Povežite se s nama

Međimurje

Kraljevski nauk u sedam stručnih radionica: kiparstvo, pejzaži, fotografija, zvuk, crtež…

Objavljeno:

- dana

UGODNO I KORISNO

Za Kraljev rođendan su u Kraljevom vrtu održane Kraljeve radionice.

Muzej Međimurja Čakovec je povodom 126. obljetnice rođenja velikoga međimurskog slikara Ladislava Kralja održao sedam kreativno-edukativnih radionica.
Učilo se crtežu, boji, kiparstvu, analizi likovnih djela, fotografiji, zvuku i kompoziciji. Svemu onome o čemu je ovaj slikar, grafičar i likovni pedagog podučavao svoje učenike.

Vrt pun kreative

Kreativni tjedan je počeo s mladom međimurskom umjetnicom Lidijom Matulin, koja se u Radionici crteža fokusirala na rane grafičke prikaze Ladislava Kralja Međimurca. – Polaznici su obrađivali odnose svjetla i sjene crtajući iz različitih pozicija, koristeći jednu liniju koja predstavlja njihov osobni karakter. Na kraju radionice, usporedbom svih radova mladi kreativci su dobili uvid u različite interpretacije iste teme – ispričala je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan. 

Radionica zvuka: upoznavanje s bubnjevima, sviranje afričkih ritmova

Rusa Trajkova je pak svoje učenike poučavala tajnama slikanja pejzaža. Skiciralo se u dvorištu slikareve kuće pa su se kasnije, u Galeriji Ladislava Kralja, kombinirale boje. Što su i kako polaznici naslikali došli su pogledati i učenici I. OŠ Čakovec kako bi na licu mjesta vidjeli stvaranje likovnog djela na slikarskom platnu. – Radionica je doprinijela ambijentalnom ugođaju s emocionalnim promatranjem – kaže ravnateljica. Radionicu plastike/kiparstva došli su pogledati i učenici Graditeljske škole Čakovec – smjer dizajn unutarnje arhitekture i dizajn keramike. Učilo se o mogućnostima kreativnog oblikovanja predmeta od gline pod, kako je opisao naš sugovornik, budnim okom akademske umjetnice Matilde Lepoglave. Polaznici radionice Analiza likovnog djela mogli su čuti sve o Kraljevom slikarstvu i grafici, zatim analizirati likovna djela i na kraju primjeniti analizu na vlastitim kompozicijama. – Bazirali su se na apstrakciji, u tehnici grafike, koju je Ladislav Kralj Međimurec primjenjivao na svojim djelima. Od kartona su izrezivali razne geometrijske oblike koje su potom lijepili na matricu. Gotove reljefne kompozicije utiskivali su u crnu temperu pomiješanu s glicerinom, kojim se sprečava prerano sušenje, te matricu otisnuli na papir i dobili željeni grafički otisak – govori ravnateljica o radionici akademskog grafičara Krešimira Hlebeca. Iz Radionice fotografije Davora Žerjava izašle su zanimljive fotografije – uhvaćena kapljica vode u trenutku padanja u tanjur pun vode. Za to je trebala iznimna preciznost, a zahvaljujući svjetlosnim efektima nastale su atraktivne fotografije.

Kap vode u tanjuru

Učile su se i druge tajne umjetnosti fotografije i fotografskog zanata – o osnovama fotografije, o važnosti svjetlosti te o sličnostima i razlici sa slikarstvom međimurskog umjetnika. Različita od svega toga je bila Radionica zvuka, pod vodstvom Nikole Švende. – Naše mlade nade upoznale su se s različitim vrstama bubnjeva, a zatim su odsvirali nekoliko afričkih ritmova. Sviranjem različitih melodija pokušali su uskladiti vlastitu motoriku tijela i govora vježbom pitanje – odgovor – govori Maša Hrustek Sobočan. 

Radionica pejzaža: skiciranje u vrtu pa dodavanje boja u Galeriji. Ambijentalni ugođaj.

Sve radionice je spojila ona zadnja: Radionica kompozicije akademskog slikara suvremenih metoda Bojana Miljančića.
Bio je to zanimljiv tjedan u Kraljevom vrtu. Upoznavanje s opusom najpoznatijeg međimurskog umjetnika dvadesetog stoljeća Ladislava Kralja Međimurca i osobno kreativno izražavanje. Ova kombinacija zadovoljila je očekivanje velikog broja polaznika radionica. – Posjećenost, ambijentalni ugođaj i stvorena umjetnička djela pokazali su se iznimno uspješnim, stoga se radujemo svim budućim priredbama u sve popularnijem Kraljevom vrtu – zaključuje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje