Povežite se s nama

U fokusu

Biskup Košić s oltara u Ludbregu davao predizborne naputke desecima tisuća vjernika

Objavljeno:

- dana

Sveta nedjelja u Ludbregu

„Niti jedan pravi katolik slijedeću nedjelju ne bi smio ostati doma i ne izaći na parlamentarne izbore. Oni neodlučni, koje zavode mediji, neka se pokrenu i shvate svoju katoličku dužnost“.

Na negodovanje dijela hodočasnika kako političkim porukama nije mjesto na vjerskom događanju, biskup Košić je rekao kako aktualne političke prilike traže našu vjerničku savjest.

Apelirao je tako s oltara sisački biskup, mons. Vlado Košić na više desetaka tisuća vjernika, koji su se danas, 4. rujna okupili u Ludbregu na središnjoj misi Dana ludbreške Svete nedjelje.

Na negodovanje dijela hodočasnika kako političkim porukama nije mjesto na vjerskom događanju, biskup Košić je rekao kako aktualne političke prilike traže našu vjerničku savjest.

Biskup je u svojoj propovjedi, kako je sam rekao, govorio o osnovnim katoličkim načelima kao što su poštenje, istina, pravednost, pravo na život… Za sva je načela navodio primjere iz aktualne hrvatske politike uz pouku za koga se ne smije glasati.

Košić : (Ne)smije se glasati za…

– Živjeli smo deseljećima u društvu koje je zatiralo ljudska prava i slobode, među kojima i slobodu vjere. Zato je jasno da ne smijemo podržati one koji danas ponižavaju nas vjernike i našu katoličku vjer, nego one koji poštuju crvu i njezino djelovanje – rekao je biskup. 

Tako, prema naputcima biskupa, vjernici ne bi smjeli glasati za one koji su zanijekali Bleiburg i , kako je rekao, imali drskost da zataškavaju stradanja pa se dakle, ogriješili o načelo istine. Ne smije se glasati, prema biskupovom naputku  niti za one koji „niječu pravednost Domovinskog rata u Hrvatskoj ali i BiH“, za one koji niječu da je jedini brak onaj između muškarca i žene, za one koji su silom pokušali nametnuti zdravstveni odgoj u hrvatske škole, za one koji su se smijali Hodu za život… nabrajao je biskup Košič.  – Ne smijemo podržati one koji danas ponižavaju vjernike, nego one koji ih poštuju – naglasio je biskup Košić te istaknuo kako ništa nije izgubljeno i da se još uvijek stigne učvrstiti katolička vjera.

– Živjeli smo deseljećima u društvu koje je zatiralo ljudska prava i slobode, među kojima i slobodu vjere. Zato je jasno da ne smijemo podržati one koji danas ponižavaju nas vjernike i našu katoličku vjeru, nego one koji poštuju ckrvu i njezino djelovanje – rekao je biskup. 

Reiner : Za koga (ne)treba glasati

Spomenuo je biskup i slučaj lex Perković, često je spominjao Alojzija Stepinca. I na kraju rekao:  – Zato je važno, braćo i sestre, da biramo one predstavnike koji sekularnu državu shvaćaju kao zajednicu u kojoj se poštuju razne autonomije ustanova i djelatnosti, ali koje međusobno surađuju na dobro naroda, a ne one koji shvaćaju sekularnu državu kao antivjersku državu u kojoj bi se politička moć koristila da bi se ateiziralo hrvatsko društvo, jer na žalost i to se danas događa u nekim područjima naše domovine. Željeli bismo da hrvatska Vlada štiti naša kršćanska i vjerska uvjerenja , priznavajući da su kršćanske vrednote utkane u same temelje našeg naroda – kazao je, između ostalog biskup.

Hodočasnicima se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner, koji je u Ludbreg stigao s tehničkim premijerom Tihomirom Oreškovićem. I Reiner se vjernicima obratio s izbornom tematikom.  – Služenje svom narodu, a ne oholost, bahatost i arogancija moraju biti osobine pravih narodnih zastupnika i takve zastupnike trebaju hrvatski građani birati. U izbornom sučeljavanju moramo se, naravno, zalagati za stavove i vrijednosti koje zastupamo, ali to treba biti uljuđeno i afirmativno, a ne napadajući ili vrijeđajući svoje političke suparnike, čemu smo u zadnje vrijeme, nažalost  svjedoci – rekao je Reiner.

Mrzljak o izborima

Parlamentarni izbori na središnjoj misi povodom Dana ludbreške Svete nedjelje bili su tema i varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka. Za razliku od hodočasnika koji se nisu složili da je politika prikladna tema za ovo veliko vjersko događanje, buiskup Mrzljak misli suprotno.  

– Nije li ovo najprikladnije mjesto, uoči parlamentarnih izbora, kao što su i biskupi naveli u svome pismu, još jednom podsjetiti članove božjeg naroda, ali i sve druge ljude kojima je stalo do hrvatske domovine, da su izbori zastupnika za Hrvatski sabor važan događaj koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost. Za vjernike izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za nosive vrijednosti, opći društveni boljitak i daljnji razvoj demokracije nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinskog domoljublja – istaknuo je Mrzljak.

Sveta nedjelja

Inače, Vjerska manifestacija u Ludbregu spomen je na događaj iz 1411. kada je za vrijeme mise u kapelici dvorca Batthyany došlo do čudesne pretvorbe misnog vina u Presvetu Krv Kristovu. Svetkovina Presvete Krvi Kristove svake godine u Ludbregu okuplja mnogobrojne hodočasnike i osobe iz političkog života Hrvatske budući je pokrovitelj manifestacije i izgradnje kapelice i Svetišta Hrvatski sabor, prema zavjetu iz 1739. godine.

Hodočasnici su u Grad počeli pristizati još tijekom noći, kako bi od ranih jutarnjih sati prisustvovali vjerskim događanjima i ispovjedili se.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje