Povežite se s nama

Kultura

Srebrna cesta: književna večer uz pjesme i priče ovog petka u atriju Starog grada

Objavljeno:

- dana

Ugodno druženje

U atriju Starog grada se ovog petka, 21. srpnja, u 20 sati, održava 17. književna večer pjesama i priča “Srebrna cesta 2017.” koju organizira Varaždinsko književno društvo.

Predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak pozdravit će sve okupljene, a Ružica Marušić-Vasilić recitirat će stihove “Srebrne ceste” Gustava Krkleca.

Cijelu večer izmjenjivat će se recitatorski i glazbeni program. Petar Žitnik, Božena Filipan, Dragutin Pakšec, Biserka Težački Kekić, Slavica Gazibara i Barica Pahić Grobenski izvest će stihove “Cirkus”, “Suze svetog Lovre”, “Zagorec”, “Vrijeme traganja”, “Ne treba meni ništa” i “F jene krčme pokle utakmice”.

“Damaču rieč”, “Dvorišne obloke”, “Latice nevidljivih tratinčica”, “Prekršaj”, “Varaždinski nocturno”, “Istraživanje dobrote”, “Jahača bez uzda”, “Hulk”, “Morti nam na kraju programa spikeri neju nazivali lefku nuoč” i “Ona kaj tanca z vustima punim glagolof” izvest će Darko Foder, Ružica Marušić-Vasilić, Ljubica Ribić, Zlata Bogović, Ernest Fišer, Mira Šincek, Tomislav Ribić, Đurđica Gavranović Porobija, Ivanka Kunić, Davorin Žitnik-Žito i Barica Pahić Grobenski.

U glazbenom programu sudjeluju Darko Rušec na gitari i sopranistica Elvira Rušec.

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

Kultura

Haiku pjesme Varaždinke Zlate Bogović objavljene u portugalskom časopisu „Eufeme“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U portugalskom časopisu za poeziju „Eufeme“ br. 22, siječanj-ožujak 2022. g., pod uredničkim perom Sérgia Ninguém, objavljeno je 12 haiku pjesama varaždinske pjesnikinje i književnice Zlate Bogović.

Haikui su prevedeni na engleski (Đ. V. Rožić) i portugalski jezik (Sérgio Ninguém) i objavljeni rame uz rame s poezijom sljedećih pjesnika: Ana Paula Inácio; António F. Rosário; Chad Norman (trad./versão de Sérgio Ninguém); Eduardo Bettencourt Pinto; Eduardo Quina; Guilherme Vilhena Martins; Luís A. Fernandes; Luís Aguiar; m. parissy; Maria Quintans; Rui S. Magalhães.

Zlata Bogović renomirana je hrvatska haiku pjesnikinja, uvrštena u antologije hrvatskoga haiku pjesništva Nepokošeno nebo/An Unmown Sky 1 (2011) i 2 (2018) te niz zbornika i časopisa u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za haiku i tanku u Japanu kao i niza priznanja u Hrvatskoj.

Sudjeluje u radu recitala i susreta haiku-pjesnika diljem Lijepe naše.

Objavila je dvije zbirke haiku poezije „Pjesma slavuja / Nightingale’s song“ (2010) i „Sjaj i snovi  ̶  moj Varaždin“ (2018).

https://eufeme.weebly.com/

Nastavite čitati

Kultura

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja koja se odvija na temu „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“.

Budući da će Muzej planinarstva u manifestaciji sudjelovati jubilarni peti put, prigoda je to za retrospektivu brojnih događaja, stvarnih i digitalnih, proteklih Noći muzeja u Ivancu.

Kroz „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ uz videosnimke, fotografije i razgovore sa sudionicima prisjetit ćemo se planinarskih izložbi, učeničkih nastupa i druženja uz logorsku vatru, a novim sadržajima publici približiti ivanečku baštinu.

U programu sudjeluju arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda, koja će otkriti kako je tekla priprema prvih izložbi u Noći muzeja, potom Laura, Helena i Ares, učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, sa svojom mentoricom, učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, koji su u manifestaciju uključeni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ te Vesna Štruklec koja će u Noći muzeja oživjeti jedan zaboravljeni zimski običaj.

Za kraj programa čut ćemo stihove pjesnika Darka Fodera na izvornom ivanečkom govoru koje prate predivne slike Ivanca i Ivanščice.

Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a video će pripremiti fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Program pratite na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva u petak, 28. siječnja od 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje