Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za novi mandat na Pantovčaku, u srijedu 4. prosinca je bila u Varaždinu, a svoj je dolazak u barokni grad započela na Sveučilištu Sjever.

Tamo je stigla sa saborskim zastupnicima Anđelkom Stričakom i Josipom Križanićem, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem, predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom, gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom te domaćinima rektorom Sveučilišta Sjever Marinom Milkovićem i njegovim suradnicima.

Predsjednica je nakon obilaska Sveučilišta studentima govorila o nekoliko aktualnih tema.
Istaknula je da se od početka svojega mandata zalaže za decentralizaciju koju smatra jednim od ključeva rješavanja pitanja svih pitanja u Hrvatskoj, a to je demografija. Istaknula je i da od početka svojeg mandata snažno potiče interes učenika za područje STEM-a, zbog čega je, kako je naglasila, bila i meta nekad neopravdanih i neutemeljenih kritika, ali je zaključila da je dokazano bezbroj puta da zemlje koje imaju razvijene programe iz ovog područja i vrsne STEM stručnjake bilježe snažan gospodarski razvoj.

Predsjednica se osvrnula i na nedavno objavljene rezultate PISA testova, izrazivši žaljenje što su tako loši za hrvatske učenike.
– Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav umjesto da idemo naprijed, na žalost ide unatrag. Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Nažalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko pričamo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti. Nema mjesta svađama oko ideoloških pitanja, trebamo se usredotočiti na ljude, studente, učenike. Moramo puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja u cjelini, kako bi se razvijali kao moderno društvo znanja i napretka. STEM zanimanja su zanimanja budućnosti i za mladiće i za djevojke, a obrazovne politike nisu i ne smiju biti politički ukras stranaka niti sredstvo ideoloških obračuna – kazala je.

Kako se na Sveučilištu Sjever između ostalog izvodi diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo – Menadžment u sestrinstvu, predsjednica se osvrnula i na tu profesiju.

– Profesije kao što su medicinske sestre zasigurno neće nestati, one su iznimno potrebne i tražene, kako kod nas tako i u Europi. Odlaze nam liječnici, odlaze nam sestre, još malo moramo uložiti u tehnologiju i nadogradnju sustava kako bismo spriječili odljev medicinskih sestara iz Hrvatske – rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon Sveučilišta Sjever predsjednica je obišla adventski uređeno središte grada.

Komentari

Komentara