Povežite se s nama

Život i društvo

Krava i lav iz Vinice

Objavljeno:

- dana

NEODOLJIVO

Krava i lav su zajedno s konjem, žirafom, sovom i drugim životinjama prošlog tjedna došetali ravno iz šume i mirno sjeli usred zgrade Općine Vinica.

Riječ je o maštovitim skulpturama koje su od otpadnog materijala iz viničkih šuma zajedno sa svojim odgojiteljicama izradila djeca iz Dječjeg vrtića “Sreća”. Nastale su u sklopu projekta “Arboretum Opeka – čuvam te i ja”, a izložene su u zgradi Općine.

– Djeca su nakon brojnih posjeta parku zamijetila da je uništen, a mi smo pokušavali odgovoriti na njihova brojna pitanja, što je potaknulo razne aktivnosti. Tako su nastale i skulpture životinja, koje smo nazvali “Čarolija drveta” – doznali smo u Vrtiću.

U istraživanje su spontano uključili roditelje djece. – Zajedno sa svojim mališanima bilježili su svoja znanja, priče, usmene predaje predaka u knjigu pod nazivom “Životna priča – Arboretum Opeka”. S nama su podijelili mnogo zanimljivosti i obogatili dječje znanje. Naš projekt potaknuo je dječji interes za istraživanjem i čuvanjem prirode, a uz to imamo odličnu suradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom – ponosni su u “Sreći”.

Skulpture koje osvajaju na prvi pogled možete pogledati u zgradi Općine Vinica do 31. ožujka od 7 do 15 sati. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati