Povežite se s nama

Međimurje

Lucija i Eva znaju kako spriječiti dosadne španjolskih puževa da vam uništavaju vrtove

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

Učenice čakovečke Ekonomske i trgovačke škole Lucija Marković i Eva Perčić vratile su se iz Stuttgarta, gdje je održano Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika (ICYS), s čak dvije zlatne medalje.

Ove vrijedne učenice 2. razreda ekonomske gimnazije Ekonomske i trgovačke škole Čakovec lani su provele istraživanje s kojim su pobijedile na Državnome natjecanju mladih biologa, što im je osiguralo nastup na natjecanju u Stuttgartu.

Otporni nametnici

Djevojke su provele istraživanje uz pomoć mentorice i profesorice biologije Željke Kadi. 

U istraživanju se radilo o tome kako zaštititi vrtove od narančasto-smeđih puževa koje posljednjih godina nanose sve veću štetu povrću i voću u većini međimurskih vrtova. Posebni su, objasnila je Eva Perčić, zbog toga što su invazivni i brzo se šire te tako čine veliku štetu u vrtovima.

– Puževi originalno potječu iz Španjolske, Velike Britanije i Francuske, a brzo su se proširili u našem kraju zbog transporta voća i povrća, a i vrlo su otporni, što je jedan od razloga zašto smo odlučile napraviti ovaj projekt – rekla je Lucija Marković, koja je zajedno s Evom Perčić provela dva tjedna u Stuttgartu na natjecanju.

– U prvom dijelu natjecanja morale smo predstaviti izrađeni plakat, dok se drugi dio odnosio na predstavljanje rada putem prezentacije na engleskom jeziku – rekla je Lucija i otkrila da su prije same prezentacije projekta i ona i Eva imale malu, ali pozitivnu tremu. Cilj istraživanja bio je prikupiti savjete stručnjaka i iskustva lokalnih vrtlara o mjerama suzbijanja španjolskih puževa (lat. Arion vulgaris), provjeriti ih eksperimentalno i osmisliti djelotvorne strategije u ometanju puževa koje su usklađene s kriterijima održivog razvoja. Eva i Lucija, kojima je ovo zadnja godina učenja biologije, provele su istraživanje opažajući kretanje puževa prema hrani u odabranim uvjetima, uz odabrane prepreke u zadanom vremenu unutar terarija u biološkoj učionici. Prepreke koje su služile djevojkama da dođu do rezultata i da vide na koje puževi najbolje reagiraju jesu bakrena žica, talog kave, pepeo i sjeckana slama, drobljena ljuska jajeta te preparat od uginulih puževa.

Lim kao prepreka

– Očajni vrtlari često posežu za mjerama uništavanja puževa limacidima i kuhinjskim solima, što utječe na salinitet tla, a predstavlja veliku opasnost za cijeli vrtni ekosustav – objašnjava mentorica i profesorica biologije Željka Kadi.

– Tome biljke našeg podneblja nisu prilagođene te dugoročno takav vrt postaje zatrovan i slabije plodan – dodaje mentorica.
Ovim projektom djevojke su dokazale da se puževi najbolje suzbijaju preprekama poput lima, bakrene žice, začinskim eteričnim uljima poput ružmarina i Feramoll granulama koje nisu u kategoriji otrova. 

Patke “pužomlatke”

Učinkovita je, no skupa i metoda “privuci i ukloni”, u kojoj se puževima slažu zamke s pivom, koje, kaže mentorica Kadi, obožavaju toliko da se u njemu utope.
Ovim projektom djevojke ne staju s istraživanjem puževa. Opažanjima na terenu potvrđena je efikasnost indijskih pataka, koje su prirodni neprijatelji puževa.

U Međimurju se, kaže mentorica, širi spoznaja da postoje takve patke i zato je škola odlučila provesti i ovaj projekt. – Moji učenici  došli su na poduzetničku ideju prodaje par pataka koje su nazvali “pužomlatke” domaćinstvima, i to s kućicama koje će oni sami izrađivati – rekla je Željka Kadi.

“Bakin kruh” i “Mirisni vrt”

Kako bi se razvila svijest učenika o neetičnosti bacanja kruha, u školi je proveden projekt “Bakin kruh”. Učenica Klara Đukes istražila je razlike u razvitku plijesni na kruhu priređenom kiselim tijestom i kruhom napravljenim s pivskim kvascem te utjecaj dodataka poput đumbira, cimeta i češnjaka na razvitak plijesni. Klara je dokazala da je kiselo tijesto izrađeno tradicionalnim postupkom najznačajniji čimbenik u sprečavanju plijesni te da je u odnosu na kupovni kruh i kruh s pivskim kvascem trajnost tradicionalnoga međimurskog kruha produžena za šest dana.
U “Mirisnom vrtu” škole, koji su učenici sami zasadili, glavne su zvijezde smilje, lavanda, kadulja i majčina dušica, iz kojih učenici izrađuju eterična ulja i kreme.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje