Povežite se s nama

Život i društvo

Obiteljski centar pripojen Centru za socijalnu skrb

Objavljeno:

- dana

u Merlićevoj ulici u Varaždinu

Umjesto u Varaždinu, djeca i mladi koji se zateknu u skitnji ili krađi bit će otpremljeni i smješteni u prihvatne centre u Pahinskom i Bedekovčini ili dežurnoj udomiteljskoj obitelji.

Od travnja ove godine više nema organiziranog prihvata djece i mladih u sklopu Odjela za tretman djece i mladeži s poremećajima u ponašanju Centra za socijalnu skrb (CZSS) Varaždin u Merlićevoj ulici 1 u Varaždinu i to zbog – štednje.- Rad petero djelatnika u Odjelu nije moguće bilo organizirati sedam dana u tjednu u skladu sa Zakonom o radu, a grijanje i smještaj prihvata plaćao je Centar za socijalnu skrb Varaždin iz svojih materijalnih troškova koji su smanjeni zbog štednje. Prosječno smo svakog mjeseca imali 10-ak maloljetnika u prihvatu i to nam je postao teret koji si više nismo mogli priuštiti – objasnio je ravnatelj Centra Siniša Česi.

Tvrdi da Varaždin time nije ništa izgubio jer je većina djece i mladih u prihvatu bila iz Međimurske županije. Radilo se većinom o romskoj populaciji.

-Troškovi su bili veliki, pa smo s Ministarstvom socijalne politike i mladih dogovorili da prihvat s ovog područja preuzmu Odgojni dom Ivanec za mladiće i Odgojni dom Bedekovčina za djevojke. Njima to nije povećalo materijalne troškove budući da ionako rade u tri smjene, a mi smo smanjili troškove te rasteretili djelatnike koji se sada bave poludnevnim i dnevnim boravkom – tvrdi Česi koji navodi da za hitne slučajeve ionako postoji organizirano dežurstvo Centra te svaki dežurni djelatnik maloljetnu osobu koja je zatečena u prijestupu mora smjestiti u najbližu prihvatnu stanicu ili dežurnu udomiteljsku obitelj.

Obiteljskim zakonom od 1. rujna obveza Obiteljskog centra je provođenje obiteljske medijacije

Osim ukidanja prihvata djece i mladih, Centar je smanjio troškove i preseljenjem Obiteljskog centra iz Poljane Biškupečke u zgradu u Merlićevoj ulici 1 u Varaždinu. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, s 1. siječnja ove godine Obiteljski centar postao je dio Centra.

– Djelatnici sada imaju  bolje uvjete za rad, dostupniji su građanima, a dvije ustanove na istoj adresi mogu intenzivirati suradnju u zajedničkim projektima – uvjeren je Česi.
Iako Obiteljski centar više nije samostalna pravna osoba, Česi tvrdi da se svi njegovi projekti i dalje provode, djelatnici su dobili nova zaduženja, a poboljšana je i suradnja.

– Provedeni su projekti “Mala škola za velike roditelje”, radionica “Dekodiranje ljubavi”, a s početkom školske godine počelo se s provođenjem projekta “Trening socijalnih vještina” za djecu i mlade te projekt “Srdit ljut”. Pokrenuta je i nova radionica “23 sata”, a u planu je i pokretanje projekta namijenjenog romskoj nacionalnoj manjini – naveo je Česi.

Posebno ističe da je Obiteljskim zakonom, koji je na snagu stupio 1. rujna, obaveza je Obiteljskog centra da provodi obiteljske medijacije. – Djelatnicima se priključila socijalna radnica koja je završila specijalistički studij iz tog područja – istaknuo je.

Pri kraju uređenje

Do kraja listopada bit će gotova termofasada na zgradi u Merlićevoj ulici 1 u kojoj se nalazi Odjel za tretman djece i mladeži i podružnica Obiteljskog centra. Riječ je o investiciji od 124.000 kuna za koju je 50.000 kuna osigurala Varaždinska županija, a ostatak Ministarstvo socijalne politike i mladih. Time će u potpunosti završiti uređenje zgrade. Unutrašnji prostor uređen je u protekle dvije godine zahvaljujući akciji “OBI anđeli” te sredstvima Varaždinske županije i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!