Povežite se s nama

Međimurje

Kraljevski nauk u sedam stručnih radionica: kiparstvo, pejzaži, fotografija, zvuk, crtež…

Objavljeno:

- dana

UGODNO I KORISNO

Za Kraljev rođendan su u Kraljevom vrtu održane Kraljeve radionice.

Muzej Međimurja Čakovec je povodom 126. obljetnice rođenja velikoga međimurskog slikara Ladislava Kralja održao sedam kreativno-edukativnih radionica.
Učilo se crtežu, boji, kiparstvu, analizi likovnih djela, fotografiji, zvuku i kompoziciji. Svemu onome o čemu je ovaj slikar, grafičar i likovni pedagog podučavao svoje učenike.

Vrt pun kreative

Kreativni tjedan je počeo s mladom međimurskom umjetnicom Lidijom Matulin, koja se u Radionici crteža fokusirala na rane grafičke prikaze Ladislava Kralja Međimurca. – Polaznici su obrađivali odnose svjetla i sjene crtajući iz različitih pozicija, koristeći jednu liniju koja predstavlja njihov osobni karakter. Na kraju radionice, usporedbom svih radova mladi kreativci su dobili uvid u različite interpretacije iste teme – ispričala je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan. 

Radionica zvuka: upoznavanje s bubnjevima, sviranje afričkih ritmova

Rusa Trajkova je pak svoje učenike poučavala tajnama slikanja pejzaža. Skiciralo se u dvorištu slikareve kuće pa su se kasnije, u Galeriji Ladislava Kralja, kombinirale boje. Što su i kako polaznici naslikali došli su pogledati i učenici I. OŠ Čakovec kako bi na licu mjesta vidjeli stvaranje likovnog djela na slikarskom platnu. – Radionica je doprinijela ambijentalnom ugođaju s emocionalnim promatranjem – kaže ravnateljica. Radionicu plastike/kiparstva došli su pogledati i učenici Graditeljske škole Čakovec – smjer dizajn unutarnje arhitekture i dizajn keramike. Učilo se o mogućnostima kreativnog oblikovanja predmeta od gline pod, kako je opisao naš sugovornik, budnim okom akademske umjetnice Matilde Lepoglave. Polaznici radionice Analiza likovnog djela mogli su čuti sve o Kraljevom slikarstvu i grafici, zatim analizirati likovna djela i na kraju primjeniti analizu na vlastitim kompozicijama. – Bazirali su se na apstrakciji, u tehnici grafike, koju je Ladislav Kralj Međimurec primjenjivao na svojim djelima. Od kartona su izrezivali razne geometrijske oblike koje su potom lijepili na matricu. Gotove reljefne kompozicije utiskivali su u crnu temperu pomiješanu s glicerinom, kojim se sprečava prerano sušenje, te matricu otisnuli na papir i dobili željeni grafički otisak – govori ravnateljica o radionici akademskog grafičara Krešimira Hlebeca. Iz Radionice fotografije Davora Žerjava izašle su zanimljive fotografije – uhvaćena kapljica vode u trenutku padanja u tanjur pun vode. Za to je trebala iznimna preciznost, a zahvaljujući svjetlosnim efektima nastale su atraktivne fotografije.

Kap vode u tanjuru

Učile su se i druge tajne umjetnosti fotografije i fotografskog zanata – o osnovama fotografije, o važnosti svjetlosti te o sličnostima i razlici sa slikarstvom međimurskog umjetnika. Različita od svega toga je bila Radionica zvuka, pod vodstvom Nikole Švende. – Naše mlade nade upoznale su se s različitim vrstama bubnjeva, a zatim su odsvirali nekoliko afričkih ritmova. Sviranjem različitih melodija pokušali su uskladiti vlastitu motoriku tijela i govora vježbom pitanje – odgovor – govori Maša Hrustek Sobočan. 

Radionica pejzaža: skiciranje u vrtu pa dodavanje boja u Galeriji. Ambijentalni ugođaj.

Sve radionice je spojila ona zadnja: Radionica kompozicije akademskog slikara suvremenih metoda Bojana Miljančića.
Bio je to zanimljiv tjedan u Kraljevom vrtu. Upoznavanje s opusom najpoznatijeg međimurskog umjetnika dvadesetog stoljeća Ladislava Kralja Međimurca i osobno kreativno izražavanje. Ova kombinacija zadovoljila je očekivanje velikog broja polaznika radionica. – Posjećenost, ambijentalni ugođaj i stvorena umjetnička djela pokazali su se iznimno uspješnim, stoga se radujemo svim budućim priredbama u sve popularnijem Kraljevom vrtu – zaključuje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

VIDEO Donji Kraljevec: Svjetsko prvenstvo u speedwayu u subotu, 19. lipnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dario Horvat

Speedway se vraća u Međimurje, i to u subotu, 19. lipnja, u 19 sati utrkom svjetskog prvenstva, točnije Speedway Grand Prix kvalifikacijama.

– Stadion Milenium u Donjem Kraljevcu dobro je poznato mjesto adrenalina, zabave i nabrijanih ljetnih večeri, stoga smo se potrudili da se niz od sedamnaest godina tradicije speedwaya ne prekine! Utrka, koja je u početku trebala biti održana 29. svibnja, dobila je novi datum par tjedana kasnije na sam početak ljeta kada ćemo u večernjim satima uživati u vožnjama vozača iz 12 država. Zasad čekamo imena vozača koji će nastupiti, a poznat nam je Slovenac Matej Žagar koji je dva puta zaredom odnio pobjedu u Grand Prix Challengeu upravo na ovoj stazi – kažu organizatori.

Ukupno četiri utrke Grand Prix kvalifikacija voze se na isti dan: Terenzano Italija, Glasgow Škotska, Nagyhalasz Mađarska i stadion Milenium u Donjem Kraljevcu. Iz svake utrke najbolja četvorica vozača kvalificirat će se u SGP Challenge koji se 21. kolovoza održava u slovačkim Žarnovicama. Ukoliko se ne kvalificira nijedan Slovak u ove četiri utrke, iz zadnje utrke čiji je domaćin stadion Milenium prolaze samo najbolja trojica.

Ulaznice se prodaju u dvije kategorije: glavna tribina (uz start) po 100 kn te ostale tribine po 80 kn, dok djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz. Ulaznice možete nabaviti preko sustava www.entrio.hr ili na dan utrke na ulazu na stadion. S obzirom na epidemiološke uvjete, pazit ćemo na razmak između gledatelja na tribinama, te omogućiti više punktova za dezinfekciju i smanjenje gužvi.
Stadion će biti otvoren za gledatelje tijekom službenog treninga koji počinje u 14 h.

Nastavite čitati

Međimurje

Stara sportska dvorana u Murskom Središću aplicirat će se na EU fondove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dana, 7. lipnja, na stranicama Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisan je natječaj mjera 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje, ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Grad Mursko Središće je već ranije pokrenuo pripremu projektne tehničke dokumentacije potrebne za uređenje stare sportske dvorane i prijavu projekta „Rekonstrukcija sportske dvorane u Sokolski dom – Centar društvenoga, kulturnog i sportskog života“ kako bi bili spremni za pravovremenu prijavu projekta na mjeru 7.4.1.

Realizacijom tog projekta udruge s područja Grada Mursko Središće dobile bi prijeko potreban prostor za održavanje sastanaka, društveno-kulturnih događaja, sportskih aktivnosti i sva ostala druženja. U Murskom Središću djeluju mnogobrojne udruge, zbog čega postojeći objekti u vlasništvu Grada nisu dovoljni za odvijanje svih željenih aktivnosti.

Grad Mursko Središće nedavno je dobio staru sportsku dvoranu natrag u svoje vlasništvo i to Odlukom o darovanju stare sportske dvorane koju je donijelo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prije nego što se dvorana vrati u funkciju, potrebno je istu u potpunosti adaptirati kako bi služila potrebama udruga. Dosad je taj objekt služio Ministarstvu financija kao arhiva te dijelom uredski prostori. Ovih dana pristupilo se demontaži postojećih uredskih prostora, jer je postojala mogućnost da se uklanjanjem istih moguća dvorana stavi odmah u funkciju za vježbanje. Međutim, postojeći parket ispod tih uredskih prostora je nažalost zbog vlage u potpunosti uništen te će se na korištenje dvorane morati pričekati do njene obnove.

Kako bi se sport, rekreacija, kultura i društveni život žitelja Grada i nadalje kvalitetno razvijali, u izradi je Glavni projekt obnove. Svi potrebni radovi iziskuju velika financijska ulaganja i od velikog značaja bi bila realizacija ovog projekta gdje bi Grad Mursko Središće ostavio potporu od 90% iz EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!