Povežite se s nama

U fokusu

Ludbreg će se boriti za samostalno odlučivanje o školstvu, HDZ je protiv da se škole “uzmu” županijama

Objavljeno:

- dana

Grad Ludbreg će sutra na sjednici Županijske skupštine iznijeti pred vijećnike svoj zahtjev da Županija svoja osnivačka prava nad Osnovnom školom Ludbreg prenese na Grad Ludbreg.

Gradonačelnik Dubravko Bilić je na jutrošnjoj konferenciji za medije, novinarima pojasnio razloge takvog zahtjeva.

On smatra da su učenici zaslužili kvalitetnije sadržaje, bolje uvjete i opremljenost škole, ali i napredne tečajeve informatike, robotike, građanskog odgoja i rad s talentiranim učenicima.

S njim se složio i Mario Habek, predsjednik Županijske organizacije SDP-a.

– Ne možemo mijenjati nastavni program, uvesti više matematike ili fizike, ali možemo raditi na uvjetima – rekao je.

Klopka

Gradonačelnik Ludbrega je uvjeren da obrazovanje treba biti u rukama lokalne samouprave – one koja to želi i koja se pokazala fiskalno, politički i infrastrukturno spremna za preuzimanje takve odgovornosti.

“Nema logike niti potrebe da sav novac ide na jedan račun, županijski, koja ga potom raspoređuje”.

– To je jedini način za stvaranje društva jednakih mogućnosti – istaknuo je i dodao kako upravo Varaždinska županija izdvaja u Hrvatskoj najviše novaca za obrazovanje pa je najpogodnija da prva počne sa decentralizacijom školstva unutar same županije.

Spomenuo je i kako je bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs jednaku stvar tražio osam puta za Čazmu, ali mu to dosad nije uspjelo.

– Pomodno je govoriti o decentralizaciji, ali nema odlučujućeg koraka. Od političara s vizijom smo upali u klopku praktične politike. Ne osporavamo da je Županija uložila veliki novac u škole, ali sad je red da to prepuste nama jer mi najbolje znamo potrebe naših stanovnika – rekao je Dubravko Bilić.

Prema njemu nema logike niti potrebe da sav novac ide na jedan račun, županijski, koja ga potom raspoređuje.

Pomodno je govoriti o decentralizaciji, ali nema odlučujućeg koraka

Unatoč slabijem proračunu. Ludbreg je i dosad puno ulagao u školstvo pa je za ovu školsku godinu potrošeno 4450 tisuća kuna iako, kako veli gradonačelnik, „nije naša“. Gradovi, spomenuo je,  zahvaljujući novoj fiskalnoj politici sad imaju puno više  novaca koje mogu uložiti u obrazovanje djece na svom području.

Grad Ludbreg, naime, plaća kompletno autobusne karte školarcima, produženi dnevni boravak, udžbenike…

– Mi u Ludbregu znamo kako se upravlja školom i kako se ulaže u škole. Osmislili smo i realizirali srednju školu u Ludbregu sa županijskim pročelnikom. Uložili smo oko tri milijuna kuna vlastitih sredstava da stane na noge. Priče da nećemo moći i znati upravljati školom ne stoje – kaže gradonačelnik.

Rekao je kako se nada podršci vijećnika, ali HDZ mu  je već ujutro dao košaricu. U razgovoru s novinarima, sat vremena prije SDP-a, je predsjednica Kluba HDZ-a u županijskoj Skupštini, Nadica Dreven Budinski, je rekla kako HDZ ne može podržati takav zahtjev „ve do trenutka kad će svi učenici u županiji imati jednake uvjete.

Ona, naime, smatra da je za osiguravanje tih uvjeta potreban ogroman novac, koji puno općina i gradova nema. – Ludbreg ih ima i sad bi bilo u redu da ih i ostali dobiju – izjavila je i kao primjere spomenula škole u Bisagu, Sv. Iliji, Martijancu, Ivancu, Remetincu, Završju…Rekla je kako HDZ nema namjeru ništa mijenjati dok se ne završe svi projekti koji su u tijeku i ne završi sve već dogovoreno.

S njom se složio i gradonačelnik Novog Marofa kojemu se, inače, dopada ideja po decentralizaciji.

Mi u Ludbregu znamo kako se upravlja školom i kako se ulaže u škole. Osmislili smo i realizirali srednju školu u Ludbregu sa županijskim pročelnikom. Uložili smo oko tri milijuna kuna vlastitih sredstava da stane na noge. Priče da nećemo moći i znati upravljati školom ne stoje

Upitani što misle o stavu HDZ-a, Dubravko Bilić je rekao kako Županija nikad nije bila suglasna sa decentralizacijom, neovisno o tome tko je bio župan, a sad je i župan Radimir Čačić također protiv ove ideje.

– To je poznata hrvatska priča u kojoj smo svi za reforme, ali ne baš sad jer će biti izbori. Uvijek će biti neki izbori – komentirao je stav HDZ-a Dubravko Bilić.

Ipak:

– Nadam se da će Varaždinska županija i županijski vijećnici prepoznati da prva treba pokrenuti decentralizaciju unutar same sebe. Stvorila se kritična masa gradova u Hrvatskoj koji žele preuzeti upravljanje životom na svome teritoriju. Ako Županijska skupština odbije ponovo ćemo obrazložiti zašto nisu u pravu i zajedno sa Udrugom gradova krenuti u promjenu zakona – kazao je Bilić te komentirao stav HDZ-a da neće podržati prijedlog, zbog projekata koji su tijeku, rekavši da mu se čini da je to poznata „hrvatska priča u kojoj smo svi za reforme, ali ne baš sad jer će biti izbori“.

Dobio potporu županijskih vijećnika ili, Dubravko Bilić je, putem Udruge gradova, najavio nastavak borbe za upravljanje školama.

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje