Povežite se s nama

Međimurje

KUD “Kaštel” Pribislavec u Sloveniji: dramsku sezonu otvorili smijehom na skečijadi

Objavljeno:

- dana

Kulturno-umjetničko društvo „Kaštel“ Pribislavec smijehom i gostovanjem na skečijadi u Sloveniji započeo je sezonu nastupa u 2019. godini.

Naime, u petak, 11. siječnja, nastupali su u Sloveniji na 6. Veseloj večeri, manifestaciji koju za svoje sumještane organizira „Društvo pevcev” Selo, naveo je predsjednik KUD-a „Kaštel“ Saša Oreški.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svake je godine, već tradicionalno, posjećuju gosti iz Slovenije i Mađarske, a ovoga su siječnja folkloraši iz Pribislavca dobili tu čast da prvi iz Hrvatske izvedu jedno svoje djelo.
– Možemo reći da smo izvanredno primljeni u malo prekmursko mjesto koje se zove Selo. Jezična barijera uopće nije stvarala probleme. Naprotiv, kako su u razgovoru spominjali posjetitelji starije životne dobi, a kojih je bio velik broj, nekada su u školama učili srbsko-hrvaški jezik – naveo je predsjednik Društva.

Nastupali su u Sloveniji na 6. Veseloj večeri, manifestaciji koju organizira “Društvo pevcev Selo”

Oreški dodaje da slovensko mjesto Selo broji oko 250 birača, a njih oko 180 okupilo se u tamošnjem vatrogasnom domu. Svi okupljeni pljeskom su nagradili izvođače.

– Za ovu smo priliku na zamolbu domaćina izveli do sada najizvođeniju kratku predstavu Franje Oreškoga „Na mene nejte računati“, u kojoj glume sam autor predstave i Aleksandra Belec. Ta im se predstava svidjela prilikom nastupa naših glumaca na susretu u Lendavi – objašnjavaju iz KUD-a.

Ujedno su s istom predstavom dogovorili još jedan nastup koji će biti održan 15. lipnja u slovenskom naselju Pečarovci.

Nakon nastupa u Selu, domaćini su sudionike počastili u obližnjoj gostioni, gdje je zabavno prekogranično druženje potrajalo do dugo u noć.

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje