Povežite se s nama

Život i društvo

Završen uspješan ciklus edukativnih radionica o senzornoj integraciji u Dječjem vrtiću Tratinčica

Objavljeno:

- dana

Krajem siječnja 2024. godine, u vrtiću Tratinčica u Gradu Varaždinske Toplice, uspješno je završen ciklus besplatnih, interaktivnih, edukativnih radionica pod nazivom “Izrada senzornih kutija”.

Ove vrijedne radionice omogućile su roditeljima polaznika vrtića učenje osnovnih teorija o osjetilnim sustavima dječjeg tijela te pružile konkretnu podršku i materijale za rad s djecom.

Radi se o projektu kojega je pokrenuo Razvojni centar VIRIBUS, koji se prijavio na natječaj te uspješno samostalno realizirao edukativne radionice, dok su sredstva za financiranje osigurana iz proračuna Grada Varaždinskih Toplica.

– U Dječjem vrtiću Tratinčica realizirane su radionice čija je osnovna zadaća bila jačanje roditeljskih kompetencija iz područja senzorne integracije. Primarni cilj radionica bio je educiranje i vođenje roditelja u samostalnom kreiranju i izradi didaktičkog materijala iz sedam senzornih područja sa svrhom njihove primjene u svakodnevnom kućnom okruženju. Kroz radionice roditelji su sudjelovali u direktnoj izradi senzornog materijala, a izrađeni materijal nosili su kući na trajno korištenje. Vjerujemo da će dobivene informacije o senzornom procesuiranju pretočene u formu radionica osnažiti i potaknuti roditelje da u vlastitom dnevnom boravku izrade kreativno multisenzorno okruženje koje će njihovoj djeci omogućiti poticajan i zdrav razvoj na svim životnim područjima. Radionice su održane u ugodnoj i opuštenoj atmosferi DV Tratinčica te se ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima radionica, ravnateljici Lindi Novačić na ukazanom gostoprimstvu i nesebičnoj suradnji. Na kraju, naravno zahvaljujemo Gradu Varaždinske Toplice, ne samo na sredstvima za provedbu ovog projekta, već i na visokoj razini osviještenosti o važnosti ulaganja u podršku roditeljstvu – rekla je članica Razvojnog centra VIRIBUS, Spomenka Lalić, specijalistica rane intervencije i profesorica fonetike.

Zadovoljstvo zbog još jednog uspješno završenog projekta istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Ovo je još jedan primjer kako zajedničkim naporima možemo poticati razvoj i obrazovanje naše djece. Ponosni smo na inicijativu Razvojnog centra VIRIBUS i radionice koje su pružile vrijedna znanja roditeljima. Nastavljamo podržavati ovakve projekte koji imaju pozitivan utjecaj na našu zajednicu – rekla je gradonačelnica te dodala kako je projekt pružio vrijedna znanja roditeljima te ukazao na važnosti senzorne integracije.

– Grad će nastaviti podržavati inicijative koje unapređuju kvalitetu obrazovanja i odgajanja najmlađih sugrađana – poručila je gradonačelnica Ratković.

Život i društvo

Praznik rada na Izletištu Drava u Varaždinu uz 6000 porcija graha, tamburaše Špancir, tombolu…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : Ivan Agnezovic

Grad Varaždin i ove godine povodom Praznika rada priprema veliku proslavu na Dravi.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je sve sugrađane da dođu na proslavu te da rađe dođu biciklom ili pješke nego automobilom.
– Nadam se da će nas vrijeme poslužiti jer je to recept za lijepo druženje u prirodi. Izletište je centralno mjesto proslave 1. svibnja. Pripremamo 6000 porcija graha, što je besplatno za građane. Program je sličan onome proteklih godina. Smatramo da s provjereno dobrim receptom ne treba eksperimentirati. Znam da će u dobrom programu uživati gosti koji dođu k nama iz cijele Hrvatske – rekao je Marković.

Program je najavila Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina: “I ovo je godine na izletištu Drava pripremljen glazbeno scenski program. U 8:30 sati krenut će tradicionalna budnica na sedam lokacija u gradu. Proslava na Dravi počinje u 10 sati.”

Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin će nakon budnice u gradu, od 10 sati izvesti i budnicu na Dravi. Glazbeno scenski program i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga počinju u 10:15.

Kuburaška udruga Maruševec u 11:55 pucat će iz kubura, a nakon toga slijedi govor gradonačelnika Varaždina. Podjela graha počinje oko 12 sati. Nakon toga sve do 15 sati sve posjetitelje na Izletištu Drava zabavljat će tamburaški sastav Špancir.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Dubravka Biberdžić najavila je i tradicionalnu humanitarnu tombolu: “I ove godine će na obilježavanju Praznika rada na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola po cijeni 2 eura. Cjelokupan prihod namijenjen je za Zakladu solidarnosti, za ljude koji su u socijalnoj potrebi, a osobito one koji imaju zdravstvenih poteškoća.”

Zahvalila je svim sponzorima koji su se do sad već odazvali i pozvala ostale kojima je poslan poziv da se uključe i daruju tombolske nagrade.
– Vjerujem da će prihod biti na razini prošle godine kada smo prihodovali 2300 eura – rekla je Dubravka Biberdžić.

Svi troškovi proslave pokrit će se iz donacija, a posebna zahvala je upućena najvećem sponzoru SES Spar European Shopping Centers te brendu S Park Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje