Povežite se s nama

U fokusu

Kudelić: U varaždinskoj Bolnici imamo lijekova za najviše 15 dana!

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice dr. Nenad Kudelić je gostujući u Studju 4 HRT-a izjavio da zdravstvena ustanova kojom rukovodi ima lijekova za još najviše dva tjedna te da je nakon toga „teško predvidjeti što će se dogoditi“.

>>Obustavljena isporuka lijekova za Opću bolnicu Varaždin, na raspolaganju su male zalihe

– Ako se ovakva situacija s lijekovima nastavi, mi u zalihi imamo lijekova za normalno funkcioniranje za idućih 10 do 15 dana – istaknuo je dr. Kudelić na početku gostovanja.

Potom je dodao da je teško reći što bi se nakon toga moglo događati, jer „veledrogerije su krenule s obustavom te to stvara probleme“.

– Ovo nije problem samo za Opću bolnicu Varaždin, već svih bolnica u Hrvatskoj. Bolnice zapravo žive od tzv. limita, fiksnog iznosa sredstava. U slučaju naše bolnice od 85 do 105% financija odlazi na same plaće zaposlenika. A tu su dalje struja, voda, telefonija, potrošni materijali i lijekovi… Cijene usluga su niske, pa to nije moguće sve uskladiti. Morat će se smanjiti promet u bolnicama, zahvaljujući ovoj situaciji s koronavirusom – ukazuje ravnatelj.

Ujedno podsjeća da su u OB Varaždin najavili reorganizaciju u bolnici da bi mogli funkcionirati, što nije jednostavno, jer na području Varaždinske županije ima najmanje 50 novooboljelih dnevno.

Dr. Kudelić, javlja HRT, napominje da nemaju većeg pritiska iz drugih županija vezano uz Covid, ali s obzirom na to da bolnica pokriva ostale županije vezano uz subspecijalnosti, zapravo pokrivaju jedno područje od pola milijuna ljudi!

No, trenutno nitko ne osjeća probleme vezano uz opskrbu lijekovima i Covid.

– Preko 90% postupaka se provodi, bile su potrebna manje reorganizacije vezano uz kirurški program, prvenstveno oko anesteziologa i anestezioloških tehničara – ističe Kudelić te podsjeća na još jedan kronični problem koji se ogleda u nedostatku medicinskih sestara.

– Puno njih i odlaze van Hrvatske, doduše kod nas je u odnosu na ostatak zemlje situacija nešto bolja, jer imamo Sveučilište Sjever – zaključio je dr. Nenad Kudelić.

Više o svemu pročitajte OVDJE

S obzirom na situaciju s koronavirusom u varaždinskoj bolnici reorganiziran je rad ustanove, stoji u priopćenju za medije koje je danas, 21. listopada, poslala Opća bolnica Varaždin.

– Mi već sada moramo raditi određenu reorganizaciju posla da bi uopće mogli funkcionirati, imajući u vidu eksponencijalni rast broja pozitivnih na području Varaždinske županije. To je prešlo 50 novooboljelih dnevno, a unutar bolnice imali smo porast hospitaliziranih za 100 posto unutar 48 sati i trenutno su u bolnici 24 osobe, većinom s teškom upalom pluća, a jedna je osoba na respiratoru. Do sada smo takve osobe mogli premjestiti u primarni respiracijski centar u KB Dubrava, no to više nije moguće zbog popunjenosti takvih centara – pojašnjava ravnatelj.

Unatoč svemu tome, Opća bolnica Varaždin još uvijek radi s više od 90 % kapaciteta. Kako je varaždinska bolnica regionalna, i po pitanju određenih subspecijalnosti zbrinjava populaciju susjednih županija, u slučaju redukcije hladnog programa bit će zahvaćena populacija od pola milijuna ljudi.

– Bile su potrebne manje reorganizacije po pitanju kirurškog programa koje su uvjetovane većim brojem ljudi iz te struke, prvenstveno anesteziologa i anestezioloških tehničara, u samoizolaciji ili eventualno pozitivitetu. No usprkos tome, Opća bolnica Varaždin obavlja svakodnevno veliki broj postupaka, a prije same epidemije koronavirusa Ob Varaždin je izvršavala otprilike 20 posto više usluga od ugovorenog – naglašava Kudelić.

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati