Povežite se s nama

Međimurje

Kraljevski nauk u sedam stručnih radionica: kiparstvo, pejzaži, fotografija, zvuk, crtež…

Objavljeno:

- dana

UGODNO I KORISNO

Za Kraljev rođendan su u Kraljevom vrtu održane Kraljeve radionice.

Muzej Međimurja Čakovec je povodom 126. obljetnice rođenja velikoga međimurskog slikara Ladislava Kralja održao sedam kreativno-edukativnih radionica.
Učilo se crtežu, boji, kiparstvu, analizi likovnih djela, fotografiji, zvuku i kompoziciji. Svemu onome o čemu je ovaj slikar, grafičar i likovni pedagog podučavao svoje učenike.

Vrt pun kreative

Kreativni tjedan je počeo s mladom međimurskom umjetnicom Lidijom Matulin, koja se u Radionici crteža fokusirala na rane grafičke prikaze Ladislava Kralja Međimurca. – Polaznici su obrađivali odnose svjetla i sjene crtajući iz različitih pozicija, koristeći jednu liniju koja predstavlja njihov osobni karakter. Na kraju radionice, usporedbom svih radova mladi kreativci su dobili uvid u različite interpretacije iste teme – ispričala je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan. 

Radionica zvuka: upoznavanje s bubnjevima, sviranje afričkih ritmova

Rusa Trajkova je pak svoje učenike poučavala tajnama slikanja pejzaža. Skiciralo se u dvorištu slikareve kuće pa su se kasnije, u Galeriji Ladislava Kralja, kombinirale boje. Što su i kako polaznici naslikali došli su pogledati i učenici I. OŠ Čakovec kako bi na licu mjesta vidjeli stvaranje likovnog djela na slikarskom platnu. – Radionica je doprinijela ambijentalnom ugođaju s emocionalnim promatranjem – kaže ravnateljica. Radionicu plastike/kiparstva došli su pogledati i učenici Graditeljske škole Čakovec – smjer dizajn unutarnje arhitekture i dizajn keramike. Učilo se o mogućnostima kreativnog oblikovanja predmeta od gline pod, kako je opisao naš sugovornik, budnim okom akademske umjetnice Matilde Lepoglave. Polaznici radionice Analiza likovnog djela mogli su čuti sve o Kraljevom slikarstvu i grafici, zatim analizirati likovna djela i na kraju primjeniti analizu na vlastitim kompozicijama. – Bazirali su se na apstrakciji, u tehnici grafike, koju je Ladislav Kralj Međimurec primjenjivao na svojim djelima. Od kartona su izrezivali razne geometrijske oblike koje su potom lijepili na matricu. Gotove reljefne kompozicije utiskivali su u crnu temperu pomiješanu s glicerinom, kojim se sprečava prerano sušenje, te matricu otisnuli na papir i dobili željeni grafički otisak – govori ravnateljica o radionici akademskog grafičara Krešimira Hlebeca. Iz Radionice fotografije Davora Žerjava izašle su zanimljive fotografije – uhvaćena kapljica vode u trenutku padanja u tanjur pun vode. Za to je trebala iznimna preciznost, a zahvaljujući svjetlosnim efektima nastale su atraktivne fotografije.

Kap vode u tanjuru

Učile su se i druge tajne umjetnosti fotografije i fotografskog zanata – o osnovama fotografije, o važnosti svjetlosti te o sličnostima i razlici sa slikarstvom međimurskog umjetnika. Različita od svega toga je bila Radionica zvuka, pod vodstvom Nikole Švende. – Naše mlade nade upoznale su se s različitim vrstama bubnjeva, a zatim su odsvirali nekoliko afričkih ritmova. Sviranjem različitih melodija pokušali su uskladiti vlastitu motoriku tijela i govora vježbom pitanje – odgovor – govori Maša Hrustek Sobočan. 

Radionica pejzaža: skiciranje u vrtu pa dodavanje boja u Galeriji. Ambijentalni ugođaj.

Sve radionice je spojila ona zadnja: Radionica kompozicije akademskog slikara suvremenih metoda Bojana Miljančića.
Bio je to zanimljiv tjedan u Kraljevom vrtu. Upoznavanje s opusom najpoznatijeg međimurskog umjetnika dvadesetog stoljeća Ladislava Kralja Međimurca i osobno kreativno izražavanje. Ova kombinacija zadovoljila je očekivanje velikog broja polaznika radionica. – Posjećenost, ambijentalni ugođaj i stvorena umjetnička djela pokazali su se iznimno uspješnim, stoga se radujemo svim budućim priredbama u sve popularnijem Kraljevom vrtu – zaključuje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!