Povežite se s nama

Kultura

Liječnica i pjesnikinja Mirjana Kolarek – Karakaš dobila nagradu Zvonimir Golob

Objavljeno:

- dana

Na tradicionalnom natječaju za najbolju neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“, kojeg organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.), ove je godine pobijedila Mirjana Kolarek-Karakaš iz Varaždina s pjesmom „Život je suza na licuosmijeha“, ,kojoj će pripasti prigodna plaketa.

Na natječaj je svoje radove poslalo 237 autora iz Hrvatske, Njemačke, BiH, Kanade i drugih zemalja, pa je stoga Prosudbeni sud od sedam članova poglavito pohvalio i pjesme koje su poslali: Katja Ester (Zagreb),Tin Hršak (Virovitica), Ana Bezjak (Beč), Tugomir Orak (Varaždin), Petrana Sabolek (Čakovec), Borislav Arapović (Mostar), Srebrenka Barić (Zadar), Bruno Vujanović (Split), Irena Ivetić (Požega), Anđelko Repić (Berlin), Ivan Borić (Toronto) i Ana Jusić (Zagreb).

Nagrađena autorica je zaposlena kao liječnik-specijalist pedijatar, objavila je nekoliko knjiga pjesama, član je više književnih udruga, a pjesme su joj i uglazbljivane.

– Kroz poeziju otvaram vrata događajima iz svojeg unutarnjeg i vanjskog svijeta, a svoje pjesme pišem umatanjem istine, u šareni papir mašte – kazala je Kolarek.

Lani su ovo priznanje primili Milivoj Pašiček i Zdenka Čavić.

Nagrada „Zvonimir Golob“ bit će svečano uručena 19. veljače u Varaždinu, a u povodu obljetnice rođenja istaknutog hrvatskog pjesnika Zvonimira Goloba (Koprivnica, 19.2.1927.-Zagreb. 1. 6. 1997.).

Kultura

Proslava 70 godina muzeja Dvor Trakošćan uz izložbu, druženje s muzealcima, light show…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane na službeno otvorenje izložbe „Tko tu koga ženi?” koja predstavlja središnje događanje povodom 70. obljetnice postojanja muzeja Dvor Trakošćan.

Otvorenje će se održati u dvorcu, 24. travnja, u srijedu, s početkom u 19 sati, a izložba će sve prisutne provesti kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka.

Osim službenog otvorenja izložbe, posjetitelje očekuje bogat glazbeni program, impresivan light show te prilika za druženje s muzealcima, što će upotpuniti ovo posebno događanje.

„Povezani kroz vrijeme”, kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak završni koncert Međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na posljednji dan međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix, u utorak 23. travnja, održat će se završni koncert i svečana dodjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati, a svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača. Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Ove godine čak 130 pijanista iz 21 zemlje sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju dok će oni najbolji, laureati svake od kategorija, nastupiti na završnom koncertu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje