Povežite se s nama

Život i društvo

Knjiga „Visočka gastronomska baština“ donosi recepte za fina stara jela, ali i pregled povijesti te običaja  

Objavljeno:

- dana

„Visočka gastronomska baština“ naziv je knjige koja je u petak, 9. veljače, svečano predstavljena u prepunom Društvenom domu Visoko.

Publikacija je nastala s ciljem očuvanja bogate i specifične gastronomske baštine Općine Visoko, smještene na rubnom južnom dijelu Varaždinske županije, u potkalničkom kraju.

U knjizi je objavljeno 50-ak recepata za tradicijska jela koja su generacijama na jelovniku u tom kraju, kao i za stara jela u modernoj verziji. Uz to, publikacija sveobuhvatno obrađuje teme vezane uz  gastronomsku baštinu, od crtica iz povijesti proizvodnje hrane preko graditeljske baštine vezane uz hranu, klijeti i mlinice, pa sve do običaja toga kraja uoči Uskrsa i Božića, na Ivanje, proštenje, „snoboke“ i drugo.

Urednici knjige su Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek, a autori tekstova Branimir Mateković, Ankica Škarić, Kristijan Skočibušić i Damir Crleni. Nakladnik je udruga Terra vox, a  sunakladnik Varaždinska županija.

– Gastronomska baština visočkoga kraja je u osnovi vrlo jednostavna, ali i bogata jer je riječ o jelima koja su udahnula snagu odrastanja stotina generacija. Ima puno zajedničkog s gastronomijama susjednih zagorskih i prigorskih krajeva, ali unatoč tome i nakon svih spoznaja do kojih smo došli, možemo zaključiti da je riječ o gastronomiji koja je u velikom dijelu jedinstvena i snažno zavičajno određena. Knjiga je, naime, rezultat terenskog rada, bilježenja brojnih razgovora s ljudima treće životne dobi čija su sjećanja od neprocjenjive vrijednosti, traganja za starim fotografijama, kuhinjskim uporabnim predmetima, kuhinjskim krpama i stolnjacima po visočkim kućama, klijetima… Vjerujemo da će među 50-ak receptura svatko pronaći nešto za sebe. Hvala čuvarima narodne baštine visočkoga kraja, hvala svima koji su materijalno ili savjetima pomogli u pripremi i realizaciji ove knjige – rekao je Kristijan Skočibušić u ime autora i urednika publikacije.

Varaždinska županija desetljećima sustavno i intenzivno potiče istraživanje i predstavljanje gastronomske baštine kao jednog od svojih temeljnih identiteta, istaknuo je župan Anđelko Stričak.

– Knjiga „Visočka gastronomska baština“ prvi put na jednom mjestu donosi priču o gastronomskim vrijednostima i tradiciji visočkoga kraja, a uz to daje puno širi kontekst gdje se to bogatstvo dogodilo, gdje se danas čuva i kakva mu je budućnost. Obrađivanje ove teme počelo je još prije desetak godina, pa sam kao župan, ali i kao dijete potkalničkoga kraja zahvalan svim autorima i urednicima što su uspjeli realizirati projekt. Ova knjiga donosi toplinu i mirise obiteljskoga doma, radosti igre u dvorištu, osjećaje koji se nose i žive cijeli život. Najdraža jela koja je spremala moja baka su fanjki, cicmara i bijeli žganci. Svima preporučujem da spreme jela po receptima visočkih domaćica i otkriju tajne njihove kuhinje – rekao je župan Stričak.

Zahvalu urednicima i autorima uputio je i načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

–  Knjiga ima gastronomski predznak, ali je nama jako važno da čuvamo i očuvamo svoj identitet. Čitateljima, posebno Visočanima, želim da im ova knjiga bude zadovoljstvo sjećanja na uzbudljivo otkrivanje već pomalo zaboravljenih tema iz visočke narodne prošlosti. Svima drugima neka bude poticaj da posjete visočki kraj, uživaju u ljepoti krajolika, lijepoj riječi dobrodošlice i gostoprimstvu ljudi koji marljivo, skromno i pošteno žive od svoga rada, na svojoj zemlji, u svome visočkom domu – istaknuo je načelnik Mateković.

Knjiga donosi recepte iz kuharica visočkih domaćica koje je marljivo zapisivao Branimir Mateković, jedan od autora, a u nazivima jela korišten je izvorni visočki govor. Napuščena, goščena i kokošinska juha, pečena guska i pečeni vrganji s jajci, samo je dio predstavljenih jela kroz recepturu i fotografije. U knjizi ćete pronaći i recept za svima omiljene ribanu kašicu i široke rezance, kao i za pečene makarune ili pak dimljeni buncek s kiselim zeljem. 

Za moderno izdanje visočkih jela pobrinuo se poznati kuhar Damir Crleni, zahvaljujući kojem će svi željni jednostavnih, a okusom bogatih jela pronaći recept za salenjake, listance ili pak fanjke i perice.

– Jela kao što su listanci, frkanec ili fanjki pripremaju se na zanimljiviji način od sličnih primjera u županiji, a kukuruzno, domaće pšenično i raženo brašno jelima su davala poseban okus. Kod jednostavnih jela kao što su perice, octeni grah i kumper z rola ističe se punoća okusa i zasitnost, a bogatstvo okusa ostavljaju gibanice od maka, sira i oraha ili zec na saft i domaći zmesni kruh. Ponuditi ta jela danas u restoranima, s istim okusima uz upotrebu domaćeg brašna i namirnica, sigurno može svim generacijama ostaviti bogatstvo okusa i sjećanje na okuse kuhinja naših baka te ih očuvati za vremena koja su pred nama – zaključio je Crleni.

Uz domaćina, načelnika Dragutina Matekovića, župana Anđelka Stričaka, urednika i autora publikacije, na predstavljanju su bili predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, načelnici Damir Poljak, Goran Kaniški, Marin Bosilj, Verica Vitković, Stjepan Krobot, Franjo Poljak i Branko Tukač, županijski pročelnici, ravnatelji, direktori i brojni drugi uzvanici.

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje