Povežite se s nama

Život i društvo

Lijekovi za živčani sustav treći su po potrošnji na sjeveru zemlje

Objavljeno:

- dana

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izradila je Izvješće o potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu, temeljem Zakona o lijekovima.

Iz podataka o broju izdanih originalnih pakiranja lijekova u ljekarnama, bolničkim ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama za promet lijekovima na malo i veleprodajama izračunate su definirane dnevne doze na 1000 stanovnika na dan (DDD/1000/dan). Ovo izvješće ne uključuje podatke iz veleprodaja. Podaci iz veleprodaja također su prikupljeni, međutim, ne navode se u Izvješću o potrošnji lijekova kako bi se izbjeglo dupliranje podataka jer su te informacije već obuhvaćene podacima iz ljekarni, bolničkih ljekarni i specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima.

Dobiveni podaci pokazuju da je ukupna potrošnja lijekova u Republici Hrvatskoj u 2019. godini iznosila 1280,50 DDD/1000/dan, odnosno, financijski, sveukupno 7,6 milijardi kuna. Ovo pokazuje da je glede definirane dnevne doze na 1000 stanovnika došlo do povećanja od 15,9 % u odnosu na 2018. godinu.

Porast

– Ovaj porast potrošnje znatno je viši u odnosu na prosječni porast potrošnje tijekom posljednjih pet godina, u razdoblju od 2015. do 2019. godine, koji je iznosio 6,6 %. Povećanje potrošnje slijedi trend povećanja potrošnje lijekova kroz navedeno razdoblje. Potrošnja lijekova u 2019. godini prema financijskim pokazateljima bilježi porast od 15,5 % u odnosu na 2018. godinu te je, isto tako, znatno viša od prosječne potrošnje za razdoblje od 2015. do 2019. godine, koja je iznosila 9,8 % godišnje – objašnjavaju iz HALMED-a.

Hrvati su lani najviše trošili lijekove koji djeluju na kardiovaskularni sustav, drugi po potrošnji su lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari, treći su lijekovi koji djeluju na živčani sustav, dok su četvrti lijekovi koji djeluju na krv i krvotvorne organe.

Lijekovi koji su imali najveću financijsku potrošnju prema veleprodajnim cijenama u Republici Hrvatskoj u 2019. godini su lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori.

Ukupnu potrošnju lijekova u našoj zemlji može se prikazati i razdvajajući potrošnju lijekova čiji su troškovi pokriveni iz fondova HZZO-a te lijekova koji su plaćeni na drugi način (fizičke osobe same plaćaju trošak). Prema prijavljenim podacima, u 2019. godini potrošnja na teret HZZO-a iznosila je 1140 DDD/1000/dan (89 %), odnosno, financijski, ukupno 6,8 milijardi kuna (89,2 %). Potrošnja koja nije na teret HZZO-a iznosila je 140,45 DDD/1000/dan (11 %), odnosno, financijski, ukupno 825 milijuna kuna (10,8 %).

Kada se gledaju lijekovi koje građani u našoj zemlji kupuju a da nisu na teret HZZO-o, radi se o onima protiv bolova i za skidanje temperature.

Sjever zemlje

U Varaždinskoj županiji troše se izvan bolnica 1407,33 DDD/1000/dan, a u Međimurskoj 1331,21. Obje županije su pri vrhu po potrošnji lijekova ako se gleda cijela zemlja. Stanovnici Varaždinske županije su u izvanbolničkoj potrošnji lani za lijekove dali ukupno 178,5 milijuna kuna, a Međimurci 121,8 milijuna.

Baš poput ostalih hrvatskih krajeva, i stanovnici Varaždinske županije i Međimurci najviše troše lijekove koji djeluju na kardiovaskularni sustav, drugi po potrošnji su lijekovi s učinkom na probavni sustav, a treći su lijekovi koji djeluju na živčani sustav.

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati