Povežite se s nama

Međimurje

KUD Mihovljan predstavio malo Međimurje i Hrvatsku u Barceloni

Objavljeno:

- dana

Članice i članovi KUD-a Mihovljan su od 8. do 10. veljače, obučeni u tradicionalne međimurske narodne nošnje, dijeljenjem promotivnog materijala, prezentacijom domaćih proizvoda te izvođenjem međimurskih pjesama i plesova promovirali Međimurje i Hrvatsku u prelijepoj Barceloni.

Sa sobom na put ponijeli su brojne domaće proizvode, od kojih su svakako najveću pažnju plijenila prekrasna licitarska srca. Natpisi „Čakovec“, “Međimurje“ i „Croatia“ ispisani na licitarskim srcima zasigurno su pobudili zainteresiranost njihovih novih vlasnika za traženjem imena mjesta ispisanih na njima te možda barem nekoga od njih potaknuli da posjeti prelijepi kraj između Mure i Drave.

KUD-ovce su posjetili međimurski župan Matija Posavec i voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula

Dok je središtem Barcelone odjekivala međimurska pjesma te su se plesali međimurski plesovi, članice KUD-a Mihovljan privlačile su pažnju prolaznika vezivanjem kravata oslikanih hrvatskom šahovnicom.

Jedna je kravata bila posebno uočljiva, ona oko vrata međimurskog župana Matije Posavca, koji je s voditeljem ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom posjetio kudovce te dao punu podršku njihovu radu i tome obliku promocije maloga Međimurja i Hrvatske.

dav

rrem_vivid

dav_vivid

 

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje