Povežite se s nama

Međimurje

Lucija i Eva znaju kako spriječiti dosadne španjolskih puževa da vam uništavaju vrtove

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

Učenice čakovečke Ekonomske i trgovačke škole Lucija Marković i Eva Perčić vratile su se iz Stuttgarta, gdje je održano Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika (ICYS), s čak dvije zlatne medalje.

Ove vrijedne učenice 2. razreda ekonomske gimnazije Ekonomske i trgovačke škole Čakovec lani su provele istraživanje s kojim su pobijedile na Državnome natjecanju mladih biologa, što im je osiguralo nastup na natjecanju u Stuttgartu.

Otporni nametnici

Djevojke su provele istraživanje uz pomoć mentorice i profesorice biologije Željke Kadi. 

U istraživanju se radilo o tome kako zaštititi vrtove od narančasto-smeđih puževa koje posljednjih godina nanose sve veću štetu povrću i voću u većini međimurskih vrtova. Posebni su, objasnila je Eva Perčić, zbog toga što su invazivni i brzo se šire te tako čine veliku štetu u vrtovima.

– Puževi originalno potječu iz Španjolske, Velike Britanije i Francuske, a brzo su se proširili u našem kraju zbog transporta voća i povrća, a i vrlo su otporni, što je jedan od razloga zašto smo odlučile napraviti ovaj projekt – rekla je Lucija Marković, koja je zajedno s Evom Perčić provela dva tjedna u Stuttgartu na natjecanju.

– U prvom dijelu natjecanja morale smo predstaviti izrađeni plakat, dok se drugi dio odnosio na predstavljanje rada putem prezentacije na engleskom jeziku – rekla je Lucija i otkrila da su prije same prezentacije projekta i ona i Eva imale malu, ali pozitivnu tremu. Cilj istraživanja bio je prikupiti savjete stručnjaka i iskustva lokalnih vrtlara o mjerama suzbijanja španjolskih puževa (lat. Arion vulgaris), provjeriti ih eksperimentalno i osmisliti djelotvorne strategije u ometanju puževa koje su usklađene s kriterijima održivog razvoja. Eva i Lucija, kojima je ovo zadnja godina učenja biologije, provele su istraživanje opažajući kretanje puževa prema hrani u odabranim uvjetima, uz odabrane prepreke u zadanom vremenu unutar terarija u biološkoj učionici. Prepreke koje su služile djevojkama da dođu do rezultata i da vide na koje puževi najbolje reagiraju jesu bakrena žica, talog kave, pepeo i sjeckana slama, drobljena ljuska jajeta te preparat od uginulih puževa.

Lim kao prepreka

– Očajni vrtlari često posežu za mjerama uništavanja puževa limacidima i kuhinjskim solima, što utječe na salinitet tla, a predstavlja veliku opasnost za cijeli vrtni ekosustav – objašnjava mentorica i profesorica biologije Željka Kadi.

– Tome biljke našeg podneblja nisu prilagođene te dugoročno takav vrt postaje zatrovan i slabije plodan – dodaje mentorica.
Ovim projektom djevojke su dokazale da se puževi najbolje suzbijaju preprekama poput lima, bakrene žice, začinskim eteričnim uljima poput ružmarina i Feramoll granulama koje nisu u kategoriji otrova. 

Patke “pužomlatke”

Učinkovita je, no skupa i metoda “privuci i ukloni”, u kojoj se puževima slažu zamke s pivom, koje, kaže mentorica Kadi, obožavaju toliko da se u njemu utope.
Ovim projektom djevojke ne staju s istraživanjem puževa. Opažanjima na terenu potvrđena je efikasnost indijskih pataka, koje su prirodni neprijatelji puževa.

U Međimurju se, kaže mentorica, širi spoznaja da postoje takve patke i zato je škola odlučila provesti i ovaj projekt. – Moji učenici  došli su na poduzetničku ideju prodaje par pataka koje su nazvali “pužomlatke” domaćinstvima, i to s kućicama koje će oni sami izrađivati – rekla je Željka Kadi.

“Bakin kruh” i “Mirisni vrt”

Kako bi se razvila svijest učenika o neetičnosti bacanja kruha, u školi je proveden projekt “Bakin kruh”. Učenica Klara Đukes istražila je razlike u razvitku plijesni na kruhu priređenom kiselim tijestom i kruhom napravljenim s pivskim kvascem te utjecaj dodataka poput đumbira, cimeta i češnjaka na razvitak plijesni. Klara je dokazala da je kiselo tijesto izrađeno tradicionalnim postupkom najznačajniji čimbenik u sprečavanju plijesni te da je u odnosu na kupovni kruh i kruh s pivskim kvascem trajnost tradicionalnoga međimurskog kruha produžena za šest dana.
U “Mirisnom vrtu” škole, koji su učenici sami zasadili, glavne su zvijezde smilje, lavanda, kadulja i majčina dušica, iz kojih učenici izrađuju eterična ulja i kreme.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje