Povežite se s nama

Međimurje

Lucija i Eva znaju kako spriječiti dosadne španjolskih puževa da vam uništavaju vrtove

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

Učenice čakovečke Ekonomske i trgovačke škole Lucija Marković i Eva Perčić vratile su se iz Stuttgarta, gdje je održano Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika (ICYS), s čak dvije zlatne medalje.

Ove vrijedne učenice 2. razreda ekonomske gimnazije Ekonomske i trgovačke škole Čakovec lani su provele istraživanje s kojim su pobijedile na Državnome natjecanju mladih biologa, što im je osiguralo nastup na natjecanju u Stuttgartu.

Otporni nametnici

Djevojke su provele istraživanje uz pomoć mentorice i profesorice biologije Željke Kadi. 

U istraživanju se radilo o tome kako zaštititi vrtove od narančasto-smeđih puževa koje posljednjih godina nanose sve veću štetu povrću i voću u većini međimurskih vrtova. Posebni su, objasnila je Eva Perčić, zbog toga što su invazivni i brzo se šire te tako čine veliku štetu u vrtovima.

– Puževi originalno potječu iz Španjolske, Velike Britanije i Francuske, a brzo su se proširili u našem kraju zbog transporta voća i povrća, a i vrlo su otporni, što je jedan od razloga zašto smo odlučile napraviti ovaj projekt – rekla je Lucija Marković, koja je zajedno s Evom Perčić provela dva tjedna u Stuttgartu na natjecanju.

– U prvom dijelu natjecanja morale smo predstaviti izrađeni plakat, dok se drugi dio odnosio na predstavljanje rada putem prezentacije na engleskom jeziku – rekla je Lucija i otkrila da su prije same prezentacije projekta i ona i Eva imale malu, ali pozitivnu tremu. Cilj istraživanja bio je prikupiti savjete stručnjaka i iskustva lokalnih vrtlara o mjerama suzbijanja španjolskih puževa (lat. Arion vulgaris), provjeriti ih eksperimentalno i osmisliti djelotvorne strategije u ometanju puževa koje su usklađene s kriterijima održivog razvoja. Eva i Lucija, kojima je ovo zadnja godina učenja biologije, provele su istraživanje opažajući kretanje puževa prema hrani u odabranim uvjetima, uz odabrane prepreke u zadanom vremenu unutar terarija u biološkoj učionici. Prepreke koje su služile djevojkama da dođu do rezultata i da vide na koje puževi najbolje reagiraju jesu bakrena žica, talog kave, pepeo i sjeckana slama, drobljena ljuska jajeta te preparat od uginulih puževa.

Lim kao prepreka

– Očajni vrtlari često posežu za mjerama uništavanja puževa limacidima i kuhinjskim solima, što utječe na salinitet tla, a predstavlja veliku opasnost za cijeli vrtni ekosustav – objašnjava mentorica i profesorica biologije Željka Kadi.

– Tome biljke našeg podneblja nisu prilagođene te dugoročno takav vrt postaje zatrovan i slabije plodan – dodaje mentorica.
Ovim projektom djevojke su dokazale da se puževi najbolje suzbijaju preprekama poput lima, bakrene žice, začinskim eteričnim uljima poput ružmarina i Feramoll granulama koje nisu u kategoriji otrova. 

Patke “pužomlatke”

Učinkovita je, no skupa i metoda “privuci i ukloni”, u kojoj se puževima slažu zamke s pivom, koje, kaže mentorica Kadi, obožavaju toliko da se u njemu utope.
Ovim projektom djevojke ne staju s istraživanjem puževa. Opažanjima na terenu potvrđena je efikasnost indijskih pataka, koje su prirodni neprijatelji puževa.

U Međimurju se, kaže mentorica, širi spoznaja da postoje takve patke i zato je škola odlučila provesti i ovaj projekt. – Moji učenici  došli su na poduzetničku ideju prodaje par pataka koje su nazvali “pužomlatke” domaćinstvima, i to s kućicama koje će oni sami izrađivati – rekla je Željka Kadi.

“Bakin kruh” i “Mirisni vrt”

Kako bi se razvila svijest učenika o neetičnosti bacanja kruha, u školi je proveden projekt “Bakin kruh”. Učenica Klara Đukes istražila je razlike u razvitku plijesni na kruhu priređenom kiselim tijestom i kruhom napravljenim s pivskim kvascem te utjecaj dodataka poput đumbira, cimeta i češnjaka na razvitak plijesni. Klara je dokazala da je kiselo tijesto izrađeno tradicionalnim postupkom najznačajniji čimbenik u sprečavanju plijesni te da je u odnosu na kupovni kruh i kruh s pivskim kvascem trajnost tradicionalnoga međimurskog kruha produžena za šest dana.
U “Mirisnom vrtu” škole, koji su učenici sami zasadili, glavne su zvijezde smilje, lavanda, kadulja i majčina dušica, iz kojih učenici izrađuju eterična ulja i kreme.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje