Povežite se s nama

U fokusu

Kolarić priziva kazneni progon Zmajlovića!

Objavljeno:

- dana

BALE

I dok Grad Varaždin za zbrinjavanje bala nije ishodio sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, Grad Vinkovci za sanaciju svojeg odlagališta neće platiti ni kune jer će gotovo 40 milijuna kuna dobiti iz EU fondova! Preostalih sedam milijuna kuna stići će iz Fonda.

Riječ je o odlagalištu otvorenom 1965., a ne koristi se 24 godine. Zašto Varaždinu nije odobren novac, a Vinkovcima jest, zapitao se u četvrtak na Gradskom vijeću laburist Božidar Kolarić.

– Smatram da je jedino ispravno da se bale obrade u MBO tvornici, jer je država to bila spremna sufinancirati, a sud neka radi svoj posao. Međutim, Ministarstvo će u 100-postotnom iznosu platiti sanaciju vinkovačkog odlagališta. To je triput veće odlagalište, a ni gram otpada se neće obraditi. U Jastrebarskom, gdje je ministar Mihael Zmajlović bio gradonačelnik, također je odobreno sufinanciranje Fonda, 2013. im je rok produžen, a također se ništa neće obraditi. Zašto se od Varaždina traži obrada otpada ako svi drugi smeće mogu zakapati? Kaznene prijave zaustavile su prvo rješenje. Hoćete li podnijeti kaznenu prijavu protiv ministra Zmajlovića? – upitao je Kolarić gradonačelnika.

Kolarićev glas bit će ključan ostaje li Habuš gradonačelnik ili idu izbori

Međutim, u Vinkovcima i Jastrebarskom riječ je o odlagalištima na kojima se otpad odlagao 40-ak godina. Ono u Vinkovcima se ne koristi već 24 godine, pa je otpad dijelom obrastao u travu i raslinje, dijelom je zatrpan zemljom, a postoji i opasnost od zaostalih mina iz rata. Jasno je da obrada otpada nije moguća. Iako bi bilo za očekivati da objasni u čemu je razlika, gradonačelnik Goran Habuš je prozvao Ministarstvo. – U postupanju Ministarstva je previše nelogičnosti. Činjenica je da je zakonski moguće odlagati otpad u zemlju do kraja sljedeće godine. Na nama se vježba strogoća – naveo je Habuš, koji nije otklonio mogućnost da protiv Zmajlovića podnese kaznenu prijavu.

I dalje smatra da se sanacija bala može provesti putem koncesije. Međutim, upravo je koncesija, kojom je zbrinjavanje bala pretvoreno u komunalnu djelatnost, glavna greška zbog koje od 2012. nema pomaka. Još u studenom 2013. je Fond obavijestio Habuša da je sadržaj koncesije suprotan ugovoru po kojem je Fond trebao dati novac. Od tada se uporno gura koncesija, čak i nakon što je u svibnju 2014. vijećnicima stiglo mišljenje Ministarstva da se nije mogla ni dodijeliti. Jednostavno rečeno, Fond gradovima i općinama ne može davati novac za komunalnu djelatnost, nego za sanaciju odlagališta. Vinkovci i Jastrebarsko su dobili novac za svoja odlagališta, ali, naravno, ne na temelju koncesije.

Je li Kolarić neupućen u pitanje bala ili je prizivanjem kaznene prijave pokušao naći alibi? Lani je podržao proračun pod uvjetom da Habuš riješi bale, no dosad se nije izjasnio hoće li podržati proračun za 2016. Kolarićev glas će, po svemu sudeći, biti ključan pri odluci ostaje li Habuš gradonačelnik ili idu prijevremeni izbori.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje