Povežite se s nama

Novosti

„Koncesija za bale loše vođena od početka“

Objavljeno:

- dana

Marijan Kovačić, predsjednik varaždinskog HDZ-a

To što se dogodilo prošli tjedan za mene je  očekivano jer koncesija bila loše vođena od početka, rekao je Marijan Kovačić, predsjednik varaždinskog HDZ-a, odgovarajući na pitanje kako gleda na  to da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odlučilo preuzeti rješavanja problematike varaždinskog baliranog otpada.

U sjedištu varaždinskog HDZ-a predstavili su se  novoizabrani predsjednik Marijan Kovačić i članovi predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina.

-Izborna skupština prošla je demokratski, fer i pošteno. Od 169 izaslanika, odazvalo se 126 od koji je 47 glasova dalo mom protukandidatu Ljubomiru Leskovaru, a 77 meni. Izabrano je i 16 članova Gradskog odbora HDZ-a koji su jučer izabrali predsjedništvo, rekao je Kovačić dodavši da je četvero članova kooptirano.

Uz predsjednik, Predsjedništvo čine i dopredsjednici Otilija Cvetko, Saša Crnčić  i Ilija Ivezić, kao i tajnik Matija Fuček te rizničar Boris Zernec. Odgovarajući na upit hoće li Vlatko Vuković i dalje biti gradski vijećnik, Kovačić je rekao da je mandat gradskog vijećnika osobni mandat Vukovića koji  će ocijeniti hoće li ga zadržati ili ne.

– Odmah krećemo s pripremama plana za iduću godinu sukladno kojem namjeravamo voditi stranku u Varaždinu. Namjeravamo se očitovati o svim bitnim aktivnostima i temama u Varaždinu kako bi nas građani još bolje prepoznali, najavio je Kovačić

Upravo zbog toga upitan je kako gleda na to da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odlučilo preuzeti rješavanja problematike varaždinskog baliranog otpada.

-To što se dogodilo prošli tjedan za mene je  očekivano jer koncesija bila loše vođena od početka, odnosno loše raspisana. Trebalo je odmah decidirano reći da se traži kvalitetno i zakonito zbrinjavanje bala. I tu je nastao problem. Fond neće sufinancirati zbrinjavanje bala na način da se s jednog dvorišta presele u drugi. To nije zakonito ni ekološki prihvatljivo, odgovorio je predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Upitan obrađuje li tako otpad Univerzal, poduzeće u kojom je suvlasnik, Kovačić je rekao da mehanički obrađuje kvalitetno, dok se biološki dio odlaže u Gornjem Vratnu i drugim odlagalištima.    

Članovi varaždinskog GO HDZ-a: Marijan Kovačić, Anđelko Koprek, Otilija Cvetko, Goran Bobek, Ivan Herman, Damir Laljek, Slavko Behin, Ilija Ivezić, Laura Musliu, Zdravko Golub, Ljubomir Leskovar, Saša Crnčić, Dražen Bogović, Branko Družinić, Sanja Labaš, Dragutin Juraga, Matija Fuček, Jelena Jaklin Kos, Boris Zernec i Igor Borovec.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje