Povežite se s nama

Međimurje

Kreće rekonstrukcija Odjela dječje i abdominalne kirurgije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Županijska bolnica Čakovec kreće u još jedan projekt kojim će se unaprijediti kvaliteta zdravstvene usluge za Međimurke i Međimurce, ali i znatno poboljšati uvjeti rada za djelatnike Odjela dječje i abdominalne kirurgije, najavio je ravnatelj, dr. med. Igor Šegović, kojem je rekonstrukcija spomenutog odjela prvi projekt otkad je imenovan na ravnateljsku dužnost.

– Lijepo je započeti mandat ravnatelja Bolnice ovako velikim i kvalitetnim projektom te se zahvaljujemo osnivaču Međimurskoj županiji na pomoći pri realizaciji projekta. Osim abdominalne kirurgije i poboljšanja usluga za pacijente tog odjela, poboljšat ćemo zdravstvene usluge i uvjete boravka za naše najmlađe pacijente – rekao je ravnatelj Šegović.

Šegović je potpisao Ugovor za javnu nabavu „Rekonstrukcija Odjela abdominalne kirurgije“ s Majom Đurkin Međimurec, direktoricom odabranog ponuditelja Đurkin d.o.o. Ukupna vrijednost radova iznosi 3.699.557,68 kuna s PDV-om.

Vrhunski uvjeti

Odjel dječje i abdominalne kirurgije izgrađen je 1973. godine, naglasio je pročelnik Službe kirurških djelatnosti dr. med. Dražen Krištofić, dodavši da je u tadašnje vrijeme Odjel pružao vrhunske uvjete za rad.

– Zub vremena dotaknuo je i naš Odjel, stoga mi je veliko zadovoljstvo što će biti temeljito rekonstruiran na razini svjetskih klinika, čime će se poboljšati zdravstvena skrb za naše pacijente na najviši mogući nivo. No, kako odjel ne čine samo zidovi i oprema, već ga čine ljudi, naša je obaveza da uvodimo nove operativne metode i standarde liječenja, što će nam ova investicija i omogućiti. Imamo odlične djelatnike koji će dobiti mogućnost rada u vrhunskim uvjetima kakve zaslužuju – zadovoljan je Krištofić.

Rekonstrukcijom Odjela abdominalne i dječje kirurgije Županijska bolnica Čakovec dobit će novouređene i moderne prostore za smještaj svojih pacijenata.

Među ostalim, pojasnila je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, uredit će se sobe za djecu s prozirnim staklenim pregradama za kompletan nadzor i mogućnost boravka roditelja te sobe za intenzivni nadzor.

Kontinuirani razvoj

Čestitke na izabranoj dužnosti novom ravnatelju uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Kontinuirano razvijamo zdravstveni sustav u Međimurju, investiramo, ulažemo, obnavljamo i nastojimo stvarati najbolje uvjete za naše pacijente u svim zdravstvenim ustanovama. Projekt rekonstrukcije Odjela dječje i abdominalne kirurgije nastavak je investicijskog ciklusa koji smo započeli prije nekoliko godina, a ulaganja nastavljamo energetskom obnovom Županijske bolnice Čakovec – naveo je župan Posavec.

Spomenuo je pritom da su rekonstruirani Odjel traumatologije, Odjel vaskularne kirurgije i urologije i Paviljon III, odnosno stara interna te je s ponosom istaknuo da je Međimurje nedavno dobilo i prvog dječjeg kirurga u povijesti Bolnice, dr. med. Svena Pala, koji djeluje upravo na Odjelu dječje i abdominalne kirurgije na kojem se godišnje odradi čak 1000 operacija.

– Dobar rad i uspjesi naših liječnika i svih djelatnika motivacija su nam da još više ulažemo u zdravstveni sustav, a stvaranjem novih standarda želimo ih motivirati da još više ulažu u svoje znanje i vještine na što veće zadovoljstvo naših pacijenata – zaključio je Posavec.

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje