Povežite se s nama

Novosti

Lopov “popalio” dva laptopa iz stana dok je gazda drijemao?!

Objavljeno:

- dana

KRAĐA USRED DANA U SAMOM CENTRU GRADA

U samom središtu grada, iz stana koji se nalazi u prizemlju palače Hinterholzer u Cankarevoj ulici 9 u Varaždinu, jučer su usred bijela dana ukradena dva prijenosna računala. Da stvar bude zanimljivija, lopov je u stan ušetao dok je u njemu bio jedan od ukućana!

– Od kuće sam otišla nešto prije 13 sati, a muž se vratio kući oko 14 sati. Nakon ručka gledao je u dnevnoj sobi rukomet i vjerojatno zadrijemao – ispričala je Ana Bradaška.

Susjeda vidjela lopova, ali nije znala da je – lopov!

Supružnici pretpostavljaju da je lopov u tom trenutku ušao u stan i iskoristio priliku. Da stvar bude još gora, susjeda Francika, koja ima stan odmah do njih, imala je otvorena vrata i vidjela je muškarca kako ide iz njihovog stana i nosi “nekakve kutije” u rukama.

– Mislila sam da je netko bio kod njih, jer znala sam da je sused doma – ispričala je njihova susjeda, koja se, nažalost, ne sjeća kako je muškarac izgledao.

Lopov ukrao jedan privatni i jedan poslovni laptop sa svim podacima. Mobitel i novce nije dirao, kao ni treći laptop, pospremljen u torbu.

Obitelj Bradaška tako je usred bijela dana ostala bez dva prijenosna računala koja su se nalazila u dvije zasebne sobe na stolovima. Lopov je ostavio printer, koji se nalazio uz jedan od ukradenih prijenosnih računala, a nije dirao ni mobitel, ni novce, koji su se nalazili na obližnjoj polici.

– Zanimljivo je da se u jednoj od soba, iz koje je lopov ukrao jedno prijenosno računalo, nalazio još jedan laptop. To je kćerkin laptop koji se nalazio u torbi na podu, pa ga vjerojatno nije vidio. Šteta je negdje oko 5.000 kuna jer laptopi su već stariji, no problem je što je jedan od njih moj poslovni i na njemu mi se nalaze svi podaci vezani uz posao – rekla je Bradaška koja je tek jučer navečer shvatila da je ostala bez računala i pozvala policiju.

Susjedi se još uvijek ne mogu načuditi hrabrosti lopova. Većina njih u toj zgradi živi već dugi niz godina i ne pamti da se takva krađa dogodila usred bijela dana, a neki od njih već su počeli zatvarati prozore i zaključavati vrata.

Kad su kod kuće, svi imaju otvorena vrata

– Bilo je nekih sitnih krađa, poput krađa veša sa štrika koje se sušilo u dvorištu, a jutros mi je i susjeda Evica s drugog kata rekla kako je i ona uvijek imala otvorena vrata stana sve dok jednom nije ostala bez plaće. Ovdje živimo već 35 godina i, kao i svim susjedima u zgradi, uvijek su nam vrata stana otvorena kad smo kod kuće. I sad su mi vrata otvorena. Unatoč jučerašnjoj krađi, ne mogu se naviknuti da bude drugačije – ispričala je Bradaška.

Tko je hrabri lopov koji operira usred bijela dana po centru grada unatoč tome što su ukućani kod kuće, možemo samo pretpostavljati.

– Je li to bio netko tko nas poznaje ili je lopov došao slučajno, pa “snimio” situaciju, sada je teško reći – rekla je Bradaška dok njezin muž obilazi trgovine koje prodaju rabljena računala za slučaj da ih je kradljivac već pokušao prodati.

Doznajemo da su oba ukradena prijenosna računala marke HP. – Privatni laptop je od mog sina i sive je boje, a poslovni crne boje marke HP 610 SER NUMB CNU9416 KLT. Imate li bilo kakve informacije o ovim računalima ili ste vidjeli lopova koji nosi računala jučer popodne po Cankarevoj ulici u Varaždinu, molimo vas da nam se javite na broj telefona 091/317-2118, apelira obitelj Bradaška.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje