Povežite se s nama

Međimurje

KUD “Kaštel” Pribislavec u Sloveniji: dramsku sezonu otvorili smijehom na skečijadi

Objavljeno:

- dana

Kulturno-umjetničko društvo „Kaštel“ Pribislavec smijehom i gostovanjem na skečijadi u Sloveniji započeo je sezonu nastupa u 2019. godini.

Naime, u petak, 11. siječnja, nastupali su u Sloveniji na 6. Veseloj večeri, manifestaciji koju za svoje sumještane organizira „Društvo pevcev” Selo, naveo je predsjednik KUD-a „Kaštel“ Saša Oreški.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svake je godine, već tradicionalno, posjećuju gosti iz Slovenije i Mađarske, a ovoga su siječnja folkloraši iz Pribislavca dobili tu čast da prvi iz Hrvatske izvedu jedno svoje djelo.
– Možemo reći da smo izvanredno primljeni u malo prekmursko mjesto koje se zove Selo. Jezična barijera uopće nije stvarala probleme. Naprotiv, kako su u razgovoru spominjali posjetitelji starije životne dobi, a kojih je bio velik broj, nekada su u školama učili srbsko-hrvaški jezik – naveo je predsjednik Društva.

Nastupali su u Sloveniji na 6. Veseloj večeri, manifestaciji koju organizira “Društvo pevcev Selo”

Oreški dodaje da slovensko mjesto Selo broji oko 250 birača, a njih oko 180 okupilo se u tamošnjem vatrogasnom domu. Svi okupljeni pljeskom su nagradili izvođače.

– Za ovu smo priliku na zamolbu domaćina izveli do sada najizvođeniju kratku predstavu Franje Oreškoga „Na mene nejte računati“, u kojoj glume sam autor predstave i Aleksandra Belec. Ta im se predstava svidjela prilikom nastupa naših glumaca na susretu u Lendavi – objašnjavaju iz KUD-a.

Ujedno su s istom predstavom dogovorili još jedan nastup koji će biti održan 15. lipnja u slovenskom naselju Pečarovci.

Nakon nastupa u Selu, domaćini su sudionike počastili u obližnjoj gostioni, gdje je zabavno prekogranično druženje potrajalo do dugo u noć.

Međimurje

Donji Vidovec: zbog učestalih provala i krađa povećat će se broj policijskih ophodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Općine Donji Vidovec u posljednje se vrijeme bilježi povećani broj provala i krađa. Tim je povodom načelnica Bojana Petrić organizirala sastanak na kojem su bili načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, kontakt policajac Davor Igrec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Da bi se zaustavilo širenje ovog problema i povećalo stanje sigurnost na području Donjeg Vidovca, ali i susjednih općina, policija će povećati prisutnost svojih djelatnika na tom prostoru.

– Želimo zamoliti sve mještane da surađuju s policijom te svojim opažanjima i saznanjima pomognu u sprječavanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja – poručeno je na sastanku.

Djelatnici Policijske postaje Prelog su već u prvoj polovici siječnja uspješno razriješili više kaznenih djela koja su se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci na području Općine Donji Vidovec te su prema počiniteljima poduzete određene mjere.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje