Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava mlade obitelji pomaže s 40.000 kuna za kupnju kuće ili stana

Objavljeno:

- dana

Nastavljajući provođenje Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Lepoglave, u tijeku je Javni poziv mladim obiteljima s područja grada Lepoglave putem kojeg mogu ostvariti financijske potpore za kupnju ili izgradnju obiteljske kuće ili stana.

Na Javni se poziv mogu javiti građani koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 40 godina te koji žive u bračnoj / izvanbračnoj zajednici, formalnom / neformalnom životnom partnerstvu ili jednoroditeljske obitelji koju čine dijete odnosno djeca i jedan roditelj ili samohrani roditelj pod uvjetom da nemaju drugu useljivu kuću/stan u svom vlasništvu.

Glavni je pak uvjet da imaju prebivalište na području grada Lepoglave ili namjeru trajnog nastanjenja na području grada Lepoglave koju, s ciljem rješavanja svojeg stambenog pitanja grade ili kupuju stambeni objekt na području grada Lepoglave. Svi detalji Javnog poziva dostupni su na službenim web stranicama Grada Lepoglave, a poziv traje do 20. listopada.

– Danas je većina problema na lokalnoj razini vezana uz nepovoljnu demografsku sliku. Nije ni Lepoglava imuna na „bijelu kugu“ pa nizom mjera nastojimo popraviti demografske podatke i osigurati ostanak mladih lepoglavskih obitelji upravo u Lepoglavi. Jedan od najvažnijih problema za mlade svakako je njihovo stambeno pitanje, a ovom im mjerom upravo želimo pomoći da lakše pronađu ili izgrade dom u našem gradu. Potičemo sve mlade da se jave na Javni poziv i ostvare potporu za svoju obitelj – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač predstavivši pritom demografske podatke za Lepoglavu.

Naime, Državni je zavod za statistiku objavio redovni godišnji izvještaj o prirodnom kretanju stanovništva u 2019. godini iz kojeg je razvidno kako se događa ono što zapravo svi znamo, ali sad za to imamo i konkretne brojke.

Hrvatska se i dalje, unazad tri desetljeća nalazi među niskonatalitetnim zemljama. Od početka devedesetih godina prošlog stoljeća bilježi se prirodni pad stanovništva, odnosno više je umrlih nego rođenih.

Lepoglava tako ponovno bilježi negativnu bilancu. Rođenih je bilo 51, a umrlih sugrađana točno 100. Bilanca je -49, a vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih) 51,0. U 2018. godini stanje je bilo još gore (-59).

– Ne gledam na popis stanovništva iduće godine s nekim optimizmom, ali određenim i nužnim aktivnostima koje Grad kao jedinica lokalne samouprave može poduzeti, vjerujem da možemo smanjiti te negativne podatke. Dogradnja vrtića u Lepoglavi kao i izgradnja novog u Višnjici uz rješavanje pitanja pedijatrijske ambulante i sustava potpora za novorođenčad i stipendija za studente uz sufinanciranje produženog boravka u školama i radnih bilježnica dobar su smjer, ali presudno je pokretanje gospodarstva koje je glavni generator života u lokalnoj zajednici – zaključio je Kovač.

Inače, prema istim podacima za druge gradove u Varaždinskoj županiji, najbolji vitalni indeks ima Ludbreg (72,3), a slijede ga Ivanec (65,6), Novi Marof (63,3), Varaždin (61,4) i Varaždinske Toplice (45,1).

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje