Povežite se s nama

Život i društvo

Ljubešćicu na noge digle Učiteljice, a mali manekeni na reviji sve raznježili

Objavljeno:

- dana

LJUBEŠĆICA U SRCU

Općina Ljubešćica i ove je godine brojnim sportskim, zabavnim i glazbenim programima proslavila Dan Općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu”.

Sve je počelo u petak, 4. kolovoza, koncertom atraktivnih Učiteljica i Activ banda. Tri atraktivne djevojke, Matea, Silvia i Ana, privlače pozornost gdje god se pojave, pa nezapaženo nisu prošle ni u Ljubešćici, gdje su rasplesale staro i mlado.

Za svakog ponešto

Zabavni programi nastavljeni su u subotu, 5. kolovoza. Od jutarnjih sati odvijali su se malonogometni turir i 7. Otvoreno prvenstvo u tenisu, a popodne već tradicionalna Gulašijada, humanitarna manifestacija u pripremi gulaša. Svoje recepte ekipe su skrivale jedne od drugih ne bi li baš njihov gulaš bio najslasniji, a s kuhačom u ruci “uhvatili” smo i načelnika Općine Ljubešćica Nenada Horvatića.

Veliko zanimanje privukla je Bakina škrinja, modna revija etno haljina koja je održana u nedjelju navečer

– Ove godine Gulašijada je okupila 14 ekipa, što je po ovoj vrućini doista jako puno. Svaka Gulašijada je humanitarnog karaktera, pa tako i ovogodišnja. Na području Općine postoji gospođa koja ima rak i potrebno joj je 30.000 kuna za jednu dozu lijekova. Sve ekipe su se složile dati određeni dio novaca za pomoć našoj mještanki, a svi koji će kasnije htjeti probati gulaš, moći će ga kupiti i tako joj pomoći – rekao je načelnik Horvatić, koji je zahvalio svim mještanima i njihovim gostima koji su pomogli ovu akciju jer je hvalevrijedna.

Dok su jedni kuhali, drugi su se zabavljali u seoskim igrama. Nije bilo lako zavezanih nogu udarati loptu, niti voziti “žive tačke” na pripremljenom poligonu od bala slame. Održana je i revijalna utakmica u kojoj su snage odmjerile ekipe “4 čoška” i “Penzići”. S rezultatom 3:1 pobijedili su “Penzići”. Za subotnju glazbenu večer pobrinuli su se Tarapana band i Taburaški sastav Kraljevi.

Programi “Ljubešćice u srcu” nastavljeni su u nedjelju 21. Ribičkim kupom Općine Ljubešćica, a održan je i 9. Ljubeški sejem, na kojem su se predstavile udruge i poduzetnici s područja Općine i njihovi gosti. Veliko zanimanje mještana Ljubešćice i njihovih gostiju privukla je Bakina škrinja, modna revija etno haljina koja je održana u Etno kući u Ljubešćici. Uz reviju etno haljina održana je i promocija zbornika nagrađivanih literarnih radova učenika OŠ Ljubešćica nazvana “Ljubeška zipka”. U sportskoj dvorani u Ljubešćici održani su etno susreti, a sve je završilo nastupom tamburaškog sastava Terca.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje