Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci, krenite u potragu za blagom i otkrijte što je Geocaching – igre koja je zaludila milijune ljudi

Objavljeno:

- dana

HIGH-TECH IGRA

Ukoliko u šetnji Varaždinom naiđete na male škrinje blagom, znajte da ste postali dio svjetske high-tech igre koja je zaludila milijune diljem svijeta.

Riječ je o Geocachingu, igri skrivanja i traženja blaga koja je od svog osnivanja, 2000. godine pa sve do danas privukla više od tri milijuna aktivnih tragača.

U Varaždinu se trenutno na nekoliko mjesta mogu pronaći geocachevi, odnosno skrivena blaga. Kako bi se lokacija sa škrinjom pronašla, potrebno je imati mobitel ili GPS. Zatim se instalira aplikacija na mobitel i kreira geocaching profil.

Aplikacija prikazuje općenita mjesta gdje se nalaze geocachevi – u Varaždinu su to primjerice Anđelinjak, Gajeva ulica i Stari Grad, no mašta i znatiželja moraju dovesti tragača do točne lokacije, odnosno do samih geocacheva.

Pravila igre su takva da, ako se pronađu škrinje s blagom i ako se uzme ono što se u njima nalazi, tada onaj tko ih je pronašao mora ostaviti nešto što je iste ili veće vrijednosti od nađene stvari.

Stoga, ako ste željni avanture i želite isprobati ovakav način zabave, upoznajte se s Geocachingom i krenite u potragu za blagom.

Izvor:
Foto: MARTA KONJAČIĆ

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje