Povežite se s nama

Život i društvo

Majka se čudi: Zašto su u Drugoj gimnaziji zaključane učionice, a djeca se gužvaju na hodnicima

Objavljeno:

- dana

ŠKOLA ZAKLJUČANIH VRATA

– Zašto se na Drugoj gimnaziji Varaždin zaključavaju vrata učionica tijekom nastave? Čak i kad učenici imaju blok-sat, moraju izaći van i tako, sa svim stvarima, stajati na hodnicima na kojima su zbog toga gužve – ogorčena je majka učenice koja ide u tu srednju školu.

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan navodi kako se nastava u toj školi izvodi u jednoj smjeni te se odgojno-obrazovni rad odvija prema konceptu kabinetske nastave, što znači da učionice funkcioniraju kao kabineti i kombinirane učionice.

– Takav koncept izvođenja nastave popraćen je dugogodišnjim opremanjem učionica – kabineta najsuvremenijim zahtjevima moderne škole. U skladu s ciljevima kvalitetnog i funkcionalnog izvođenja nastave, didaktičke pripreme nastavnika, raspoloživim kapacitetima učionica i očuvanja školske imovine kabinetski tip nastave se primjenjuje unazad pet godina i zahtijeva organizacijski pristup koji podrazumijeva i zaključavanje kabineta – pojasnila je Grđan.

Ravnateljica: Dosad nije bilo pritužbi ni od Vijeća učenika, ni od Vijeća roditelja

Navodi kako su o tome upoznati roditelji na roditeljskim sastancima, posebno oni čija su djeca krenula u prvi razred. Dosad nisu imali pritužbe ni od Vijeća učenika, ni Vijeća roditelja, a gužve nije moguće izbjeći u kući sa 640 učenika i 80 zaposlenika.

Ipak, u susjednim školama nije tako. Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos rekao je kako se za vrijeme trajanja nastave učionice ne zaključavaju, a odluku o tome hoće li se zaključati kabineti donosi svaki profesor zasebno koji je za njega i odgovoran, a slično je i na Gospodarskoj školi.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Život i društvo

Sanirano klizište u Lepoglavskoj Vesi, investicija vrijedna 424.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Asfaltiranjem saniranog dijela lokalne ceste završili su radovi sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Riječ je o jednom klizišta na području Grada Lepoglave koja su unatrag nekoliko godina prouzročila brojna oštećenja na gradskoj komunalnoj infrastrukturi.

– Kontinuirano radimo na sanaciji klizišta koja su u velikom broju slučajeva, kao i ovo u Lepoglavskoj Vesi, oštetila cestovnu infrastrukturu onemogućivši građanima normalno kretanje. Na žalost, osim cestovne infrastrukture ugrozila su i pojedine obiteljske kuće. Za sanaciju klizišta Grad Lepoglava izdvaja značajna proračunska sredstva koja druge jedinice lokalne samouprave, koje nemaju problema s klizištima, ulažu u daljnji razvoj dok ih mi ulažemo kako bi, praktički, nešto vratili u stanje kakvo je bilo prije pojave oštećenja nastalih klizanjem tla. Unatoč tome, nastavljamo s njihovom sanacijom i to prvenstveno zbog potreba građana odnosno zadržavanja visokog komunalnog standarda na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je s predsjednikom Mjesnog odbora Lepoglavska Ves Ivanom Dubovečakom i gradskim vijećnikom Milanom Pavlekovićem obišao završne radove sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Sanacija klizišta obuhvatila je potpunu rekonstrukciju oštećenog dijela zemljišta s postojećom cestom, postavljanje drenažnog sustava, izgradnju potpornog zida te asfaltiranje dijela sanirane lokalne ceste u dužini 65 metara. Radove je izvela tvrtka TTG iz Donje Višnjice.

Ukupan trošak radova, s PDV-om, iznosio je 423.970 kuna. Dio sredstava Grad Lepoglava je osigurao iz svog proračuna, a dio na natječaju Hrvatskih voda.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici pokrenut novi EU projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ljuba voda iz Ljubešćice 23. lipnja održana je početna konferencija ESF projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“.

Okupljenim gostima, predstavnicima Općine Ljubešćica i KUD-a „Toplice“ te članovima KUD-a Ljuba voda, njihovim roditeljima i projektnim partnerima projekt su predstavile predsjednica KUD-a Danijela Barjaktarević i voditeljica projekta Simona Štriga.

Konferencija je održana u prostoru Protupožarnog centra u Ljubešćici.

Sudionici konferencije su upoznati s ciljem, svrhom i projektnim aktivnostima – književnim, tamburaškim i plesnim radionicama za djecu i mlade. Radionice su besplatne za sve polaznike i u cijelosti će se izvoditi online. Detaljni sadržaj svih radionica okupljenima su predstavili njihovi voditelji, Valentina Mikulčić, Robert Štorga i Tim Hrvaćanin.

Prvi desetodnevni ciklus tamburaških radionica kreće s provedbom već ovog ponedjeljka, 28. lipnja.

Projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ provodi Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike. Ukupna mu je vrijednost 487.121,54 kune, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske. Provodi se od 24. ožujka 2021. godine i trajat će godinu dana. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti 55 djece i mladih kroz sudjelovanje u online kulturnim radionicama putem kojih će se kod polaznika razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj.

Detaljne informacije o projektu, programi radionica, kalendari aktivnosti i najnovije vijesti mogu se pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kudljubavoda.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!