Povežite se s nama

Međimurje

Lucija i Eva znaju kako spriječiti dosadne španjolskih puževa da vam uništavaju vrtove

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

Učenice čakovečke Ekonomske i trgovačke škole Lucija Marković i Eva Perčić vratile su se iz Stuttgarta, gdje je održano Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika (ICYS), s čak dvije zlatne medalje.

Ove vrijedne učenice 2. razreda ekonomske gimnazije Ekonomske i trgovačke škole Čakovec lani su provele istraživanje s kojim su pobijedile na Državnome natjecanju mladih biologa, što im je osiguralo nastup na natjecanju u Stuttgartu.

Otporni nametnici

Djevojke su provele istraživanje uz pomoć mentorice i profesorice biologije Željke Kadi. 

U istraživanju se radilo o tome kako zaštititi vrtove od narančasto-smeđih puževa koje posljednjih godina nanose sve veću štetu povrću i voću u većini međimurskih vrtova. Posebni su, objasnila je Eva Perčić, zbog toga što su invazivni i brzo se šire te tako čine veliku štetu u vrtovima.

– Puževi originalno potječu iz Španjolske, Velike Britanije i Francuske, a brzo su se proširili u našem kraju zbog transporta voća i povrća, a i vrlo su otporni, što je jedan od razloga zašto smo odlučile napraviti ovaj projekt – rekla je Lucija Marković, koja je zajedno s Evom Perčić provela dva tjedna u Stuttgartu na natjecanju.

– U prvom dijelu natjecanja morale smo predstaviti izrađeni plakat, dok se drugi dio odnosio na predstavljanje rada putem prezentacije na engleskom jeziku – rekla je Lucija i otkrila da su prije same prezentacije projekta i ona i Eva imale malu, ali pozitivnu tremu. Cilj istraživanja bio je prikupiti savjete stručnjaka i iskustva lokalnih vrtlara o mjerama suzbijanja španjolskih puževa (lat. Arion vulgaris), provjeriti ih eksperimentalno i osmisliti djelotvorne strategije u ometanju puževa koje su usklađene s kriterijima održivog razvoja. Eva i Lucija, kojima je ovo zadnja godina učenja biologije, provele su istraživanje opažajući kretanje puževa prema hrani u odabranim uvjetima, uz odabrane prepreke u zadanom vremenu unutar terarija u biološkoj učionici. Prepreke koje su služile djevojkama da dođu do rezultata i da vide na koje puževi najbolje reagiraju jesu bakrena žica, talog kave, pepeo i sjeckana slama, drobljena ljuska jajeta te preparat od uginulih puževa.

Lim kao prepreka

– Očajni vrtlari često posežu za mjerama uništavanja puževa limacidima i kuhinjskim solima, što utječe na salinitet tla, a predstavlja veliku opasnost za cijeli vrtni ekosustav – objašnjava mentorica i profesorica biologije Željka Kadi.

– Tome biljke našeg podneblja nisu prilagođene te dugoročno takav vrt postaje zatrovan i slabije plodan – dodaje mentorica.
Ovim projektom djevojke su dokazale da se puževi najbolje suzbijaju preprekama poput lima, bakrene žice, začinskim eteričnim uljima poput ružmarina i Feramoll granulama koje nisu u kategoriji otrova. 

Patke “pužomlatke”

Učinkovita je, no skupa i metoda “privuci i ukloni”, u kojoj se puževima slažu zamke s pivom, koje, kaže mentorica Kadi, obožavaju toliko da se u njemu utope.
Ovim projektom djevojke ne staju s istraživanjem puževa. Opažanjima na terenu potvrđena je efikasnost indijskih pataka, koje su prirodni neprijatelji puževa.

U Međimurju se, kaže mentorica, širi spoznaja da postoje takve patke i zato je škola odlučila provesti i ovaj projekt. – Moji učenici  došli su na poduzetničku ideju prodaje par pataka koje su nazvali “pužomlatke” domaćinstvima, i to s kućicama koje će oni sami izrađivati – rekla je Željka Kadi.

“Bakin kruh” i “Mirisni vrt”

Kako bi se razvila svijest učenika o neetičnosti bacanja kruha, u školi je proveden projekt “Bakin kruh”. Učenica Klara Đukes istražila je razlike u razvitku plijesni na kruhu priređenom kiselim tijestom i kruhom napravljenim s pivskim kvascem te utjecaj dodataka poput đumbira, cimeta i češnjaka na razvitak plijesni. Klara je dokazala da je kiselo tijesto izrađeno tradicionalnim postupkom najznačajniji čimbenik u sprečavanju plijesni te da je u odnosu na kupovni kruh i kruh s pivskim kvascem trajnost tradicionalnoga međimurskog kruha produžena za šest dana.
U “Mirisnom vrtu” škole, koji su učenici sami zasadili, glavne su zvijezde smilje, lavanda, kadulja i majčina dušica, iz kojih učenici izrađuju eterična ulja i kreme.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje