Povežite se s nama

Međimurje

KUD “Kaštel” Pribislavec u Sloveniji: dramsku sezonu otvorili smijehom na skečijadi

Objavljeno:

- dana

Kulturno-umjetničko društvo „Kaštel“ Pribislavec smijehom i gostovanjem na skečijadi u Sloveniji započeo je sezonu nastupa u 2019. godini.

Naime, u petak, 11. siječnja, nastupali su u Sloveniji na 6. Veseloj večeri, manifestaciji koju za svoje sumještane organizira „Društvo pevcev” Selo, naveo je predsjednik KUD-a „Kaštel“ Saša Oreški.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svake je godine, već tradicionalno, posjećuju gosti iz Slovenije i Mađarske, a ovoga su siječnja folkloraši iz Pribislavca dobili tu čast da prvi iz Hrvatske izvedu jedno svoje djelo.
– Možemo reći da smo izvanredno primljeni u malo prekmursko mjesto koje se zove Selo. Jezična barijera uopće nije stvarala probleme. Naprotiv, kako su u razgovoru spominjali posjetitelji starije životne dobi, a kojih je bio velik broj, nekada su u školama učili srbsko-hrvaški jezik – naveo je predsjednik Društva.

Nastupali su u Sloveniji na 6. Veseloj večeri, manifestaciji koju organizira “Društvo pevcev Selo”

Oreški dodaje da slovensko mjesto Selo broji oko 250 birača, a njih oko 180 okupilo se u tamošnjem vatrogasnom domu. Svi okupljeni pljeskom su nagradili izvođače.

– Za ovu smo priliku na zamolbu domaćina izveli do sada najizvođeniju kratku predstavu Franje Oreškoga „Na mene nejte računati“, u kojoj glume sam autor predstave i Aleksandra Belec. Ta im se predstava svidjela prilikom nastupa naših glumaca na susretu u Lendavi – objašnjavaju iz KUD-a.

Ujedno su s istom predstavom dogovorili još jedan nastup koji će biti održan 15. lipnja u slovenskom naselju Pečarovci.

Nakon nastupa u Selu, domaćini su sudionike počastili u obližnjoj gostioni, gdje je zabavno prekogranično druženje potrajalo do dugo u noć.

Međimurje

Na području Murskog Središća staju na kraj dosadnim komarcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. lipnja, u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman komaraca na području grada Mursko Središće te u naseljima Peklenica, Križovec i Brezje, a u večernjim satima tretirani su komarci u naselju Štrukovec i Hlapičina.

Adulticidno tretiranje komaraca provodi tvrtka Bioinstitut preparatom na bazi permetrina Phobi super PB+ u koncentraciji od 5% metodom hladnog zamagljivanja, pojasnili su iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje