Povežite se s nama

U fokusu

Kolarić priziva kazneni progon Zmajlovića!

Objavljeno:

- dana

BALE

I dok Grad Varaždin za zbrinjavanje bala nije ishodio sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, Grad Vinkovci za sanaciju svojeg odlagališta neće platiti ni kune jer će gotovo 40 milijuna kuna dobiti iz EU fondova! Preostalih sedam milijuna kuna stići će iz Fonda.

Riječ je o odlagalištu otvorenom 1965., a ne koristi se 24 godine. Zašto Varaždinu nije odobren novac, a Vinkovcima jest, zapitao se u četvrtak na Gradskom vijeću laburist Božidar Kolarić.

– Smatram da je jedino ispravno da se bale obrade u MBO tvornici, jer je država to bila spremna sufinancirati, a sud neka radi svoj posao. Međutim, Ministarstvo će u 100-postotnom iznosu platiti sanaciju vinkovačkog odlagališta. To je triput veće odlagalište, a ni gram otpada se neće obraditi. U Jastrebarskom, gdje je ministar Mihael Zmajlović bio gradonačelnik, također je odobreno sufinanciranje Fonda, 2013. im je rok produžen, a također se ništa neće obraditi. Zašto se od Varaždina traži obrada otpada ako svi drugi smeće mogu zakapati? Kaznene prijave zaustavile su prvo rješenje. Hoćete li podnijeti kaznenu prijavu protiv ministra Zmajlovića? – upitao je Kolarić gradonačelnika.

Kolarićev glas bit će ključan ostaje li Habuš gradonačelnik ili idu izbori

Međutim, u Vinkovcima i Jastrebarskom riječ je o odlagalištima na kojima se otpad odlagao 40-ak godina. Ono u Vinkovcima se ne koristi već 24 godine, pa je otpad dijelom obrastao u travu i raslinje, dijelom je zatrpan zemljom, a postoji i opasnost od zaostalih mina iz rata. Jasno je da obrada otpada nije moguća. Iako bi bilo za očekivati da objasni u čemu je razlika, gradonačelnik Goran Habuš je prozvao Ministarstvo. – U postupanju Ministarstva je previše nelogičnosti. Činjenica je da je zakonski moguće odlagati otpad u zemlju do kraja sljedeće godine. Na nama se vježba strogoća – naveo je Habuš, koji nije otklonio mogućnost da protiv Zmajlovića podnese kaznenu prijavu.

I dalje smatra da se sanacija bala može provesti putem koncesije. Međutim, upravo je koncesija, kojom je zbrinjavanje bala pretvoreno u komunalnu djelatnost, glavna greška zbog koje od 2012. nema pomaka. Još u studenom 2013. je Fond obavijestio Habuša da je sadržaj koncesije suprotan ugovoru po kojem je Fond trebao dati novac. Od tada se uporno gura koncesija, čak i nakon što je u svibnju 2014. vijećnicima stiglo mišljenje Ministarstva da se nije mogla ni dodijeliti. Jednostavno rečeno, Fond gradovima i općinama ne može davati novac za komunalnu djelatnost, nego za sanaciju odlagališta. Vinkovci i Jastrebarsko su dobili novac za svoja odlagališta, ali, naravno, ne na temelju koncesije.

Je li Kolarić neupućen u pitanje bala ili je prizivanjem kaznene prijave pokušao naći alibi? Lani je podržao proračun pod uvjetom da Habuš riješi bale, no dosad se nije izjasnio hoće li podržati proračun za 2016. Kolarićev glas će, po svemu sudeći, biti ključan pri odluci ostaje li Habuš gradonačelnik ili idu prijevremeni izbori.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje