Povežite se s nama

U fokusu

Troje prekaljenih političara na Špancirfestu: Što je kupila Jadranka Kosor, a o čemu je razmišljao Mesić?

Objavljeno:

- dana

Kosor i Mesić na Španciru

Varaždinski župan Radimir Čačić danas je na Špancirfestu ugostio bivšu premijerku Jadranku Kosor i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Bivša predsjednica Vlade nije odoljela raznolikoj ponudi sa štandova domaće radinosti pa je manje razgovarala s kolegama po struci, a veću pažnju posvetila opuštenom čavrljanju s prodavačima i kupujući sitnice za uspomenu. 

-Glavna bit Špancirfesta je druženje i opuštanje koje je tipično za ove doba godine. Veseli me dobra posjećenost već u jutarnjim satima, kao i dobro raspoloženje jer nam svima nedostaje malo više veselja i radosti, rekla je Jadranka Kosor i zahvalila  županu Čačiću na pozivu.

Dobro se zabavljao i Stjepan Mesić. Njemu je drago što se Špancirfest, kako je rekao, mijenja. – Sjećam se manifestacija koje su prethodile i vidljiv je napredak u odnosu na ranija vremena. Veseli me što se nude domaći proizvodi, što je jako dobro, kao i to što su građani to prepoznali, što govori i brojka od 250 tisuća posjetitelja, dok grad ima oko 50 tisuća stanovnika – rekao je Mesić.

Županu Čačiću je, naglasio je, uvijek zadovoljstvo pozvati u grad drage ljude, a osobito one koji su, istaknuo je,  dali veliki doprinos društvu.

-Grad Varaždin je pozornica ljepote u hrvatskim, pa i europskim razmjerima. Na kontinentu nema konkurencije. Jasno, Zagreb je grad druge kategorije, dok se s Dubrovnikom ne želimo i ne možemo mjeriti – rekao je župan.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje