Povežite se s nama

Život i društvo

Britance učili kako se gase sve vrste požara!

Objavljeno:

- dana

Priznanje

Britanske vojnike, pripadnike postrojbe Royal Gurkha Rifles, puna su dva tjedna podučavali vatrogasni instruktori iz Varaždinske županije.

Tu postrojbu, koja je jedna od okosnica pješadije britanske vojske, čine vojnici iz Nepala, a obuka nazvana Lekhali Tiger provedena je u Centru za uvježbavanje vojnih snaga Dipgate blizu Folkestonea u jugoistočnoj Engleskoj od 8. do 20. rujna.
– Velika Britanija nema iskustva s radom dobrovoljnih vatrogasnih organizacija, pa su nas britanski kolege zamolili da nekoliko naših instruktora sudjeluje u vatrogasnoj obuci pripadnika njihovih vojnih snaga. Naši vatrogasci imaju veliko iskustvo u gašenju svih vrsta požara, ali i kvalitetne rezultate u uvježbavanju velikog broja dobrovoljnih vatrogasaca – objasnio je Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.
Uz njega, članovi hrvatskog tima bili su Mario Rogina, zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, Marinela Belavić, zapovjednica VZG-a i DVD-a Varaždinske Toplice i Krunoslav Turković, predsjednik VZO Sveti Đurđ.

Na radiju

Međunarodni program obuke pripadnika sustava zaštite i spašavanja, u kojem bi se koristila iskustva i znanje britanskih i hrvatskih vatrogasnih instruktora, inicirao je kapetan britanske vojske Jonathan Slegg, osnivač i ravnatelj humanitarne organizacije Infrastructure Training and Assistance Projects (ITAP).  Zanimljivo je da su Slegg i Kovaček aktivnosti u jednosatnoj emisiji predstavili milijunima slušatelja radio postaje British Forces Broadcasting.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!