Povežite se s nama

U fokusu

Bunić: Nek’ Matanić u Varaždinu snima uzbudljivu seriju; Habuš: Nema snimanja u gradskoj upravi!

Objavljeno:

- dana

NA AKTUALNOM SATU O SERIJI I VLAŠIĆU

Uoči glasovanja o proračunu Varaždina za 2017. godinu, na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća vijećnici su postavili niz pitanja, a nije nedostajalo ni inicijativa.

Željko Bunić (HSLS) je predložio gradonačelniku da u Varaždin pozovu redatelja Dalibora Matanića kako bi ovdje snimio nastavak serijala „Novine“.

– Radnja „Novina“ podsjeća me na „Heidi“ u odnosu na to što se ovdje kod nas događa. Imamo toliko falubularnih tijekova: zapošljavaju se političari bez iskustva, gradske vijećnike se naziva suradnicima podzemlja, kupuje se proračun,…. Hoćete li poduprijeti moju ideju da pozovemo Dalibora Matanića da na autentičnim lokacijama, ovdje u Gradskoj vijećnici snimi nastavak serijala? Ovo bi zasigurno pomoglo razvoju turizma, a znamo da je Špancirfest završio u minusu – preložio je Bunić.

Gradonačelnik Habuš je odgovorio da „ne zna o kojem se filmu radi“.

– Protiv sam snimanja bilo kakvog filma u Gradskoj vijećnici – rekao je Habuš, što je razočaralo Bunića koji mu je pojasnio da nije riječ o filmu, nego o seriji koja se snimala u Rijeci.

Martinčević: Vlašić će biti smijenjen, ali kakva će biti šteta?

Za razliku od Bunića, vijećnica Reformista Natalija Martinčević ostala je iznenađena odgovorom gradonačelnika.

Pitala je, naime, kada će pokrenuti smjenu direktora Vlašića zbog Aglomeracije Varaždin, ali i ozbiljnih sumnji u pogodovanje.

– Došlo je do punog zastoja projekta Aglomeracije, a Varkom mora platiti 600.000 kuna zbog poništenih natječaja. Podnesena je i prijava DORH-u vezana uz pogodovanja prilikom kupoprodaje zemljišta u prigradskim naseljima. Uz sve to, direktor Vlašića ne plaća račune. Kada ćete pokrenuti smjenu? – pitala je Martinčević.

– Neću razriješiti Vlašića – kratko je i jasno odgovorio Habuš.

Vijećnica Reformista ga je upozorila da će zbog lošeg vođenja Algomeracije Varaždin Varkom morati platiti milijunske penale.

– U ovoj Gradskoj vijećnici sam barem četiri puta tražila smjenu direktora Aquatehnike Gordana Novaka i on će biti smijenjen. Bit će smijenjen i Vlašić, ne brinem se za to. Međutim, štete će biti  nenadoknadive, a odgovorni ćete biti vi – poručila je Martinčević.

Ide rasprava o smjeni Vlašića!

U tijeku je utvrđivanje dnevnog reda, a vijećnici HDZ-a su predložili dopunu dnevnog reda upravo s točkom koja bi omogućila smjenu Vlade Vlašića putem Nadzornog odbora Varkoma.

S čak 17 glasova „za“ je prihvaćena dopuna dnevnog reda, što znači da će Gradsko vijeće raspravljati i o odgovornosti direktora Vlade Vlašića.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje