Povežite se s nama

Međimurje

Kraljevski nauk u sedam stručnih radionica: kiparstvo, pejzaži, fotografija, zvuk, crtež…

Objavljeno:

- dana

UGODNO I KORISNO

Za Kraljev rođendan su u Kraljevom vrtu održane Kraljeve radionice.

Muzej Međimurja Čakovec je povodom 126. obljetnice rođenja velikoga međimurskog slikara Ladislava Kralja održao sedam kreativno-edukativnih radionica.
Učilo se crtežu, boji, kiparstvu, analizi likovnih djela, fotografiji, zvuku i kompoziciji. Svemu onome o čemu je ovaj slikar, grafičar i likovni pedagog podučavao svoje učenike.

Vrt pun kreative

Kreativni tjedan je počeo s mladom međimurskom umjetnicom Lidijom Matulin, koja se u Radionici crteža fokusirala na rane grafičke prikaze Ladislava Kralja Međimurca. – Polaznici su obrađivali odnose svjetla i sjene crtajući iz različitih pozicija, koristeći jednu liniju koja predstavlja njihov osobni karakter. Na kraju radionice, usporedbom svih radova mladi kreativci su dobili uvid u različite interpretacije iste teme – ispričala je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan. 

Radionica zvuka: upoznavanje s bubnjevima, sviranje afričkih ritmova

Rusa Trajkova je pak svoje učenike poučavala tajnama slikanja pejzaža. Skiciralo se u dvorištu slikareve kuće pa su se kasnije, u Galeriji Ladislava Kralja, kombinirale boje. Što su i kako polaznici naslikali došli su pogledati i učenici I. OŠ Čakovec kako bi na licu mjesta vidjeli stvaranje likovnog djela na slikarskom platnu. – Radionica je doprinijela ambijentalnom ugođaju s emocionalnim promatranjem – kaže ravnateljica. Radionicu plastike/kiparstva došli su pogledati i učenici Graditeljske škole Čakovec – smjer dizajn unutarnje arhitekture i dizajn keramike. Učilo se o mogućnostima kreativnog oblikovanja predmeta od gline pod, kako je opisao naš sugovornik, budnim okom akademske umjetnice Matilde Lepoglave. Polaznici radionice Analiza likovnog djela mogli su čuti sve o Kraljevom slikarstvu i grafici, zatim analizirati likovna djela i na kraju primjeniti analizu na vlastitim kompozicijama. – Bazirali su se na apstrakciji, u tehnici grafike, koju je Ladislav Kralj Međimurec primjenjivao na svojim djelima. Od kartona su izrezivali razne geometrijske oblike koje su potom lijepili na matricu. Gotove reljefne kompozicije utiskivali su u crnu temperu pomiješanu s glicerinom, kojim se sprečava prerano sušenje, te matricu otisnuli na papir i dobili željeni grafički otisak – govori ravnateljica o radionici akademskog grafičara Krešimira Hlebeca. Iz Radionice fotografije Davora Žerjava izašle su zanimljive fotografije – uhvaćena kapljica vode u trenutku padanja u tanjur pun vode. Za to je trebala iznimna preciznost, a zahvaljujući svjetlosnim efektima nastale su atraktivne fotografije.

Kap vode u tanjuru

Učile su se i druge tajne umjetnosti fotografije i fotografskog zanata – o osnovama fotografije, o važnosti svjetlosti te o sličnostima i razlici sa slikarstvom međimurskog umjetnika. Različita od svega toga je bila Radionica zvuka, pod vodstvom Nikole Švende. – Naše mlade nade upoznale su se s različitim vrstama bubnjeva, a zatim su odsvirali nekoliko afričkih ritmova. Sviranjem različitih melodija pokušali su uskladiti vlastitu motoriku tijela i govora vježbom pitanje – odgovor – govori Maša Hrustek Sobočan. 

Radionica pejzaža: skiciranje u vrtu pa dodavanje boja u Galeriji. Ambijentalni ugođaj.

Sve radionice je spojila ona zadnja: Radionica kompozicije akademskog slikara suvremenih metoda Bojana Miljančića.
Bio je to zanimljiv tjedan u Kraljevom vrtu. Upoznavanje s opusom najpoznatijeg međimurskog umjetnika dvadesetog stoljeća Ladislava Kralja Međimurca i osobno kreativno izražavanje. Ova kombinacija zadovoljila je očekivanje velikog broja polaznika radionica. – Posjećenost, ambijentalni ugođaj i stvorena umjetnička djela pokazali su se iznimno uspješnim, stoga se radujemo svim budućim priredbama u sve popularnijem Kraljevom vrtu – zaključuje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje