U beličkoj Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije će se u subotu, 5. listopada, održati koncert dobro poznatoga beličkoga trubača Marka Bobičanca te orguljaša Ante Knešaureka.

Dvojac će izvesti program raznovrsnoga karaktera, s naglaskom na baroknoj glazbi, no pronaći će se ponešto za svakoga.

– Radi se o mojoj inicijativi, kojom sam htio postići da naši domaćini malo čuju kako Beličanci muziciraju. Koncert podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, na čiji smo se natječaj prijavili – kaže Bobičanec.

Orguljaš Ante Knešaurek završio je studij orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Marija Penzara. Studirao je na Händel – Akademie u Karlsruheu u Njemačkoj u razredu profesora Ludgera Lohmanna i Daniela Rotha u Parizu.

Marko Bobičanec se s glazbom prvi puta susreo u beličkoj Limenoj glazbi u kojoj je svirao pod mentorstvom Stjepana Taradija – Uteka, također poznatog međimurskoga trubača i glazbenoga pedagoga. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja postizao je zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima: dobitnik je dviju prvih i jedne druge nagrade. Prije šest godina osvojio je treću nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika “Papandopulo”. Muzičku akademiju upisao je 2002. godine te diplomirao četiri godine kasnije u klasi profesora Marina Zokića.

Još tijekom studija započeo je s pedagoškim radom pa je tako radio kao nastavnik u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ u Samoboru. Nastupao je kao solist uz pratnju velikoga brass ansambla Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem prof. Šime Vulelije te sa brass kvintetom uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske. Sudjelovao je na raznim majstorskim tečajevima trube. Marko je nastupao i sa Zagrebačkom filharmonijom, gdje je ujedno bio i ročnik, te izvodio raznovrsne programe. Osim toga, svirao je i sa Simfonijskim orkestrom te Big bandom HRT-a, Big bandom Hrvatske glazbene mladeži, orkestrima HNK-a u Zagrebu i Rijeci, kao i orkestrom Zagrebačkoga gradskoga kazališta „Komedija“.

– Pozivam svoje Beličance i druge ljude dobre volje da nam se pridruže i uživaju! – dodaje. Koncert počinje u 19.30, a ulaz je slobodan.

Komentari

Komentara