Povežite se s nama

Crna kronika

Lopovi operiraju i za blagdane: Pripazite na čitače bankovnih kartica na bankomatima

Objavljeno:

- dana

Tijekom predstojećih blagdana na područjima drugih županije javili su se česti slučajevi da počinitelji, iskorištavajući gužve i opuštenost građana, postavljaju na bankomate čitače bankovnih kartica, tzv. ”skimming” uređaje, kažu iz varaždinske policije.

Radi se o posebnim uređajima, koji izgledaju poput originalnih utora bankomata, a koji snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice.

Pripadajući PIN broj počinitelji uglavnom dobivaju tako da na bankomat postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu, s kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta.

Ovim putem Policijska uprava varaždinska upozorava na takvu pojavu krađe osobnih podataka i neovlašteno iskorištavanje kartica, te apeliramo na sve građane da vode računa o svojim karticama i osobnim podacima.

Kako bi izbjegli da postanete žrtvom ovakvog oblika prijevare, policija savjetuje slijedeće:

• Karticu i PIN uvijek držite odvojene i čuvajte od neovlaštenih osoba
• Prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ukoliko primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju
• Prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu
• Ukoliko bankomat zadrži vašu karticu, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć
• Ukoliko ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192

Crna kronika

Varaždin: evo kako je muškarac prevaren kada je putem društvene mreže želiko kupiti traktor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu 64-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

On je, 16. travnja, putem jedne društvene mreže stupio u kontakt s nepoznatom osobom, s kojom je dogovorio kupoprodaju traktora, javila je varaždinska policija. 64-godišnjak je izvršio uplatu predujma od oko 150 eura nepoznatoj osobi na račun, nakon čega mu je nepoznata osoba rekla da je iznos predujam premalen i da uplati još 500 eura, a što isti nije učinio jer je shvatio da se radi o prevari.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 150 eura. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladi vozač završio na triježnjenju jer je u Ludbregu napuhao 2.62 promila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se pet prometnih nesreća i to dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i tri promete nesreće s materijalnom štetom.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 166 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 20 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 9 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila te 50 ostalih prekršaja, odnosno sveukupno je utvrđeno 259 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, javila je PU varaždinska.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola od 2.62 promila alkohola u organizmu utvrđena je kod vozača osobnog automobila, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 100 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, a jedan vozač je smještena u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U nedjelju, 21. travnja, oko 21 sati u Koprivničkoj ulici u Ludbregu, policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaustavili su osobni automobil kojim je pod utjecajem alkohola od 2.62 promila upravljao 22-godišnjak.

Isti je zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, priveden u Policijsku postaju Ludbreg i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja alkohola.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje