Povežite se s nama

Život i društvo

KUD Vidovec u 2018. godini radio je “punom parom”, a tako će biti i ove godine

KUD Vidovec

Objavljeno:

- dana

U subotu, 2. veljače, u Društvenom domu u Nedeljancu održana je redovna godišnja sjednica skupštine KUD-a Vidovec.

Nakon pozdravne riječi predsjednika Tome Svačka, izbora zapisničara i verifikacijske komisije tajnica, Ines Pavleković podnjela je izvješće o radu KUD-a za 2018. godinu.

KUD je 2018. godinu obilježio kroz 28 nastupa i gostovanja te je uspješan organizator manifestacija od velikog značaja u općini Vidovec i šire. Kroz djelovanje na očuvanju kulturne baštine, vidovečke narodne nošnje i tradicionalnih običaja vidovečkog kraja te kroz očuvanje tradicionalne pjesme i plesa na području općine, ali i van nje, čuvaju se stari običaji od zaborava i promiče nasljeđe svoga kraja.

Osvrnula se i na tri manifestacije u organizaciji KUD-a, a to su Zeljarijada, Jurjevski krijesovi i Božićna priredba te na postignuti rezultat u Njemačkoj gdje su osvojili drugo mjesto za najbolje Kulturno umjetničko društvo u kategoriji izvornog folklora, od ukupno 17 društava.

– Smatram da smo rezultatima pokazali da dostojno predstavljamo cijeli svoj kraj, Varaždinsku županiju i Hrvatsku kako u svojem okruženju tako i van granice gdje širimo tradiciju i prenosimo ne samo znanje već i ljubav prema tradiciji na mlađe naraštaje. Da bi nastavili takvim rezultatima potreban nam je i dalje veliki poticaj roditelja, prijatelja, suradnika i okoline. Potrebna je sloga i puno odricanja da se uvijek stvara nešto čime se možemo ponositi – zaključila je Pavleković.

Prezentirana su i financijska izvješća i planovi za 2019. godinu, a nakon prihvaćanja izvješća predsjednika društva Tomo Svačko prezentirao je planove rada društva za 2019. I dalje planiramo raditi na očuvanju kulturne baštine, tradicije i običaja.

– Zadali smo si velike planove, puno rada i odricanja, ali dok postoji ljubav prema nečemu ništa nije nemoguće. Želim svim članovima puno uspjeha u ovoj godini i zahvaljujem voditeljima sekcija, članovima i svima ostalima koji na bilo koji način daju podršku radu društva – zaključio je Svačko.

Skupštini društva uz članove KUD-a Vidovec i voditelje sekcija nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice i udruga s područja Općine Vidovec, sponzori i suradnici. Prisutni gosti u svojim pozdravnim riječima iskazali su zadovoljstvo radom društva i dali podršku daljnjim planovima.

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje