Povežite se s nama

Život i društvo

Sveti Juraj na Bregu: Uređenje škole i dogradnja vrtića najveći su prioriteti

Objavljeno:

- dana

Općina Sveti Juraj na Bregu sve je razvijenija, što dokazuje i nova odluka Vlade o stupnju razvijenosti. Prema spomenutoj odluci Općina je razvrstana u VI. skupinu razvijenosti, dok je prije bila u V. skupinu razvijenosti.

To samo govori da se u Općini dobro radi, posebice ako se uzme u obzir da su ovom novom kategorizacijom Vlade i neke veće sredine pale u nižu skupinu indeksa razvijenosti.

Smjer razvoja

– Naravno da smo ponosni što i službena odluka Vlade pokazuje da smo na dobrom putu. Uz proračun kojim raspolažemo i dalje ćemo nastojati povući sredstva iz drugih izvora – rekao nam je načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović.

Ipak, ova kategorizacija ima i svoju negativnu stranu. Svrstavanje u rang razvijenijih općinama i gradovima onemogućava prijave na pojedine javne pozive i natječaje. Oni razvijeni na neke se natječaje uopće ne mogu prijaviti pa tako ni ostvariti sredstva za sufinanciranje programa i projekata.

Načelnik Nagrajsalović pak kaže da će Općina i dalje nastaviti u smjeru razvoja, a sve s ciljem da se omogući još bolji život svima koji tamo žive.

Načelnik Općine Anđelko Nagrajsalović

Prioriteti su naravno daljnje ulaganje u obrazovanje, među ostalim i kroz uređenje vrtića i škole, ali i ulaganje u komunalnu infrastrukturu.

Ovogodišnji proračun je “težak” 7,124 milijuna eura, a u planu su dogradnja dječjeg vrtića u Brezju te uređenje područne škole u Zasadbregu.

– Prošle godine uspješno smo priveli kraju projekt širokopojasnog interneta PRŠI, u vrijednosti od 1,6 milijuna eura, čiji je nositelj bio Grad Mursko Središće. Na području naše općine projekt je rezultirao s 2.200 raspoloživih priključaka. Provedena je i izmjera na području Katastarske općine Zasadbreg u naseljima Brezje, Knezovec, Mali Mihaljevec i Zasadbreg u što je uloženo nešto više od 1,5 milijuna eura. Nakon što smo uspjeli urediti u potpunosti matičnu školu i dvoranu, te omogućiti produženi boravak, sada je cilj adaptacija Područne škole Zasadbreg – podsjetio je načelnik Nagrajsalović na ono što je dosad realizirano.

Jednosmjenska nastava

Vezano za projekt Područne škole, cilj je i u tom objektu osigurati jednosmjensku nastavu. U projekt se krenulo zajedno s Međimurskom županijom i uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU krenuli.

– Zgrada će biti potpuno obnovljena, a na katu će se stambeni prostor pretvoriti u 2 učionice kako bi se stekli uvjeti za jednosmjensku nastavu. Plan je preurediti i prostor u potkrovlju koji će imati multifunkcionalnu namjenu, a u zimskim mjesecima koristiti se za sportske aktivnosti učenika – rekao je načelnik.

Među prioritetima je i dogradnja Dječjeg vrtića Brezje gdje bi se otvorio prostor za 4 nove skupine.

Općina Sveti Juraj na Bregu može se pohvaliti i dobrom turističkom ponudom. Kuće za odmor u tom dijelu Međimurja sve su privlačnije našim, ali i stranim gostima. Turizam u Općini pak dodatno planiraju razvijati zajedno sa susjedima.

Krajem godine usvojena je odluka o pristupanju “Sporazumu o osnivanju Turističke zajednice područja Srce Međimurja”. Podsjetimo, uz Sveti Juraj na Bregu u novoj TZP su još Nedelišće, Šenkovec, Strahoninec i Gornji Mihaljevec.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje