FOTOPrivatna arhiva

Tanja Mesarić Novak je rođena u Čakovcu, gdje je završila osnovnu školu te srednju Ekonomsku i trgovačku školu. Na Kineziološkome fakultetu u Zagrebu stječe titulu profesorice tjelesne kulture uz dopunsku kvalifikaciju za rad u kineziološkoj rekreaciji.

Time ne prestaje njezina žeđ za učenjem pa 2000. godine uz pomoć Hrvatskog olimpijskog odbora završava program usavršavanja kadrova za obavljanje stručnih poslova u sportu i postaje spasilac iz vode. Četiri godine kasnije Hrvatski plivački savez uručio joj je diplomu za suca plivanja, da bi 2007. godine od Hrvatskog paraolimpijskog odbora dobila uvjerenje o završenom temeljnom tečaju Halliwick koncepta, terapijskoga plivanja za djecu i odrasle s teškoćama u razvoju. Posljednje veliko postignuće na osobnom usavršavanju stiglo je 2013. godine kada je položila stručni ispit za nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture.

Prvo radno iskustvo imala je u Nacionalnome gimnastičkome centru „Aton“ u Nedelišću gdje je radila kao sportska trenerica. Od siječnja 2009. godine do danas zaposlena je kao sportska trenerica i voditeljica „Univerzalne sportske igraonice i škole“ u Gimnastičkome klubu „Marijan Zadravec-Macan“. Autorica je programa Univerzalne sportske igraonice i škole koji su odobrili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje.

U sportu je više od 20 godina kao aktivna rukometašica i sportska djelatnica. Redovito sudjeluje u organizaciji i provođenju brojnih sportskih kampova, programa i projekata te surađuje s udrugama slijepih i slabovidnih osoba, kao i s osobama s teškoćama u razvoju. Autorica je nekoliko sportskih programa namijenjenih djeci predškolske i školske dobi koje su verificirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Tvrdoglava, uporna, glasna

Što je za vas uspjeh u životu?
Biti voljen, sretan i zdrav.

Vaš moto u životu?
„Uvijek daj sve od sebe!“ i „Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi čine!“

Vaš uzor u životu?
Više ih je. Najvažniji životni uzori su mi roditelji, puni ljubavi i podrške. Što se tiče uzora vezanih uz sport, jedan od prvih bio mi je učitelj tjelesne i zdravstvene kulture, učitelj Peroš. U 5. razredu osnovne škole prepoznao je moj, kao i talent druge djece, te nas usmjerio u razne selekcijske sportove. Najvažnija osoba koja me potaknula na učiteljski poziv i rad s djecom je bio profesor i razrednik u srednjoj školi, Anto Dragić. Inovativan, strog, ali pravedan, vizionar. Prepoznavši moj potencijal, uveo me u razne sportske aktivnosti koje su se bavile djecom. Usadio mi je ljubav prema podučavanju.

Roman ili poezija?
Roman.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Stvarno ne znam. Trenutno konstantno čitam bajke sinu.

Poznata osoba s kojom biste rado razgovarali?
Volim po prirodi razgovarati sa ljudima, ne žudim pretjerano ni za kim poznatim.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Svaki trenutak slobodnog vremena koristim za druženje s obitelji i prijateljima. Najčešće vikendom provodimo vrijeme na nekoj sportskoj aktivnosti u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Volimo šetnje, vožnje biciklom, plivanje, skijanje i sanjkanje, sportske igre… (smijeh) Što da vam kažem, imamo četverogodišnjaka prepunog energije koji voli biti u pokretu!

Što vas može rasplakati?
Nečija patnja i nepravda.

Kamo biste rado otišli, a nikada niste?
Ima dosta destinacija.

Što biste promijenili na sebi?
Boju kose. Mijenjam je prema raspoloženju.

Najljepša uspomena iz djetinjstva?
Jako ih je mnogo i sretna sam zbog toga.

Zašto je važno da se djeca od najranije dobi bave sportom?
Veliki problem današnjice je sjedilački način života i prezaštitnički pristup roditelja prema djeci. Djeca više vremena provode pred čudima tehnologije, nego u igri i druženju. To pokušavamo promijeniti od najranije dobi. Zato smo u suradnji sa fizioterapeutima pokrenuli program namijenjen najmlađoj populaciji pod nazivom „Baby gym“, u kojem roditelji izvode vježbe za poticanje razvojne motorike na svojim bebama od rođenja pa do godine dana starosti. Naš lokomotorni sustav je stvoren za kretanje. Ako dijete od rane dobi stekne naviku bavljenja tjelesnom aktivnošću, tijekom cijeloga života (rasta i razvoja) bit će aktivno. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca koja se bave sportom razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije.

Nogomet ili rukomet?
Definitivno rukomet, uz koji me vežu lijepe uspomene i prijateljstva.

Smatrate li da bi sva djeca trebala barem u jednom dijelu života baviti se bazičnim sportom?
Naravno. Borilački sportovi uz gimnastiku, plivanje i atletiku pripadaju bazičnim sportovima iz kojih se djeca kasnije mogu uspješno prebaciti u neki ekipni ili drugi sport te će im to biti prednost. Osim u gimnastici, plivanju i ritmičkoj gimnastici, početak bavljenja sportom preporučuje se u osnovnoškolskoj dobi. Gimnastika uz tjelesnu snagu i odličnu koordinaciju razvija i okretnost u prostoru. Atletika i plivanje pružaju najbolji razvoj funkcionalno-motoričkih sposobnosti i kondiciju, što je baza svih sportova.

Kino ili kazalište?
Uvijek sam za dobar film.

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?
Da, meni se dogodila.

Što je najvažnije u vezi?
Poštovanje, podrška i kompromisi.

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Skočiti s padobranom.

Što vam je draže: kuhati ili jesti?
Definitivno jesti.

Omiljeno jelo?
Repa sa grahom. Po mome guštu je slaže mama Goga.

Omiljeni kolač?
Ledena kocka.

Omiljeni način opuštanja?
Provođenje vremena u društvu prijatelja.

Vaš idealni odmor je…
…bilo gdje, samo da sam sa onima do kojih mi je stalo!

Prava žena nikad ne smije…
…sve su žene prave i smiju!

Gdje se vidite za 10 godina?
I dalje u podučavanju. To je jednostavno ono što volim i što jesam.

Komentari

Komentara