Povežite se s nama

Crna kronika

Kod 24-godišnjaka u Varaždinu i Budislavcu pronašli pušku domaće izrade, zračni pištolj i streljivo

Objavljeno:

- dana

ORUŽJE KOD MLADIĆA

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin jučer su temeljem naredbe Prekršajnog suda u Varaždinu pretražili kuću i druge prostorije u Budislavcu i u Varaždinu, a kojima se koristi 24-godišnjak.

Tom prilikom je dragovoljno predano; jedna puška domaće izrade, devet komada lovačkog streljiva  i nekoliko komada streljiva za malokalibarsko oružje, te jedan zračni pištolj prerađen u vatreno oružje.

Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja  i eksplozivnih tvari.

– Ovom prilikom ponovno skrećemo pozornost građanima da i dalje, u sklopu preventivnog projekta „Manje oružja – manje tragedija“, mogu bez straha od ikakve sankcije policiji predati svako ilegalno oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo koje posjeduju. Napominjemo da navedeno ne donose osobno u prostorije policije kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da osobno ili telefonom na broj 192 obavijeste policiju, kako bi stručni i osposobljeni policijski službenici u civilu i sa civilnim vozilom došli na kućnu adresu i preuzeli  takvo oružje, minsko-eksplozivna sredstva, odnosno streljivo – ističu iz PU varaždinske. 

Izvor:
Foto: ilustracija

Crna kronika

USKOK OPTUŽIO RENATU SABATI: Malverzacije bivše financijašice Općine Sračinec teške više od milijun i pol kuna!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je, nakon provedene istrage, ovih dana pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 52-godišnje hrvatske državljanke zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Optužnicom se okrivljenici, a riječ je o Renati Sabati, stavlja na teret da je, u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. kolovoza 2018. godine, u Sračincu, u svojstvu voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava sa žiro-računa Općine na temelju virmana potpisanih od strane općinskog načelnika, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti, podizala novac sa žiro-računa koji nije polagala u blagajnu već ga je neosnovano zadržavala za sebe.

Osim toga, USKOK objašnjava da u blagajnu nije polagala niti novac koji joj je predan radi polaganja u blagajnu!

Potom je, dodaju, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.

Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu. Nadalje je, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe.

Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili prepravljala. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača.

Također je, koristeći ovlaštenje obavljanja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući i žiro račun vršila isplate. Na opisani način okrivljenica na štetu Općine sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.674.743,42 kune.

Podsjećamo, Renata Sabati je detaljno iznijela svoje viđenje malverzacija pred kamerama „Provjerenog“. Pritom je za Božidra Novoselca ustvrdila: “Načelnika su zvali Mister 10 posto”!

Također, tužila je za duševne boli i ine tegobe brojne lokalne varaždinske medije koji su korektno izvještavali javnost, prenoseći inicijalna službena priopćenja odgovornih osoba Općine Sračinec o otkrivenim nepravilnostima u radu voditeljice poslova financija .

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija uputila apel građanima: Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljenih u vozilima. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, upozoravamo roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je letak sa savjetima. Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnjem dobu najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira na način da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, obzirom da se događa sve veći broj nesretnih slučajeva tijekom ljetnih mjeseci, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo

U svakodnevnom životu roditeljima se preporuča usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku.

DJETETU JE POTREBNO OBJASNITI (na način primjeren dobi):

 – da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu,

  – predočiti i načine mogućeg reagiranja (ukoliko je to moguće i ovisno o dobi): način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.

Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama, niti na vrlo kratko vrijeme!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje