Povežite se s nama

Život i društvo

Marina Posavec iz Breznice kuharica je u vrtiću, ima 300 koka i radi brzu smrznutu svježu tjesteninu

Objavljeno:

- dana

Proteklog je vikenda u Općini Sveti Petar u šumi u Istarskoj županiji održan 23. Izbor najuzornije Hrvatske seoske žene u organizaciji „Udruge uzorne Hrvatske seoske žene“.

Ovogodišnja pobjednica je Marina Šunić iz Benkovca, koja je predstavljala Zadarsku županiju.

Općinu Breznica i Varaždinsku županiju na natjecanju predstavljala je Brezničanka Marina Posavec, udata i majka dvoje djece.

Marina je od malih nogu upoznata s radom na poljoprivrednom gospodarstvu i plasiranjem robe na tržnice. Nositeljica je OPG-a koji se bavi povrtlarstvom, ratarstvom te dopunskom djelatnosti izrade svježih, suhih i smrznutih proizvoda. Uz svoj rad na OPG-u gdje izrađuje krokete, knedle, njoke, suhu tjesteninu i slične proizvode, Marina je i kuharica u Dječjem vrtiću Pčelica Bisag.

Njezina inovacija na gospodarstvu je brza smrznuta svježa tjestenina. Svoje proizvode radi iz vlastitih uzgoja bez aditiva, boja i konzervansa po tradicijskoj recepturi. Marina Posavec opskrbljuje dvadesetak trgovina u Republici Hrvatskoj, a obavlja i dostave do krajnjih kupaca. Uz Marinu i njezinog supruga na OPG-u još rade majka i brat sa svojom obitelji.

Uzgajaju i domaće životinje – svinje, patke i kokoši, a trenutno rade na nabavi modernog kokošinjca za uzgoj 300 koka, kako bi zadovoljili sve potrebe za proizvodnju jaja za izradu svojih prehrambenih proizvoda.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje