Povežite se s nama

Život i društvo

Liječnici će uskoro pozivati na pregled kože zbog melanoma, objašnjeno koga će prvoga zvati

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Oni koji nisu izbjegavali sunce kada je najopasnije uskoro će liječniku na pregled madeža.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, krajem ove godine trebao bi zaživjeti još jedan probir pacijenata za melanom. Zbog toga jer se kod mnogih prekasno otkrije – Hrvatska je u vrhu Europe po smrtnosti.

Radnike koji su često na suncu obiteljski liječnik pozvat će na pregled kože. I to u sklopu novog nacionalnog probira za rano otkrivanje melanoma.

Dragan Soldo iz Hrvatskog društva obiteljskih doktora otkriva tko će im biti prvi na popisu: “Pacijenti s kognetalnim displasitčnim nevusima, pacijenti koji su bili jako često izloženi opeklinama od sunca, svijetle puti, očiju i pacijenti stariji od 50 godina i pacijenti koji su već rnaije imali onkološku dermatološku bolest.”

Prevencija i rano otkrivanje ključni su za smanjenje crne hrvatske statistike, smrtnost od melanoma je 30 posto. Po tome smo četvrti u Europi.

Život i društvo

ŠNK “Rudar ’47” 10. kolovoza organizira turnir “Sela i vulica”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ŠNK “Rudar ’47” organizira 2. turnir rekreativnog i zabavnog karaktera pod nazivom “Sela i vulica” koji će se održati u subotu, 10. kolovoza, s početkom u 10 sati na nogometnom igralištu Šofta u Donjem Ladanju.

Ekipe koje se prijavljuju na turnir trebaju dolaziti isključivo iz sela s područja Općine Maruševec. Turnir je zabavnog karaktera i otvoren je za sve zainteresirane željne dobrog provoda uz pregršt smijeha.

Sistem igranja: (5+1) na travnatom terenu.

Nagrada za 1. mjesto – pehar + prijelazni pehar

Nagrada za 2. mjesto – pehar

Nagrada za 3. mjesto – pehar

Nagrada šanka.

Tijekom dana, sudionici događaja moći će se okrijepiti hranom i pićem na šanku.

Prijava ekipa najkasnije do 08.08.2024.

Ekipe se prijavljuju u inbox,

e-mail: [email protected] ili na

broj: +385 98 9786 101.

Kotizacija iznosi 40 eura.

Kotizacija se uplaćuje na broj računa: HR3023600001101739216 (opis plaćanja: kotizacija za turnir-ime ekipe) ili gotovinom na dan turnira.

Nastavite čitati

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje