Povežite se s nama

U fokusu

“Lijepo se živjelo…“: SDP-ovi direktori Aquatehnike imali plaće 30.000 kuna, a upropastili tri godišnja prireza

Objavljeno:

- dana

U utorak je nakon prekinutog zasjedanja prošlotjedne 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina zbog nedostatka kvoruma, nastavljena rasprava oko informacije o privremenoj obustavi radova na projektu Aglomeracije Varaždin.

Podsjećamo, sjednica je u petak prekinuta jer su ju oporbeni SDP-ovi vijećnici odlučili napustiti, a nisu se pojavili ni jučer.

Svoj nedolazak opravdali su priopćenjem naslovljenim na Damira Habijana, predsjednika Gradskog vijeća, u kojem između ostalog ističu da je kod 5. točke Dnevnog reda bila „dozvoljena apsolutno neprimjerena prezentacija izvjestitelja Željka Bunića (…), te da se rasprava vodila na razini stranačkog obračunavanja i osobnog vrijeđanja pojedinih vijećnika SDP-a“.

Za raspravu se prvi javio vijećnik Davor Patafta iz Lige za Varaždin i uvodno konstatirao da je sve što se dogodilo oko Aquatehnike i projekta Aglomeracije bila skupa škola za Grad Varaždin.

– Kada se zbroje svi gubici, ispada da smo tamo izgubili 30 milijuna kuna zadnjih 5 – 6 godina. Direktori su se mijenjali, imali su mjesečnu bruto plaću 30.000 kuna i lijepo su živjeli, a novci su nestali. Kad znamo da je godišnji prirez u Gradu Varaždinu na nivou 9 milijuna kuna, jasno je da smo tri godine građane mogli osloboditi njegovog plaćanja. Osim spomenutih 30 milijuna kuna, ispada da su bočnim ugovorima stvoreni problemi i obveze zbog kojih je stala Aglomeracija vrijedna 180 milijuna kuna europskog novca – naglasio je Patafta.

Potom je postavio pitanje gradonačelniku Ivanu Čehoku, njegovom zamjeniku Zlatanu Avaru i Željku Buniću, aktualnom direktoru Varkoma, kako je bilo moguće da direktor Aquatehnike – tvrtke kćeri Varkoma – bez suglasnosti Nadzornog odbora vlasnika i Gradskog vijeća, sam s privatnim tvrtkama potpisuje sporazume  za spomenutih 180 milijuna kuna.

Skupe „akrobacije“ nesposobnih direktora

– Nažalost, to je sada razlog da je Gradu Varaždinu zaustavljen projekt, a u cijeloj priči spominje se i neki kupac Aquatehnike koji, barem tako proizlazi iz dokumentacije, daje za to neobvezujuću ponudu u kojoj na kraju sam piše da njegov dopis ne predstavlja ponudu – dodao je Davor Patafta i zatražio pojašnjenje tog apsurda.

Napomenuo je i da Gradsko vijeće mora ubuduće bolje nadzirati direktore gradskih tvrtki, koji moraju biti stručni, a ne da izvode „akrobacije zbog kojih se zaustavljaju projekti“.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok pak smatra da građani ne trebaju brinuti, jer nije riječ o blokadi projekta, već je Aglomeracija „samo privremeno obustavljena“.

– To nije specifičnost Varaždina, jer je 90 posto svih aglomeracija u Hrvatskoj privremeno obustavljeno ili ih to čeka. U trenutku raspisivanja natječaja u Hrvatskoj su vrijedila druga pravila i nismo bili naviknuti na kontrolne mehanizme EU. Neka druga tijela moraju utvrditi kako je u slučaju Aquatehnike došlo do bočnih ugovora. Kada se to otkrilo u zapisnicima, morali smo prijaviti DORHU, državi i ostalim relevantnim institucijama. Time smo skinuli teret i moguću ljagu s RH jer je to jedan od prvih takvih natječaja – rekao je Čehok.

Što (ni)su radili Nadzorni odbori

Ukazao je i na činjenicu da je Varkom tehnički i kadrovski bio u stanju odraditi projekt. No, osudio je javašluk, neozbiljnost i šlamperaj bivših čelnih ljudi Varkoma i tvrtke kćeri.

– Šteta što s nama nema vijećnika (SDP-ovog Nevena) Bosilja koji ima potpuno pogrešnu percepciju odgovornosti i funkcije Nadzornih odbora. Naime, ova tijela moraju ukazati na loše odluke, pokušati ih popraviti ili se od njih ograditi jer nadziru poslovanje tvrtki. Još veći udar na Aquatehniku bio bi pokušaj prodaje tvrtke Rusima, jer bi i oni radi javnih natječaja za izvođenje radova bili u sukobu interesa – pojasnio je Čehok.

Na potpisivanje ugovora bez znanja Nadzornog odbora potom se osvrnuo Željko Bunić koji je ustvrdio da tu nije bilo nikakve „idile“.

– Kako se tamo radilo dobro je vidio gospodin Davor Patafta u pismima namjere, sporazumima i drugim aktima. Riječ je o ogromnim novcima i s ove pozicije zaključit ću poput njega: „Ne mogu shvatiti razloge za ogromnu neodgovornost!“ Posebno nekoga tko tvrdi da se moglo prodati nešto kupcu koji ne nudi ništa, ili nešto što je čisto pogodovanje  – rekao je Bunić dodavši da je poput potpredsjednika Gradskog vijeća bio konsterniran vidjevši ugovore propale Aquatehnike.

Požurnica DORH-u

Istaknuo je da su sve istražne radnje i dalje pod DORH-om i MUP-om.

– Pojašnjeno mi je da bi pravorijek o tome je li bilo prijevarnih radnji ili ne, trebao biti poznat do 15. listopada. Nadam se da bez obzira na šlampavost i dječju igru koju su naši prethodnici zaigrali, neće biti posljedica da se projekt Aglomeracije prekine, te da Varkom neće biti penaliziran – naglasio je Bunić.

Okolnosti koje su dovele do privremene obustave Aglomeracije, za Regionalni tjednik je kratko komentirao gradonačelnikov zamjenik Zlatan Avar.

– Priče oporbenih vijećnika o tome da je trebalo prodati Aquatehniku ponuditelju koji je kao jedan od uvjeta naveo „naštimavanje“ EU natječaja vezanih uz Aglomeraciju su potpuno sulude. Ukupna vrijednost Aglomeracije na sve četiri trase je 550 milijuna kuna i DORHU ćemo uputiti požurnicu za ubrzavanje istražnih radnji. Smatramo da je Varkom „čist“ i namjeravamo što prije nastaviti s projektom – zaključio je Avar.

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati