Povežite se s nama

U fokusu

Ljubešćicu su za rođendan posjetila dva ministra u jednom danu, poslovna zona dobila prvog “stanara”

Objavljeno:

- dana

Ministar Darko Horvat u Ljubešići

Poslovna zona u Ljubešćici dobila je prvog „stanara“.  U zoni veličine 100 tisuća kvadrata postavljen je kamen temeljac za tvrtku Mehanika Štriga – koja se bavi servisiranjem građevinskih strojeva i isporukom rezervnim djelova – čije se otvorenje očekuje u travnju. Bio je to – nakon potpisivanja ugovora s ministrom Tomislavom Tolušićem i Mariom Vdovićem iz PZC-a za projekte vrijedne milijun kuna – drugi svečani događaj tijekom prvog dana rođendanskog slavlja Općine Ljubešćica.

U Ljubešćicu je, na svečano postavljanje kamena temeljca stigao i drugi ministar koji je tog dana posjetio Općinu – ministar poduzetništva i obrta,  Darko Horvat

Mladi poduzetnik, Danijel Štriga kupio je u poslovnoj zoni 2200 kvadrata zemljišta za investiciju vrijednu dva milijuna kuna. Za to se morao kreditno zadužiti ali Općina Ljubešćica pomoći će mu u vraćanju dijela kamata – sa sveukupno 125 tisuća kuna tijekom sedam godina.

Dva ministra u jednom danu

U Ljubešćicu je, na svečano postavljanje kamena temeljca stigao i drugi ministar koji je tog dana posjetio Općinu – ministar poduzetništva i obrta,  Darko Horvat. Čestitajući Danijelu Štrigi, ministar je rekao kako je u zadnjih šest mjeseci došlo do reanimacije privatnog poduzetničkog sektora. – Hrvatska ima najpovoljnije investicijsko okruženje u regiji – rekao je Horvat te dodao kako su danas za potrebe potpore gospodarstvu, na raspolaganju još tri milijardi eura.

Horvatić je siguran kako će dobar postotak od samo 3,8 posto nezaposlenih i s prosječnom plaćom od 4700 kuna – što je druga po visini prosječna plaća u Županiji – uskoro biti još i bolji.

Na pitanje je li se bilo teško odvažiti na ovu investiciju, Štriga priznaje da nije bilo lako.  – Ipak, moramo ići naprijed. Došli smo na stepenicu gdje smo morali odlučiti hoćemo li ići gore ili ostati na mjestu – rekao je Danijel Štriga. Također veli kako poslovanje u Hrvatskoj ide na bolje. – Sve je više posla za poduzetnike. Tko želi raditi, uvijek ima posla – zaključio je Štriga.

Svečana sjednica

Poslovna zona u Ljubešćici kompletno je infrastrukturno uređena, a zemljište je otkupljeno od čak 156 vlasnika. – Ovdje svoj uspjeh više ne mjerimo kilometrima ceste, najvažnije je poduzetništvo. Podupiremo svoje studente, ali što vrijede ako nakon obrazovanja neće imati gdje raditi. Tako ruralne sredine ne mogu opstati. Priče u kojima domaći poduzetnik stavlja egzistenciju svoje obitelji na kocku zbog ulaganja u gospodarstvo, ćemo podupirati i pomoći u svakom pogledu da mu se to i isplati – rekao je načelnik Ljubešćice, Nenad Horvatić. On je siguran kako će dobar postotak od samo 3,8 posto nezaposlenih i s prosječnom plaćom od 4700 kuna – što je druga po visini prosječna plaća u Županiji – uskoro biti još i bolji.

Isto priznanje općinskim gospodarstvenicima načelnik Horvatić je ponovio i pred brojnim uzvanicima na Svečanoj sjednici održanoj poslije polaganja kamena temeljca. – Vjerujem da će Ljubešćica, nastavimo li ovakvim tempom, postati perjanica županijskog gospodarstva.

Izvrsna demografska slika

Ljubešćici u prvih sedam mjeseci ove godine rođeno više djece nego cijelu lanjsku godinu.

Inače, ovo je deveta godina Horvatićevog mandata i deveta godina koju Ljubešćica završava bez minusa. – Svi kukaju, ali moram reći da smo zadovoljni tempom ulaganja. Ponosno sam ovdje pred svojim Ljubešćanima, ne želim politizirati. Možda će iduće godine netko drugi stajati ovdje i obraćati se sumještanima. Sloga nas je dovela do toga da recimo vrtić sufinanciramo s 50 posto za prvo dijete, 75 posto za drugo i treće 100 posto.

Za prvu bebu roditelje darujemo s tri tisuće kuna, drugo s četiri i treće s pet tisuća kuna – veli Horvatić. Možda je i to pridonijelo podatku da je u Ljubešćici u prvih sedam mjeseci ove godine rođeno više djece nego cijelu lanjsku godinu. Zbog toga je Ljubešćica i radosno morala imati rebalans proračuna. – Zbog svega toga ćemo u svibnju čistog srca i obraza izaći pred ljude i tražiti novi mandat – zaključio je Nenad Horvatić.

Svečanoj su sjednica, uz ministra Horvata, prisustvovali brojni uzvanici,  između kojih i varaždinski dožupan Alen Kišić, saborski zastupnik Anđelko Stričak te gradonačelici, načelnici ili njihovi zamjenici brojnih općina Varaždinske županije.

Večer je završila koncertom Miroslava Škore.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje