Povežite se s nama

U fokusu

Kome su u Zajednici športskih udruga isplaćivani dodaci na plaću?

Objavljeno:

- dana

PITANJE

Kome su u Zajednici športskih udruga Grada Varaždina prošle godine isplaćivani dodaci na plaću bez odobrenja Izvršnog odbora? 

To pitanje otvara Izvješće Nadzornog odbora o izvršenom nadzoru zakonitosti financijskog poslovanja Zajednice, o kojem bi – zajedno s Izvješćem o radu i djelovanju Zajednice te Izvješćem o izvršenju Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2014. – ovoga petka, 17. srpnja, trebali raspravljati gradski vijećnici. Izvješća su, podsjećamo, skinuta s dnevnog reda prošlomjesečne sjednice te zbog nejasnoća poslana na doradu.

Nelogično: Koščak na jednom izvješću potpisan kao “glavni tajnik”, na drugom kao “v. d.”

– Nadzorni odbor ponovno ističe da se isplate dodataka na plaću ne mogu izvršavati bez odluke Izvršnog odbora Zajednice športskih udruga Grada Varaždina, a one moraju biti jednake kao i za sve zaposlenike u Gradu Varaždinu koji se financiraju iz proračuna – upozorili Zvonimir Kušter, Marinko Šipoš i Ilija Ivezić, članovi Nadzornog odbora Zajednice u izvješću. 

S obzirom na formulaciju “ponovno ističu“, ispada da su na isplaćivanje dodataka upozoravali i ranije. O kakvim dodacima je riječ i kome su isplaćivani, možda će biti jasnije nakon sjednice Gradskog vijeća koja je zakazana za petak 17. srpnja.

Iz Izvješća o radu za 2014. vidljivo je da se u Zajednici sve više novca troši za zaposlenike, kojih je na kraju prošle godine bilo ukupno 15. Pogledaju li se tri uzastopne godine, tada je vidljivo da su rashodi za radnike 2012. godine iznosili 1,2 milijuna kuna, 2013. su porasli na 1,5 milijuna kuna, a 2014. za dodatnih 6,5 posto na 1,6 milijuna kuna. 

U izvješćima se može primijetiti još jedna neuobičajena stvar: Patrik Koščak se različito potpisuje. Konkretno, u Izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za prošlu godinu, na kojem je datum 30. travnja, potpisan je kao “glavni tajnik“, što tada nije bila njegova funkcija.

Za razliku od toga, dokument Dopune i pojašnjenja uz Izvješća Zajednice, koji su izrađeni 18. lipnja, potpisao je kao “v. d. glavnog tajnika“.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje