Obilne kiše izazvala opasna klizišta

Osim poplava, obilne kiše koje tjednima padaju u Varaždinskoj županiji uzrokovale su više stotina klizišta. Štete se još zbrajaju, ali sigurno je jedno: riječ je o desecima milijuna kuna.

Stara klizišta nisu sanirana, otvorila su se nova, a novca nema. Stanovnici pogođenih područja u različitim dijelovima županije već mjesecima, svaki put kad pada kiša žive u strahu da će tlo iznova početi kliziti, a s njim i njihovi domovi.

– Obično se kaže da je lijepo spavati kad pada kiša. Za nas je to noćna mora. Doslovno ne znamo hoćemo li se ujutro probuditi – kažu stanovnici Hrastovca u Varaždinskim Toplicama.

 Strahujemo i za ljudske živote.

Površinom najveće klizište je upravo ono u Hrastovcu. Pojavilo se još u ožujku, u vrijeme otapanja snijega. Tada je nestala cesta, a prošli vikend zemlja je nezaustavljivo počela kliziti. U roku od 48 sati nestalo je cijelo brdo i otvorila se ogromna provalija. Fotografije pokazuju moć prirode: kućica sa zdencem je nestala zajedno s cijelim brijegom.
– Strahujemo i za ljudske živote. Na cijelom se brijegu nalaze vinogradi koji će ovoga mjeseca biti puni berača grožđa – upozorava dogradonačelnik Varaždinskih Toplica Nedeljko Mihalić.

U šoku su i mještani općine Maruševec, u kojoj sve do prošlog tjedna nije zabilježena pojava klizišta. Nakon obilnih kiša Čalincu je, ispod Doma kulture otklizao veliki dio nerazvrstane ceste. Klizište je zaprijetilo stambenim objektima izgrađenima u podnožju ceste.

– Odmah se prišlo geološko-istražnim radnjama za utvrđivanje dubine klizišta do čvrstog nepropusnog sloja te izradi projekta za sanaciju – istaknuo je načelnik Općine, Ivan Šagi.

Kad su u pitanju klizišta na županijskim cestama, najveće je na Haliću jer se pojavilo uz kuće koje su direktno ugrožene. Šteta se procjenjuje na desetke milijuna kuna

Kad su u pitanju klizišta na županijskim cestama, najveće je na Haliću jer se pojavilo uz kuće koje su direktno ugrožene. Na području Općine Gornji Kneginec pojavila su se čak 73 nova klizišta. – Šteta se procjenjuje na desetak milijuna kuna pa ćemo morati zatražiti financijsku pomoć za sanaciju – rezigniran je načelnik Goran Kaniški.

Zahvati počeli

U tijeku je popis točnih procjena šteta

Štete zbrajaju i u Županijskoj upravi za ceste. Na županijskim prometnicama dosad su zabilježili 10-ak klizišta i to na području Varaždinskih Toplica, Bednje, Lepoglave, Cestice, Vinice, Brezničkog Huma, Gornjeg Kneginca, Visokog, Breznice i Ludbrega.
To nije konačna brojka.
– Još uvijek je u tijeku popis točnih procjena šteta, kao i broj novih te starih klizišta na sveukupno 950 kilometara ceste pod našom ingerencijom. Klizišta su nam veliki problem. Po cijeloj županiji otvorila su se nova te aktivirala stara koja su mirovala. Već sada je vidljivo da će šteta biti višemilijunska – rekao je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački u petak.

Navodi da traju brojni zahvati kako bi se moglo nesmetno prometovati cestama. Međutim, na cestama na kojima su klizišta prouzročila veću štetu, radovi će morati pričekati. – Ne možemo raditi, jer se mora pripremiti projektna dokumentacija – pojašnjava.

Kap u moru

Župan Predrag Štomar u Lepoglavi je napomenuo da prvo treba utvrditi koliko novca treba osigurati, a potom ga zatražiti od EU fondova.

Općine i gradovi kontinuirano izdvajaju svoja sredstva, što nije rješenje. Problemu treba prići na drugi način: sistemski analizirati koliko novca sveukupno treba i potom se prijaviti na neki od EU fondova. Siguran sam da ćemo to uspjeti realizirati u sljedeće dvije do tri godine – ustvrdio je župan.

No glavno pitanje je tko će osigurati višemilijunske iznose potrebne za sanaciju, jer u proračunima općina, gradova, Županije i ŽUC-a novca nema ni približno dovoljno.

Od ožujka do petka ŽUC je potrošio 1,5 milijuna kuna za saniranje cesta koje je uništilo klizanje zemlje, a nije odrađena niti trećina posla.
– Sanacija će se obavljati u skladu s financijskim mogućnostima, no očigledno je da ćemo morati zatražiti pomoć i od drugih institucija – kaže Osonjački.1,5 milijuna kuna za saniranje cesta koje je uništilo klizanje zemlje, a nije odrađena niti trećina posla.
– Sanacija će se obavljati u skladu s financijskim mogućnostima, no očigledno je da ćemo morati zatražiti pomoć i od drugih institucija – kaže Osonjački.

Varaždinska županija je ove godine sigurno izdvojila već milijun kuna za klizišta, ali to je kap u moru.

 

Župan Predrag Štomar u Lepoglavi je napomenuo da prvo treba utvrditi koliko novca treba osigurati, a potom ga zatražiti od EU fondova.
Varaždinska županija je ove godine sigurno izdvojila već milijun kuna za klizišta, ali to je kap u moru.

 

Hoće li Županija preteći susjede?

Sudeći prema popisu štete od klizišta koji je svakim danom sve dulji, Varaždinska županija bi mogla preteći dosadašnjeg neslavnog rekordera, Krapinsko-zagorsku županiju. U susjednoj županiji se proteklih dana otvorilo čak 200-tinjak novih klizišta. Kad je u pitanju Varaždinska županija, pojava klizišta dosad je najčešće stvarala probleme na području općine Bednja. Tamo je samo tijekom prošle godine nastalo 15 klizišta, a šteta je procijenjena na 27,5 milijuna kuna. Općina je za sanaciju od države dobila milijun kuna te od Županije 180 tisuća kuna. Dosad su na sanaciju potrošili oko 18 milijuna kuna. Sreća u nesreći je da na hrvatskim klizištima, barem zasad, nema ljudskih žrtava.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje