Povežite se s nama

Život i društvo

Ljubešćica za svoj rođendan dobila darove vrijedne dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

ROĐENDANI

Ljubešćica je za rođendan dobila vrijedne darove – oko milijun kuna za modernizaciju prometnica i izgradnju dijela vodovodne mreže

. Ugovori su potpisani prvog dana proslave Dana Općine s Mariom Vdovićem iz PZC-a i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislavom Tolušićem. Istog dana je u Općinu stigao i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, da bi prisustvovao postavljanju kamena temeljca za prvo poduzeće u općinskoj Poslovnoj zoni. Sve je ovo vrlo značajno za Ljubešćicu ili, kako je rekao načelnik Nenad Horvatić, Općina nije mogla poželjeti ništa ljepše za rođendan.

Nova cestovna infrastruktura stajat će oko 760 tisuća kuna – od čega će pola milijuna kuna dati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije – dok će se 1,5 kilometar vodovodne mreže, vrijedne 232 tisuće kuna, financirati novcem iz namjenskog Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja resornog ministarstva.
– Projekti nisu realizirani u proteklih 15 dana, već smo dio sredstava predvidjeli u prošlogodišnjem proračunu. Na vrijeme smo se javili na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i dobili sredstva. Ovi projekti se rade u najudaljenijim mjestima Općine, a želja ove vlasti je da žitelji Općine, bez obzira na to gdje žive, imaju iste uvjete – izjavio je načelnik Horvatić, dodajući da dok se god ne realiziraju svi projekti, njegova Općina uporno će se javljati na natječaje.

Ministar Tolušić je kazao da se radi o novcu koji je Općina Ljubešćica zaslužila svojim radom i predloženim projektima. Tolušić je rekao da je Varaždinska županija dobar primjer za povlačenje europskog novca i novca iz fondova – S obzirom na broj pripremljenih projekata, siguran sam da će Varaždinska županija u narednom razdoblju biti pri samom vrhu po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Projekti koji su mi predstavljeni odnose se na obnovu školskih dvorana, vrtića, društvenih domova, a važno je naglasiti da su orijentirani na podizanje kvalitete života stanovnika ruralnih područja, koji su često nepravedno zaboravljeni – naglasio je ministar Tolušić.
Tako je Ljubešćica dobila taj, najljepši rođendanski poklon. 

Nakon završetka službenog dijela posjeta, ministar Tolušić je obišao i etno kuću, o kojoj u Ljubešćici brine Udruga umirovljenika na čelu sa Šteficom Horvatić. Kuća je namještena vrijednim starinama. U knjigu dojmova ministar Tolušić je napisao: – Prekrasna etno kuća u kojoj možemo vidjeti prošlost i naličje ove predivne Općine kao primjer za budućnost i našu djecu. 

Položeni su i vijenci kod spomenika četirima poginulim braniteljima s područja Općine.
Istog poslijepodneva je u Ljubešćicu stigao Tolušićev kolega iz Vlade, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Jer, tog je dana Poslovna zona u Ljubešćici dobila prvog „stanara“. U zoni veličine 100 tisuća kvadrata postavljen je kamen temeljac za tvrtku Mehanika Štriga – koja se bavi servisiranjem građevinskih strojeva i isporukom rezervnih dijelova – čije se otvorenje očekuje u travnju. Bio je to – nakon potpisivanja ugovora s ministrom Tomislavom Tolušićem i Mariom Vdovićem iz PZC-a za projekte vrijedne milijun kuna – drugi svečani događaj tijekom prvog dana rođendanskog slavlja Općine Ljubešćica.

Mladi poduzetnik Danijel Štriga kupio je u Poslovnoj zoni 2.200 kvadrata zemljišta za investiciju vrijednu dva milijuna kuna. Za to se morao kreditno zadužiti, ali Općina Ljubešćica pomoći će mu u vraćanju dijela kamata – sa sveukupno 125 tisuća kuna tijekom sedam godina. Čestitajući Danijelu Štrigi, ministar Horvat je rekao da je u zadnjih šest mjeseci došlo do reanimacije privatnog poduzetničkog sektora. – Hrvatska ima najpovoljnije investicijsko okruženje u regiji – rekao je Horvat te dodao da su danas za potrebe potpore gospodarstvu na raspolaganju još tri milijarde eura.

Na pitanje je li se bilo teško odvažiti na ovu investiciju, Štriga priznaje da nije bilo lako. – Ipak, moramo ići naprijed. Došli smo na stepenicu gdje smo morali odlučiti hoćemo li ići gore ili ostati na mjestu – rekao je Danijel Štriga. Također veli da poslovanje u Hrvatskoj ide nabolje. – Sve je više posla za poduzetnike. Tko želi raditi, uvijek ima posla – zaključio je Štriga.

Bez minusa

Poslovna zona u Ljubešćici kompletno je infrastrukturno uređena, a zemljište je otkupljeno od čak 156 vlasnika. – Ovdje svoj uspjeh više ne mjerimo kilometrima ceste, najvažnije je poduzetništvo. Podupiremo svoje studente, ali što vrijede ako nakon obrazovanja neće imati gdje raditi. Tako ruralne sredine ne mogu opstati. Priče u kojima domaći poduzetnik stavlja egzistenciju svoje obitelji na kocku zbog ulaganja u gospodarstvo ćemo podupirati i pomoći u svakom pogledu da mu se to i isplati – rekao je načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić. On je siguran da će dobar postotak od samo 3,8 posto nezaposlenih i s prosječnom plaćom od 4700 kuna – što je druga po visini prosječna plaća u Županiji – uskoro biti još i bolji – rekao je načelnik Horvat.

 

U Općini je 3,8 posto nezaposlenih, a prosječna plaća je 4.700 kuna – što je druga po visini prosječna plaća u Županiji

Isto priznanje općinskim gospodarstvenicima načelnik Horvatić je ponovio i pred brojnim uzvanicima na svečanoj sjednici održanoj poslije polaganja kamena temeljca. – Vjerujem da će Ljubešćica, nastavimo li ovakvim tempom, postati perjanica županijskog gospodarstva. Inače, ovo je deveta godina Horvatićevog mandata i deveta godina bez minusa u blagajni. I to unatoč tome što je ovih godina izostalo 250 tisuća kuna za brdsko-planinsko područje. – Svi kukaju, ali moram reći da smo zadovoljni tempom ulaganja. Ponosno sam ovdje pred svojim Ljubešćanima, ne želim politizirati. Možda će iduće godine netko drugi stajati ovdje i obraćati se sumještanima. Sloga nas je dovela do toga da, recimo, vrtić sufinanciramo s 50 posto za prvo dijete, 75 posto za drugo i 100 posto za treće. Za prvu bebu roditelje darujemo s tri tisuće kuna, za drugo s četiri, a za treće s pet tisuća kuna – veli Horvatić. Možda je i to pridonijelo podatku da je u Ljubešćici u prvih sedam mjeseci ove godine rođeno više djece nego cijele lanjske godine. Zbog toga je Ljubešćica i radosno morala imati rebalans proračuna. 

– Zbog svega toga ćemo u svibnju čistog srca i obraza izaći pred ljude i tražiti novi mandat – zaključio je Nenad Horvatić.
Svečanoj su sjednici, uz ministra Horvata, prisustvovali brojni uzvanici, između kojih i varaždinski dožupan Alen Kišić, saborski zastupnik Anđelko Stričak te gradonačelnici, načelnici ili njihovi zamjenici brojnih općina Varaždinske županije.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Čakovečke bazene od kada su počeli raditi posjetilo 3,5 milijuna kupača i plivača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki bazeni ove godine napunili su četvrt stoljeća, od početka rada do danas posjetilo ih je oko 3,5 milijuna kupača i plivača, što je u prosjeku 381 dnevno, objavio je Grad Čakovec.

Prije nepunih mjesec dana završila je treća ljetna kupališna sezona, a samo ove godine na otvorenim bazenima uživalo je svakog dana prosječno 795 osoba.

Bazeni kojima upravlja Gradsko poduzeće „Ekom“ su, zahvaljujući redovnom održavanju i unaprjeđivanju, u dobrom stanju, a Grad Čakovec stalnim ulaganjima u sportsku i rekreacijsku infrastrukturu na području kompleksa SRC „Mladost“, ali i u ostalim dijelovima grada, podiže broj, kvalitetu i dostupnost takvih sadržajima građanima. Rečeno je to, među ostalim, na 20. rujna održanoj konferenciji za novinare u povodu završetka godišnjeg remonta Gradskih bazena „Marija Ružić“ Čakovec.

– Broj posjetitelja naših bazena, kao i kvaliteta sadržaja koji se ovdje nalaze, pokazuju da Čakovcu ovakav kompleks treba. Ekom uspješno upravlja i skrbi o ovom, ali i drugim sportskim objektima u Gradu te pozitivne brojke ne iznenađuju – rekla je, među ostalim, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te nastavila da je otvoreni dio kupališta, unatoč svim naslijeđenim manjkavostima u projektu i nedostacima u preuzetoj započetoj investiciji, uspješno završen i otvoren 2022. godine. Ovo je treća ljetna sezona, broj posjetitelja kontinuirano raste što omogućuje daljnja ulaganja u bazenski kompleks. – Prijavili smo izgradnju dodatnih sadržaja, poput tobogana i drugih vodenih atrakcija, a u sklopu ITU projekta uredit će se i parkiralište sa solarnim panelima – naglasila je čakovečka gradonačelnica.

No, osim u same bazene mnogo se ulaže u sportske sadržaje na cijelom području grada. Lani je upravo u blizini bazena otvorena dvorana za squash, a na europske fondove prijavljena je i izgradnja Regionalnog teniskog centra „Čakovec“, koja je još uvijek na listi čekanja. Uređuje se Macanov dom, otvorena je i balon-dvorana kod Učiteljskog fakulteta, a njihova stara dvorana upravo se pretvara u gimnastički centar.

– Projektira se dogradnja streljane, gdje će osim novih strelišta biti i dvorana za judo. Obnovit će se svlačionice na stadionu, a razmatramo mogućnost dogradnje tribina, ispod kojih bi se nalazila dvorana za atletiku. Kreće energetska obnova „Sloge“ u Čakovcu, a ove smo godine izgradili ograde te obnovili, unaprijedili ili dogradili sportska borilišta u velikom broju mjesnih odbora – završila je gradonačelnica Ljerka Cividini.

Direktor GP „Ekom“ Miodrag Novosel dodao je da je krajem prošle godine s radom počela sunčana elektrana postavljena na krovu bazena te da je dosad proizvedeno 240 MWh električne energije. Prema planu, ova bi elektrana godišnje proizvodila četvrtinu potrebne električne energije, što će „Ekomu“ uštedjeti 50.000 eura.

– Ovogodišnji remont trajao je planiranih deset dana, a bazeni su danas ponovno otvorili svoja vrata, naravno samo natkriveni. Vanjski bazeni do nove sezone više neće raditi, već će se konzervirati kako bi spremni dočekali iduću kupališnu sezonu – rekao je direktor EKOM-a te naglasio da su tijekom remonta ispražnjeni i očišćeni svi bazeni i kompenzacijski bazeni, toplotne komore, sistem rekuperacije. Pregledani su i sanirani filteri, pumpe i plovci, očišćeni su filteri i hvatači masnoće u kuhinji, servisiran sustav klimatizacije, ispitane sve instalacije.

I na kraju, građane koji od petak ponovno mogu koristiti bazene, na ulazu će dočekati stare cijene. One se nisu mijenjale tri godine, a kako je rekao direktor Novosel, zahvaljujući racionalnom poslovanju i uštedama, povećanje cijene nije u planu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obrtnici pokazali svoje proizvode u Varaždinu na 18. Obrtničkom uličnom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždinci i njihovi gosti danas su, 21. rujna, na Franjevačkom trgu mogli su razgledati 18. Obrtnički ulični sajam.

Na Obrtničkom sajmu posjetitelji su dobili priliku vidjeti i dvadesetak oldtimer automobila u vlasništvu članova Oldtimer kluba Međimurje iz Čakovca, a za dobru atmosferu na obrtničkom sajmu pobrinuo se Tamburaški sastav Taliri.

Svoje proizvode predstavilo je oko 20 obrtnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje