Povežite se s nama

Život i društvo

M. Ravenski: “Apeliram na obitelji koje imaju mjesta u svom domu i srcu da se prijave za udomiteljstvo”

Objavljeno:

- dana

Obilaskom Centra za socijalnu skrb Ivanec 17. svibnja obilježen je Međunarodni dan obitelji.

Sudjelovala je i Marija Pletikosa, državna tajnica pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Državna tajnica Marija Pletikosa naglasila je da je razvoj udomiteljstva za djecu od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku i predstavlja važan dio skrbi o djeci s obzirom na pravo djeteta na život u obiteljskom okruženju.

– Jedino u suradnji s centrima za socijalnu skrb, partnerstvu s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, samim udomiteljima i udrugama udomitelja možemo postići zadane ciljeve unaprjeđenja udomiteljstva i osiguravanja kvalitetnije skrbi za korisnike – istaknula je državna tajnica.

U fokusu ovogodišnjeg Dana obitelji upravo su udomiteljske obitelji, a što je u skladu i s aktivnostima koje Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike provodi za unaprjeđenje udomiteljstva.

Na skupu održanom u ivanečkom Centru puno se govorilo o ljubavi prema udomiteljstvu, ali i problemima s kojima se susreću udomitelji. Rečeno je da je na razini države iz sustava udomiteljstva izašlo više od 500 udomitelja, a tek ih je nešto više od 100 ušlo. Također, Varaždinska je županija pri nacionalnom vrhu po broju udomiteljskih obitelji.

Mladenka Ravenski, presjednica Udruge udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ Ivanec, skrenula je pažnju da njezini članovi uz udomljavanje provode preventivne programe kroz niz projekata. Naglasila je i da se razmisli o mogućnosti da se udomiteljskim udrugama omogući zapošljavanje medicinskih sestara, jer se često udomljavaju stare i bolesne osobe.

– Udomiteljstvo pada, pa tako i na našem području. Godine 2005. imali smo 24 udomiteljske obitelji, a danas imamo 16. Prošle godine smo ipak došli do dvije nove obitelji. Kad bi svake godine bilo tako bilo bi dovoljno da djeca odrastaju u sredini u kojoj su se rodili. Apeliram na obitelji koje imaju mjesta u svom domu i srcu da se prijave za udomiteljstvo. Čini mi se da će upravo za smještaj starijih osoba biti sve veće – rekla je Ravenski.

Tom prilikom državna je tajnica sa saborskom zastupnicom Nadicom Dreven Budinski, predstavnicom Varaždinske županije Snježanom Celjan i ravnateljem Centra za socijalnu skrb Robertom Čusek, državna tajnica Marija Pletikosa posjetila je i udomiteljsku obitelj Lipovčak u Ivancu koja obavlja tradicionalno udomiteljstvo za djecu.

Ovo su udomitelji Martina i Ivica iz Ivanca, a trenutno brinu za bebe stare mjesec dana i pet mjeseci

Nakon posjeta udomiteljskoj obitelji, Centar za socijalnu skrb Ivanec s Podružnicom Obiteljski centar organizirao je aktivnosti u suradnji s Udrugom udomitelja i obiteljskih domova „Nada“ Ivanec i Udrugom „Ivanečko sunce“ za osobe s intelektualnim teškoćama u izletištu Ribički dom u Ivancu.

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje