Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Koronavirus: u posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji preminulo pet osoba

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 470, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 993.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 174 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, 80 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu je smješteno 7 osoba. U jedinicama intenzivnog liječenja se nalaze 23 osobe, od kojih je 20 osoba na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminulo je pet osoba pozitivnih na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 335 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 26 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 15 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 20.808 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 813.

S jučerašnjim danom je najmanje jednu dozu cjepiva primilo 41.742 naših građana ili 30 % stanovništva starijeg od 16 godina, a od njih je 6.884 primilo i drugu dozu.

Aktualno o koronavirusu

Veliki skok: u Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminulo je 26 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježen je 4571 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 20.645, priopćio je 27. listopada nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1207 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 153 pacijenta.

Preminulo je 26 osoba. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 453.936 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 9116 preminulo, ukupno se oporavilo 424.175 osoba, od toga 1844 u posljednja 24 sata. 

U samoizolaciji je trenutno 28.501 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 3.061.318 osoba, od toga 13.083 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 26. listopada, utrošeno je 3.575.459 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,67% ukupnog stanovništva, odnosno 55,92% odraslog stanovništva. Na dan 26. listopada utrošeno je 9640 doza cjepiva, a od toga je 4516 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 26. listopada, 1.894.067 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.781.470 osoba (1.670.739 osoba cijepljeno s dvije doze te 110.731 osoba cijepljena cjepivom Jannsen), što čini 52,70% odraslog stanovništva. 

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Koronavirus: u Varaždinskoj županiji tri osobe umrle, 126 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije danas, 27. listopada, u 9 je sati započeo s konferencijom za medije.

Silvija Zagorec, načelnica Stožera, rekla je da je danas u Varaždinskoj županiji 126 novozaraženih koronavirusom, a preminule su tri osobe.

U OB Varaždin na liječenju je 98 pacijenata, na respiratoru je njih 9, a u Varaždinskoj županiji aktivno je ukupno 790 slučajeva. Oporavile su se 94 osobe.

Također, Varaždinska je županija treća po procijepljenosti u Hrvatskoj. Prvom dozom dosad je cijepljeno 49,5 posto, a drugom dozom 46,2 posto ukupnog stanovništva.

Zagorec je apelirala na sve žitelje Županije da se pridržavaju aktualnih mjera i da se cjepe, a ako bude potrebe razmatrat će se i uvođenje novih mjera. Podsjetila je da nakon jesenskog odmora (2. i 3. studenoga) učenici imaju 4. i 5. studenoga nastavu online u cijeloj zemlji.

V.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio je da se u Općoj bolnici Varaždin na liječenju nalazi 98 pacijenata, od kojih je devet na respiratorima. – Reorganizacijom službe Klenovnik fokusirali smo se da ostali dio bolnice može kvalitetno i dalje zbrinjavati sve ostale pacijente koji nisu ugruženi covid bolešću, tako da je većina tih pacijenata smještena u Klenovniku, dok odjel Infektologije popunjava sa kapacitetom od 23 kreveta. Prije nekoliko dana otvoren je i covid odjel u Novom Marofu, pa se novootkriveni pacijenti na području Novog Marofa smještaju u toj bolnici – rekao je Poljak.

– Usporedimo li ovu godinu s prošlom, vidimo da je broj zaraženih i hospitaliziranih veći, no zahvaljujući velikoj procijepljenosti zdravstvenih djelatnika OB Varaždin, imamo trenutno u samoizolaciji i pozitivnih 20 pacijenata, dok je lani bilo 134 u samoizolaciji ili pozitivnih zdravstvenih djelatnika – naveo je Poljak.

Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, kazao je da se trenutno nalazimo u četvrtom valu pandemije, koji ima svoje posebnosti. Procjepljenošću nisu zadovoljni, dodaje, jer je cilj da bude barem 70 %.

– U jesenskom periodu cijepljenje će provoditi svi liječnici obiteljske medicine, to je njihova zakonska obveza. Pozivam građane da se jave svojim liječnicima, oni su ih dužni cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom – naveo je. Paraleno s cijepljenjem kod liječnika, cijepit će se i u dva termina u prostorima OB Varaždin u podrumskom dijelu Kirurgije, kao i subotama u domovima zdravlja Novi Marof, Ivanec i Ludbreg, rotirajući se svake subote na jednoj lokaciji.

Jučer je na respiratoru u Općoj bolnici Varaždin bilo 10 ljudi na respiratoru, od toga 9 ih nije cijepljeno, a onaj cijepljeni je skinuti s respiratora, rekla je dr. Renata Krobot i dodala da je u posljednjem valu najmlađa preminula osoba imala samo 40 godina, a najstarija 85.

Objasnila je da su pacijenti zaprimljeni u bolnicu oko 10 godina mlađi nego u prošlom valu, zbog procjepljenosti, te je ukupna smrtnost manja. Dr. Krobot pojasnila je da su u OB Varaždin spremni i za veći broj pacijenata te se nada da do toga neće doći.

Doktorica Katica Ćusek Adamić, voditeljica epidemiološke službe, nadovezala se na procjepljivanje trećom dozom koje u Hrvatskoj traje već dva tjedna.

– S trećom dozom cjepimo osobe koje su primarno cijepljenje obavile unatrag šest mjeseci – cjepivom Pfizer, a od jučer je EMA dozvolila da se docjepljivanje može vršiti i Modernom. Kategorije za koje je preporučeno ovo cjepivo su korisnici staračkih domova i zaposlenici ustanove socijalne skrbi, svi zdravstveni djelatnici i osobe starije životne dobi, 65 nadalje. Tu su i osobe starije životne dobi koje imaju respiratorne kronične bolesti – izjavila je.

Također, treća doza namijenjena je osobama oslabljenog imunološkog sustava. Napominje da se od sutra, 28. listopada, započinje s procjepljivanjem protiv gripe.

Gužve za blagdane

Konferenciji za medije nazočio je i Danijel Leskovar, voditelj Operativno-komunikacijskog centra PU varaždinske, koji je srenuo pozornost na tranzit kroz granične prijelaze i mogućnstima ulaska u RH.

– Radi se o tome da osobe koje su procijepljene i imaju EU covid putovnicu, mogu ulaziti bez ikakvih posebnih kriterija. Da bi se moglo ući u RH, a da se ne ulazi u mjeru samoizolacije, potrebno je imati ili covid putovnicu ili molekularni PCR test ne stariji od 72 sata, a vrijedi i antigenski test koji ne smije biti stariji od 48 sati. U slučaju da osoba koja ulazi u RH ne posjeduje ni jedan od tri važeća dokumenta, određuje joj je mjera samoizolacije koja traje deset dana – naveo je Leskovar. Također, moguće je i korištenje “Enter Croatia” aplikacije, kojom se ubrzava postupak prelaska graničnog prijelaza.

Situacija u školstvu vezana uz koronavirus

Voditeljica epidemiološke službe Katica Ćusek Adamić upitana je o tome jesu li škole trenutno najveća žarišta koronavirusa te planira li se produljenje online nastave nakon idućeg tjedna.

– Oko 30 do 35 % svih novozaraženih su djeca iz školskog sustava. Obrada je puno, na sreću djeca ne pune bolnički i zdravstveni sustav. O online nastavi mislim da trebamo još malo popratiti situaciju i vidjeti tijek brojaka i događaja oko te epidemije. Osluškivat ćemo i pravovoremeno reagirati – odgovorila je.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje