Povežite se s nama

Život i društvo

Krećite se te čuvajte zdravlje srca i mozga

Objavljeno:

- dana

PREVENCIJA

– Malo je područja životnog stila koja imaju takav široki spektar povoljnih učinaka na zdravlje kao što imaju fizička aktivnost i tjelovježba – rekla nam je mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, specijalistica javnog zdravstva iz varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Upravo zato u tijeku je Nacionalna kampanja koju su osmislili Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a kojom se želi promovirati hodanje i pozitivni učinci koje fizička aktivnost ima na zdravlje svakog pojedinca.

Živjeti zdravo

Akcija se provodi u svim većim hrvatskim gradovima, a u rujnu će na red doći i Varaždin. 
U Županijskom zavodu za javno zdravstvo traju pripreme za županijsku akciju „Hodanjem do zdravlja“ te konferenciju o prevenciji kardiovaskularnih bolesti koja će se održati pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, kao dio Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. 
Glavni cilj je promocija fizičke aktivnosti i kretanja u svrhu očuvanja kardiovaskularnog zdravlja.

– Varaždinska županija će se aktivno uključiti u ovu akciju iz više razloga. Najvažniji je činjenica da je zaštita i prevencija od kardiovaskularnih bolesti jedan od županijskih prioriteta s obzirom na to da su bolesti srca i krvnih žila te njihove posljedice odgovorne za više od 50 posto smrtnosti u Županiji, ali i za značajan pobol i invaliditet. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti je najčešća u našoj županiji, ispred smrtnosti od karcinoma – rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.
Napominje da je Županija prevenciju kardiovaskularnih bolesti stavila kao prvi prioritet i u novi Plan zdravstvene zaštite donesen u svibnju, te stoga daju potpunu podršku ovakvim programima.

Bolje raspoloženje

Prema podacima Županijskog zavoda za javno zdravstvo, samo u 2013. godini od srčanog udara umrlo je 206 osoba, a od moždanog 84 osobe, dok se osam od deset vodećih uzroka smrti u Varaždinskoj županiji odnose se na komplikacije srčanožilnih bolesti, koje se mogu prevenirati. Smatra se da je tjelesna neaktivnost odgovorna za 9 posto prijevremenih smrti u populaciji.

– Stanovništvo Hrvatske, a i Varaždinske županije nema naviku dostatnog kretanja kako bi se postigli povoljni učinci na zdravlje, što pokazuje i podatak da je više od četvrtine odraslog stanovništva posljedično debelo, a broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 se udvostručio u posljednjih 10 godina, kako u Hrvatskoj, tako i u Varaždinskoj županiji – upozorava dr. Stipešević Rakamarić.

Napominje da redovno kretanje može smanjiti rizik od visokog tlaka za 40 posto i rizik za moždani udar za 27 posto, a smanjuje i rizik od ozljeda, jer jača muskulaturu i povećava izdržljivost te smanjuje općenito smrtnost.

– Fizička aktivnost također dokazano smanjuje rizik od raka debelog crijeva i raka dojke. Neka istraživanja sugeriraju i smanjeni rizik od raka maternice i raka pluća i bronha kod fizički aktivnih osoba – ističe.

 

Samo u 2013. godini od srčanog udara umrlo je 206 osoba, a od moždanog 84 osobe

Nije to sve. – Osobe koje se redovno kreću imaju bolje mentalno zdravlje i raspoloženje budući da se za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti luče hormoni ugode i serotonin, a kretanje potpomaže zadržavanje sposobnosti mišljenja, učenja i prosuđivanja, u odnosu na starenje. Važno je istaknuti i da je redovno kretanje najbolji način nošenja sa stresom koji je dodatni rizični čimbenik, stoga svakoj osobi bez obzira na njenu dob možemo preporučiti redovitu fizičku aktivnost jer time radi dobro za svoje zdravlje – savjetuje dr. Stipešević Rakamarić.

 

Mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, Županijski zavod za javno zdravstvo : “Redovno kretanje može smanjiti rizik od visokog tlaka za 40 posto i rizik za moždani udar za 27 posto.”

Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije: “Bolesti srca i krvnih žila te njihove posljedice odgovorne za više od 50 posto smrtnosti u Varaždinskoj županiji.“

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Više od 2000 studenata FOI-ja dobilo savjete za početak karijere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

tjedan karijera foi
FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu uspješno je završio deseti Tjedan karijera, koji se, u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera, održao od 18. do 22. listopada.

Tjedan karijera je networking event, namijenjen studentima svih godina i studija FOI-ja, koji spaja studente i njihove buduće poslodavce, upoznaje studente s novinama i trendovima na tržištu rada te im omogućuje razvoj poslovnih vještina.

– Od prvog Dana karijera koji se održao 2012. godine došli smo do desete obljetnice Tjedna karijera i tijekom ovih godina ugostili smo na FOI-ju zaista veliki broj poslodavaca. U našem radu, u radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera – ključna su 3 partnera – poslodavci, studenti i alumniji, a zajedničkom suradnjom uspijevamo realizirati inicijative za zajedničku dobrobit. – naglasila je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera.

Jubilarni Tjedan karijera na FOI-ju je studentima je ponudio 120 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a preko 2000 studenata upoznalo se s gotovo 60 poslodavaca – partnerskih poduzeća FOI-ja.

Studentima je omogućeno sudjelovanje na 4 panel rasprave o aktualnim tehnološkim trendovima, karakteristikama zaposlenika budućnosti ali i pokretanja vlastitog poslovanja. Uvodno predavanje na Tjednu karijera održao je FOI alumni Matija Kopić suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers koji je ujedno sudjelovao i na panel diskusiji posvećenoj temi umjetne inteligencije [email protected].

Uz Kopića, na panel raspravi sudjelovali su i FOI alumniji Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT), Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija) te Hajdi Ćenan (airt, CroAI).

Druga panel rasprava, [email protected] studentima je omogućila uvid u tehnologije budućnosti i trendove koji predstoje poput umjetne inteligencije, blockchaina, strojnog učenja i interneta stvari (IoT-ja), a sudjelovali su Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum).

– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika – studentima je poručio Tomislav Tenodi (Speck). 

Važnost adaptabilnosti i agilnosti, koja dolazi od samog zaposlenika, ali i od poslodavca koji osigurava poticajnu sredinu, kao i važnost dodatnih iskustava koja studenti stječu tijekom obrazovanja naglasili su panelisti treće FOI panelice – [email protected] – Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) te FOI alumni Moreno Grgurić (ecx.io). Motiviranost studenata, preuzimanje rizika i pružanje sebi prilike da se upustite u poduzetničke vode glavne su poruke FOI alumnija, uspješnih poduzetnika Alena Huskanovića (Async Labs), Andrijane Mrkela (Northwest Agency), Dragane Juren (Ivy Digital), Martine Stričak (Point Visible) te Sandra Lazarića (Arbona), sudionika finalne panel rasprave [email protected] kojom je zatvoren Tjedan karijera.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca.

– Željeli smo pomoći našim studentima i povezati ih s poslodavcima te im pomoći u usvajanju konkretnih i praktičnih znanja. Na FOI-ju nastojimo, kroz nastavu i projektne aktivnosti integrirati čim više znanje i iskustvo iz prakse u nastavni proces. Važno nam je da poslodavci koji su naši partneri, sudjeluju u pripremi studijskih programa i daju nam povratnu informaciju o smjeru u kojem idemo. Inoviramo, važna nam je interdisciplinarnost koja je danas neophodna i pratimo razvoj tehnologija, pa smo na preddiplomskom studiju uveli i nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre –  rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja te istaknula kako je kroz suradnju s poslodavcima i obaveznu stručnu praksu po kojima je FOI još uvijek jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj tijekom Fakulteta zaposli više od 80% FOI-jevih studenata.

Tijekom pet dana studenti su sudjelovali na 27 radionica, 4 online pitcha poslodavaca putem kojih su se poslodavci studentima predstavili na zanimljiv način, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te imali prilike razgovarati s 59 poslodavaca na Karijernom španciru – individualnim razgovorima s poslodavcima.

– Od prve godine dolazim na Tjedan karijera i smatram ga odličnom prilikom jer upoznaš poslodavce, vidiš što te čeka, koje prilike nude te proširiš svoju mrežu poznanstava. Sigurna sam da će mi kontakti koje sam ostvarila biti od pomoći – smatra Marta Bilić, studentica treće godine preddiplomskog studija Poslovni sustavi. 

Tjedan karijera tek je jedna od karijernih prilika koju FOI realizira u suradnji s atraktivnim hrvatskim tvrtkama. Tijekom akademske godine FOI studenti imaju prilike surađivati s poslodavcima kroz različite druge oblike suradnje poput pozvanih predavanja, radionica, stručnih vježbi, suradnje kroz projektnu nastavu i europske projekte kojima podiže razinu kompeticija studenata i povećava konkurentnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“.

Projekt organizira Udruga SVE za NJU koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, a cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke.

Predavanje je održala Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka, a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima – istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga SVE za NJU.

– Zahvaljujemo Udruzi SVE za NJU i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa – izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje