Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreška regija sigurnija uz 26 novih vatrogasaca

Objavljeno:

- dana

SPREMNI ZA INTERVENCIJE

Ludbreška regija dobila je 26 novih vatrogasaca koji su položenim završnim ispitom, nakon 80 sati predavanja i praktične obuke, stekli pravo na sudjelovanje u operativnim vatrogasnim aktivnostima, odnosno intervencijama i uvježbavanjima.

Od sredine prosinca prošle godine do sredine veljače ove godine pripadnici vatrogasnih društva s područja cijele ludbreške regije – VZG Ludbreg, VZO Mali Bukovec, VZO Martijanec, VZO Sveti Đurđ, VZO Veliki Bukovec, sudjelovali su u osposobljavanju 26 novih vatrogasaca, među kojima je i 10 vatrogaskinja.

Program je organizirala Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, a domaćini predavanja bili su DVD Ludbreg i DVD Mali Bukovec. U posjet novim vatrogascima stiga je Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina koja je upoznala sve okupljene s radom Vatrogasnog operativnog centra te voznim parkom postrojbe.

Predsjednik varaždinskog DVD-a Mirko Svetec nazočne je upoznao s radom ovog najstarijeg DVD-a i bogatom baštinom hrvatskog vatrogastva, prikazanom u sklopu Muzeja hrvatskog vatrogastva.

Najboljem polazniku programa Nikoli Somini iz DVD-a Vrbanovec nagradu je uručio koordinator osposobljavanja Stjepan Kovaček.

Izvor: vatrogastvo.hr
Foto:

Život i društvo

FOTO Ludbrežani pomogli da priroda bude zdravija, a okoliš ljepši

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg i ove se godine uključio u najveću ekološku kampanju u Hrvatskoj “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”.

-Ove smo godine akciju proveli i u sklopu projekta “Od izvora do mora” te ovisno o broju okupljenih volontera i količini prikupljenog otpad moguće je osvojiti nagradni fond za kupnju sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Najvažniji cilj ove akcije je masovno uključivanje građana i udruga u akciju čišćenja i uklanjanja otpada iz prirode, također i podizanje razine svijesti o čistom okolišu – ističu u Gradu Ludbregu.

Čistilo se diljem ludbreškog područja, a uz predstavnike vijeća mjesnih odbora, uključile su se udruge i građani. Prikupilo se oko 10 tona otpada.

– Ponosno možemo reći da je Zelena čistka u Ludbregu već tradicija. U uređenje i čišćenje okoliša uključuju se sve generacije, a primjetno je manje otpada ostavljenog u prirodi. Zavirili smo u svako naselje, pomogli da priroda bude zdravija, a nama okoliš ljepši. Zahvaljujem svima koji su se uključili u ovu akciju jer upravo je čist okoliš pravo i obveza svih nas – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Velik broj sudionika svih generacija uživao u raznim aktivnostima na Dravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Amazon of Europe Festival, jedinstveni događaj posvećen prvenstveno rijeci Dravi, našoj europskoj Amazoni, ponovo je ove subote, 11. svibnja, okupio velik broj sudionika svih generacija koji su uživali u raznim aktivnostima na Dravi.

Festival su Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije prvi puta organizirali 2022. godine, a zbog iznimnog interesa za ovakvom vrstom aktivnosti događaj je održan i ove godine nastavljajući upoznavati stanovnike naše Županije i njihove goste s ovom riznicom velike biološke raznolikosti, okružene bogatom kulturnom baštinom i gostoljubivim ljudima, a što dravsko područje čini savršenim okruženjem za biciklističku i riječnu avanturu.

Sudionike je ispred organizatora pozdravila zamjenica župana Silivija Zagorec: “Naša županija ima sve predispozicije za razvoj visoko kvalitetnog turizma, a što uključuje i cikloturizam. Kako bi se to postiglo potrebno je efikasno upravljati razvojem turizma i pratiti njegovu kvalitetu. Mi želimo razviti destinaciju koja će biti okosnica održivog turizma, a koji kombinira tehnološke inovacije sa očuvanjem prirodnog i kulturnog okoliša. Usmjeravanjem razvoja turizma koji u obzir uzima sve utjecaje, dolazimo do turističkog proizvoda koji pozitivno utječe ne samo na turiste, nego i na lokalne pružatelje usluga, kao i lokalno stanovništvo”

– Izuzetno mi je drago što se ovdje danas okupio lijep broj sudionika. Prve godine smo se nadali dobrom odazivu kao i ideji da će festival postati tradicija i održavati se svake godine. Sada možemo potvrditi da se ta ideja i ostvaruje. Svima želim da provedu lijep, sunčani i sportski dan na Dravi te da se vidimo i dogodine – dodala je Zagorec.

Avantura je krenula biciklijadom od Franjevačkog trga u Varaždinu, nasipom uz rijeku Dravu, do River Rancha u Svibovcu Podravskom, gdje su sudionici nakon kraćeg predaha krenuli na neku od ponuđenih avantura na samoj rijeci Dravi koje su se mogle izabrati prilikom prijave na festival. Pod budnim okom iskusne ekipe More Adventure agencije koja je bila zadužena za cijelu organizaciju i sve sigurnosne aspekte, sudionici su se okušali u vožnji kajakom ili SUP-om, doživjeli adrenalin raftinga i uživali u edukativnoj šetnji predivnim prirodnim okruženjem rijeke Drave uz stručno vodstvo. Posebno za naše najmlađe ove godine je pripremljena vrlo zanimljiva radionica pod nazivom „Mala Dravantura“. U sklopu nje su animatori s višegodišnjem iskustvom boravka u prirodi djecu učili kako se spremiti za odlazak u prirodu, koju opremu sobom ponijeti, te kao izraditi skrovište i zapaliti vatru na primitivan način. Nakon završenih aktivnosti na rijeci, oduševljeni sudionici druženje su nastavili u opuštajućoj prirodnoj atmosferi River Rancha uz nezaobilazni grah.

Cilj je bio pokazati ljepotu Drave sa svojim okruženjem kroz pravu avanturu i različite sadržaje koji su za stanovnike Varaždinske županije, ali i za goste iz drugih županija i zemalja, dostupni kroz cijelu godinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje