Povežite se s nama

U fokusu

Kolinda Grabar-Kitarović: Auto industrija rješava problem niskih plaća u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Prvog jutra iz ureda predsjednice

Samo jedno prijepodne provedeno u Varaždinu bilo je dovoljno hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da spozna kako je svoj ured izmjestila u grad koji je opterećen brojnim problemima.

Naime, predsjednica se jutros sastala s gradonačelnikom Goranom Habušem koji ju je upoznao s potencijalima Varaždina u kojem zaposleni primaju iznimno niske plaće za svoj rad.

– Predsjednica je još jednom potvrdila da joj je podjednako stalo do svih hrvatskih građana. Upoznali smo je s problemima koje ne možemo riješiti bez pomoći države.      Riječ je o upravljanju njenom imovinom koju nismo uspjeli staviti u funkciju, i o našem baliranom smeću koje još uvijek stoji na ulazu u grad – izjavio je gradonačelnik na konferenciji za medije tijekom koje je predsjednica u nastavku pojasnila što sve namjerava učiniti da pomogne svojim domaćinima.

Naglasila je da je probleme poput varaždinskih daleko lakše prepoznati na terenu.

– Mjeseci rada u Zagrebu ne mogu mi nadoknaditi jedan ili dva dana provedena na terenu. Treba vidjeti kako ljudi doista žive, koje probleme imaju i kakva su im očekivanja. No, bitno je i spoznati kako ih rješavati – rekla je predsjednica te dodala kako će varaždinske probleme u budućnosti riješiti auto industrija.

Ideja spremna za Plenkovića

Informaciju o tome da bi se u varaždinskom kraju sklapati automobili, dali su joj varaždinski župan i gradonačelnik.

– To je konkretan primjer kako se može unaprijediti gospodarstvo i riješiti problem vaših malih plaća koje su ispod hrvatskog prosjeka. Sve te planove stavit ćemo na papir i prenijeti Vladi – obećala je Grabar-Kitarović napomenuvši kako prvo ipak treba pronaći investitore koje čeka 150 hektara zemljišta.

Na nju se nadovezao župan Predrag Štromar, rekavši da je zapravo riječ o ideji, koju je on s gradonačelnikom predložio predsjednici i premijeru.

– Auto industrija ne mora čak biti ni u Varaždinu. Ona je nama potrebna na sjeveru Hrvatske i nije bitno gdje će točno biti. Moramo što prije krenuti u prve općenite korake u realizaciji projekta – istaknuo je župan.

Inače, na današnjoj konferenciji za medije ni jednom riječju nije spomenut projekt razvoja avio industrije, koji je svojevremeno u Varaždinu također pompozno najavljivan kao gotova stvar.

   

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje